Οι Ημέρες της Κρίσης

Δευτέρα, 26 Απριλίου 2010

4η Ημέρα Οι προσταγές των νέων κηδεμόνων

Δεν τους καθησύχασε ούτε με το «πουκάμισο»

«Αν ήμουν η Ελλάδα, θα ανησυχούσα πολύ απ' όσα άκουσα σήμερα σ' αυτή την αίθουσα». Η αντίδραση αυτή ανήκει σε επαγγελματικό στέλεχος του ΔΝΤ, στην οποία συμφώνησε και συνάδελφος του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ουάσιγκτον και αμφότεροι παρίσταντο στη συνέντευξη Τύπου του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, στην έδρα του ΔΝΤ.

Οσο και αν ο υπουργός Οικονομικών προσπάθησε επιδέξια να αμβλύνει τις δυσμενείς εντυπώσεις και να μεταφέρει ένα αίσθημα αισιοδοξίας και εμπιστοσύνης έναντι των αγορών (σ.σ.: που εξακολουθούν να αντιδρούν με τα δικά τους κριτήρια) γενική είναι η εκτίμηση στην αμερικανική πρωτεύουσα απ' όσα είπε χθες στην 45λεπτη συνέντευξη που παραχώρησε σε δεκάδες ξένους δημοσιογράφους πως η έγκριση δανεισμού της Ελλάδας από ΔΝΤ και Ε.Ε. θα συνοδεύεται από σκληρούς όρους.
«Να τα ξετρυπώσει»
Ανώτατο στέλεχος του ΔΝΤ είπε χαρακτηριστικά στην «Ε» πως «τα δύσκολα βρίσκονται στις τεχνικές διαπραγματεύσεις που διεξάγονται αυτές τις ημέρες στην Αθήνα». Και συμπλήρωσε χαρακτηριστικά, «πως λεφτά υπάρχουν, αρκεί να τα "ξετρυπώσει" η ελληνική κυβέρνηση».
Ο υπουργός Οικονομικών, τόσο κατά τη διάρκεια των διήμερων επαφών στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον όσο και στις κατ' ιδίαν ενημερώσεις, διαβεβαίωσε ότι ο μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας θα τεθεί σε λειτουργία μέχρι τις 19 Μαΐου και μίλησε εκ νέου για «ένα τριετές χρονοδιάγραμμα με αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις», ώστε να «αποτελέσει το σημαντικό σινιάλο που θα δώσουμε στις αγορές».
Εναλλακτικά, αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο πως σε περίπτωση που δεν έχουν ολοκληρωθεί οι ευρωπαϊκές διαδικασίες μέχρι τις κρίσιμες για την Ελλάδα ημερομηνίες τότε, ήδη μελετάται το ενδεχόμενο για «δάνειο-γέφυρα» (bridge loan) από το ΔΝΤ και χώρες της ευρωζώνης.
«Θα το χάσουν»
Παρά δε τη δυσάρεστη εμπειρία της Ελλάδας από τις αγορές ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε με έμφαση ότι «όσοι ποντάρουν στη χρεοκοπία μας θα χάσουν και το πουκάμισό τους».
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου υπερασπίστηκε τους χειρισμούς της Αθήνας αναφορικά με την καθυστέρηση της Ελλάδας να προσφύγει στον μηχανισμό και αρνήθηκε ότι η χώρα θα αποχωρήσει από την ευρωζώνη. «Για τον μηχανισμό κανείς δεν έχει αντίθετη άποψη», είπε ο υπουργός Οικονομίας τονίζοντας ότι είναι «εντελώς σύμφωνοι οι Γερμανοί και έχουν συνυπογράψει επί της αρχής τον δανεισμό στην Ελλάδα και περιμένουν να δουν το πλαίσιο που θα περιέχει τους όρους και τις προϋποθέσεις του δανεισμού». Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές η ελληνική κυβέρνηση είναι σε συνεχείς συνομιλίες με την αμερικανική πλευρά λόγω της επιρροής της στο ΔΝΤ ώστε να μην υπάρξουν εμπόδια στη χρονική στιγμή της εκταμίευσης και με βεβαιότητα μίλησε πως οι παράλληλες διαπραγματεύσεις με ΔΝΤ και Ε.Ε. θα έρθουν ενώπιον του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ.
Ο υπουργός Οικονομίας στην συνέντευξη Τύπου μίλησε επίσης ανοιχτά στο ποιους τομείς θα γίνουν οι σκληρότερες παρεμβάσεις-μεταρρυθμίσεις που προωθεί (ασφαλιστικό, αγορά εργασίας), ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στην εκμετάλλευση της δημόσιας περιουσίας (αποκρατικοποιήσεις). Αναφορικά με τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του χρέους της χώρας, ο κ. Παπακωνσταντίνου το αρνήθηκε κατηγορηματικά.
Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου με τον γενικό διευθυντή του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν χθες στην έδρα του ΟργανισμούΟ υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου με τον γενικό διευθυντή του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν χθες στην έδρα του ΟργανισμούΟ Στρος-Καν
Ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν, μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων που είχε χθες με τον υπουργό Οικονομικών σε γραπτή του δήλωση τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις του ΔΝΤ και της Ε.Ε. «θα ολοκληρωθούν γρήγορα και ότι οι ανάγκες της Ελλάδας θα καλυφθούν εγκαίρως». Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας δήλωσε «εντυπωσιασμένος από την αποφασιστικότητα των ελληνικών αρχών να προβούν στις ενέργειες που είναι απαραίτητες για να επαναφέρουν την οικονομία τους στον σωστό δρόμο» και ότι «είμαι πεπεισμένος ότι θα ολοκληρώσουμε τις συζητήσεις έγκαιρα για να καλύψουμε τις ανάγκες της Ελλάδας».
Ας σημειωθεί ότι ο Ντομινίκ Στρος-Καν το περασμένο Σάββατο σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον προεδρεύοντα της διεθνούς νομισματικής και οικονομικής επιτροπής του Συμβουλίου του ΔΝΤ, Γιούσεφ Μπούτρος-Γκάλι, κάλεσε την ελληνική κοινωνία να μη «δαιμονοποιεί» το ΔΝΤ. «Δυστυχώς, οι Ελληνες δεν είναι οι μόνοι που δαιμονοποιούν το ΔΝΤ. Αλλά τόσο οι Ελληνες όσο και οι άλλοι, πρέπει να βλέπουν το ΔΝΤ γι' αυτό που είναι σήμερα. Είναι ένα είδος οργανισμού συνεργασίας όπου όλες οι χώρες του κόσμου εργάζονται από κοινού για να βοηθήσουν τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα» υποστήριξε για να καταλήξει: «Οι Ελληνες πολίτες δεν θα πρέπει να φοβούνται το ΔΝΤ. Είμαστε εκεί για να προσπαθήσουμε να τους βοηθήσουμε». *

Σόιμπλε: Αναγκαίος όρος τα σκληρά διαρθρωτικά μέτρα

Την τήρηση ενός αυστηρού προγράμματος περικοπών και περαιτέρω νέα σκληρά μέτρα ζητάει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ως προϋπόθεση για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.
Β. ΣόιμπλεΒ. ΣόιμπλεΣε χθεσινή συνέντευξή του στην εφημερίδα «Μπιλντ», αναφερόμενος στο θέμα παροχής οικονομικής βοήθειας, μεταξύ άλλων πρόσθεσε και ότι «το γεγονός πως ούτε η Ε.Ε. ούτε η γερμανική κυβέρνηση έχουν λάβει απόφαση για την καταβολή οικονομικής βοήθειας σημαίνει ότι η απάντηση μπορεί να είναι τόσο καταφατική όσο και αρνητική».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτό εξαρτάται εξ ολοκλήρου από το εάν η Ελλάδα θα τηρήσει το αυστηρό πρόγραμμα περικοπής δαπανών που έχει ξεκινήσει. Αυτό το κατέστησα σαφές στον Ελληνα πρωθυπουργό. Ενα σκληρό πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών είναι αναγκαίος όρος για να εγκρίνουν οι Γερμανοί, αλλά και η Ε.Ε., τη βοήθεια προς την Ελλάδα».
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών μπορεί συνεχώς να μιλά για αυστηρούς όρους είναι όμως από τους πολιτικούς που θεωρούν πως η βοήθεια προς την Ελλάδα είναι αναγκαία. Οπως σημειώνει: «Με τη βοήθεια προς την Ελλάδα υπερασπιζόμαστε τη σταθερότητα του ευρώ. Γιατί και η Γερμανία επωφελείται -τουλάχιστον όπως και οι υπόλοιποι- από το ευρώ. Η βοήθεια προς την Ελλάδα δεν είναι σπατάλη του χρήματος των Γερμανών φορολογουμένων, αλλά κίνηση που στηρίζει τα θεμελιώδη γερμανικά συμφέροντα», ενώ χαρακτήρισε ανούσιες τις προτάσεις περί εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
Στην Κολονία πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο και το συνέδριο του κόμματος των Φιλελευθέρων, το οποίο τάχθηκε υπέρ της βοήθειας προς την Ελλάδα αν χρειαστεί, προκειμένου να διασωθεί η σταθερότητα του ευρώ εν όψει της εκλογικής μάχης στη βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία στις 9 Μαΐου.
Ο αντιπρόεδρος του κόμματος Αντρέας Πίκβαρντ επιτέθηκε στον υπουργό Οικονομικών κ. Σόιμπλε, λέγοντας ότι «όποιος θέλει να δώσει δισ. ευρώ βοήθεια προς την Ελλάδα, ενώ παράλληλα δηλώνει στους Γερμανούς φορολογουμένους ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για φοροελαφρύνσεις, είναι σαν να τους χαστουκίζει κατευθείαν στο πρόσωπο».
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου κατατέθηκε πρόταση για τη σύσταση θέσης ειδικού εντεταλμένου για την Ελλάδα, ο οποίος και θα επιτηρεί την τήρηση των όρων βοήθειας και του σταθεροποιητικού προγράμματος.
Για τη θέση αυτή, ακούγεται το όνομα του ελληνικής καταγωγής ευρωβουλευτή, Γιώργου Χατζημαρκάκη.
Σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη «Βελτ» ο πρώην ομοσπονδιακός υπ. Οικονομικών Τέο Βάιγκελ ζητάει από την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό να αγωνιστούν για την εξυγίανση των δημοσιονομικών της χώρας τους και συμβουλεύει την Ε.Ε. να αφαιρέσει το δικαίωμα ψήφου από τις χώρες-παραβάτες του ελλείμματος.
Μεταξύ άλλων δηλώνει ότι «η παρούσα οικονομική κρίση δεν είναι κρίση του ευρώ αλλά της Ελλάδας», ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το ευρώ, επειδή η οικονομία της είναι πολύ μικρή για κάτι τέτοιο, αλλά η Αθήνα πρέπει να επιλύσει με τις δικές της δυνάμεις τα προβλήματά της». *


Παπακωνσταντίνου στο ΔΝΤ
Δεν τους καθησύχασε ούτε με το «πουκάμισο»
Σόιμπλε: Αναγκαίος όρος τα σκληρά διαρθρωτικά μέτρα
«Είμαστε αλληλέγγυοι, όχι επιεικείς»
Κρίσιμες επαφές στις ΗΠΑ που έχουν δικαίωμα βέτο στο ΔΝΤ
Πήρε φωτιά το πολιτικό σκηνικό
Σαμαράς: Η κυβέρνηση έχει ρίξει λευκή πετσέτα
Ντροπή για την απόφαση προσφυγής
«Να απαγορευθεί η έξοδος από τη χώρα...»
«Θεωρούν τον λαό ηλίθιο ή κιοτή»
«Είμαστε υπό κηδεμονία» παραδέχεται ο Γιώργος
Εξηγεί στους βουλευτές ότι «δεν υπήρχε άλλη λύση» - Σκέψεις και για ανασχηματισμό
Υπέρ της προσφυγής στον μηχανισμό ο Σημίτης
ΚΚΕ (μ-λ): Ολοι στους δρόμους!
Μ-Λ ΚΚΕ: Εχει εισβάλει το ΔΝΤ
Νέα Δημοκρατία
Συγγνώμη από Σαμαρά και μήνυμα στα «βαρίδια»

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου