Οι Ημέρες της Κρίσης

Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

6η Ημέρα Επισπεύδουν τη βοήθεια μετά τον φόβο «ντόμινο»

Τρέχουν να προλάβουν η Γερμανία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και η Ελλάδα να κλείσει το συντομότερο η συμφωνία για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα, υπό τον φόβο ενός ντόμινο που θα παρασύρει κι άλλες χώρες της ευρωζώνης, μετά το χθεσινό «χτύπημα» στην Πορτογαλία.

Το spread των 10ετών ομολόγων ξεπέρασε τις 1000 μονάδες
Ο κίνδυνος για το ευρώ ανάγκασε τώρα και τη Γερμανία να πιέζει για γρήγορη λύσηΟ κίνδυνος για το ευρώ ανάγκασε τώρα και τη Γερμανία να πιέζει για γρήγορη λύση
Στην Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί πλέον η συμφωνία με την τρόικα (ΔΝΤ - Ε.Ε. - ΕΚΤ) για το νέο τριετές πρόγραμμα, βάσει του οποίου θα εγκριθεί η δανειακή στήριξη, να κλείσει το συντομότερο δυνατό ακόμα και νωρίτερα από το Σαββατοκύριακο, όπως προτείνει η Γερμανία. Η κυβέρνηση, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, επείγεται προκειμένου να επέλθει κλίμα ηρεμίας στην ελληνική κοινωνία και στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και να σταματήσουν οι «επικίνδυνες φημολογίες», που θέτουν σε κίνδυνο κάθε σχεδιασμό για τη διάσωση της χώρας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, φούντωσαν οι φήμες ότι τάχα σήμερα οι τράπεζες δεν θα μπορέσουν να ανοίξουν μετά τα απανωτά χτυπήματα των κερδοσκόπων. Την κατάσταση επιδείνωσε η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας στην κατηγορία «σκουπιδιών» από την Standard & Poor's, αλλά και η νέα ξέφρενη πορεία των σπρεντ. Πρωθυπουργός, υπουργός Οικονομικών και κυβερνητικός εκπρόσωπος σε ανοιχτή γραμμή προσπάθησαν να ελέγξουν την κατάσταση και για το λόγο αυτό ο κ. Παπακωνσταντίνου βγήκε στο Μέγκα και έκανε δηλώσεις σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τον κόσμο και να στείλει μήνυμα στις αγορές ότι το πρόγραμμα στήριξης επισπεύδεται.
Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωναν χθες το βράδυ ότι η Γερμανία μπροστά στη νέα κατάσταση, που διαμορφώνεται στη ζώνη του ευρώ, και προκειμένου η Ελλάδα να λάβει μέχρι τις 19 Μαΐου τη βοήθεια που χρειάζεται, έθεσε το εξής χρονοδιάγραμμα: Να κλείσει το Σαββατοκύριακο η συμφωνία για το τριετές πακέτο μέτρων. Στις 4 Μαΐου να συζητηθεί σε τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών του Γιούρογκρουπ, στις 6-7 Μαΐου να περάσει από την ελληνική Βουλή και στις 10 Μαΐου να επικυρωθεί στην έκτακτη σύνοδο κορυφής. Ωστόσο οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι η κυβέρνηση θέλει να περάσει από τη Βουλή τη συμφωνία αλλά δεν έχει ανακοινώσει την ημερομηνία.
Γ. ΠαπακωνσταντίνουΓ. ΠαπακωνσταντίνουΟ υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου συναντήθηκε σήμερα το πρωί με εκπροσώπους της Κ.Ο. του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD).
«Δεν γνωρίζουμε εάν θα τα καταφέρει τελικά η Ελλάδα, γνωρίζουμε όμως πως κάνει εντυπωσιακές προσπάθειες. Η κατάσταση είναι σοβαρή και χωρίς τη βοήθεια των Ευρωπαίων εταίρων δεν είναι δυνατό να αντιμετωπιστεί». Τα παραπάνω δήλωσαν μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD), που βρίσκονται από χθες στη χώρα μας με σκοπό να αξιολογήσουν για λογαριασμό του κόμματός τους τα μέτρα που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση για την έξοδο απ' την κρίση, αλλά και να συναντηθούν με μέλη του ελληνικού Κοινοβουλίου.
Σε σχετική ερώτηση της «Ε», τα μέλη της αντιπροσωπείας απάντησαν ότι τάσσονται υπέρ της συμβολής των τραπεζών στην επίλυση του ελληνικού ζητήματος: «Αυτή είναι μια πάγια αξίωσή μας, που αφορά όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες που ενδέχεται να πληγούν από την κρίση. Θεωρούμε ότι οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν μερίδιο στην αντιμετώπιση της κρίσης. Σήμερα οι γερμανικές τράπεζες έχουν στα χέρια τους περίπου 30 δισ. ευρώ σε ελληνικά κρατικά ομόλογα -άρα έχουν κάποιο κέρδος. Οσοι αντλούν κέρδος θα πρέπει να συμμετέχουν στα δύσκολα, όπως και οι φορολογούμενοι». *
Δείτε τα υπόλοιπα σχετικά θέματα στις ενότητες της Πολιτικής και της Οικονομίας



Φόβος ντόμινο
Επισπεύδουν τη βοήθεια μετά τον φόβο «ντόμινο»
Μυστική σύσκεψη από Μέρκελ στο Βερολίνο
Τα γερμανικά κόμματα και η ελληνική κρίση
Το fakelaki και το rousfeti...
«Στραβή πορεία» και γερμανικές «φοβίες»
Γκάλοπ: 60,9% αντίθετοι στον «μηχανισμό»
Τράπεζα της Ελλάδος
«Η χώρα στη χειρότερη περίοδο μεταπολεμικά»
Ομιλία Παπανδρέου και αντιδράσεις
Γιώργος: Μόνη κόκκινη γραμμή η σωτηρία της χώρας
Προϊδεάζει για νέα σκληρά μέτρα ο Παπακωνσταντίνου
Στήριξαν την προσφυγή οι βουλευτές, κριτική για τα επιμέρους
Δήλωση Θεοδωράκη
Προμήνυμα μεγάλων συμφερόντων

Γ. ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΣ: ΕΙΧΑΜΕ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙ ΚΑΙ ΚΑΤΕΛΗΞΕ ΒΑΘΥΤΕΡΗ Η ΚΡΙΣΗ

«Η χώρα στη χειρότερη περίοδο μεταπολεμικά»

Πικρή δικαίωση για την Τράπεζα της Ελλάδος αποτελεί η οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα, που απειλεί πλέον να την οδηγήσει σε χρεωκοπία. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος παρουσιάζοντας χθες την ετήσια Εκθεση, εκτίμησε ότι η οικονομία της χώρας διέρχεται την χειρότερη περιόδό της ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΑ, και υπενθύμισε, ότι η κεντρική τράπεζα είχε εγκαίρως προειδοποιήσει για τα επερχόμενα. Χωρίς όμως να εισακουστεί.
Προβόπουλος: Οι αγορές εξακολουθούν να εστιάζουν την προσοχή τους στη δυναμική του χρέουςΠροβόπουλος: Οι αγορές εξακολουθούν να εστιάζουν την προσοχή τους στη δυναμική του χρέουςΟ ίδιος περιέγραψε με μελανά χρώματα τις επερχόμενες εξελίξεις, διαβλέποντας ότι η οικονομία έχει εισέλθει σε πιο βαθεία κρίση απ' αυτή που εκτιμούσε αρχικώς. Το 2010 προβλέπει, πλέον, ότι η υποχώρηση του ΑΕΠ θα ξεπεράσει το 2% και η ανεργία θα υπερβεί το 11%. Ζήτησε μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή για φέτος και για πρώτη φορά παραδέχτηκε ότι οι εγχώριες τράπεζες έχουν δεχτεί πλήγμα από την κρίση. Προέβλεψε μάλιστα ότι για ν' αντιμετωπίσουν την κατάσταση αυτή θα πρέπει να συγχωνευτούν.
Οι αλλαγές που απαιτούνται είναι εξαιρετικά επείγουσες, ενώ ο δρόμος για την έξοδο από την κρίση θα είναι μακρύς και δύσβατος εκτιμά η ΤτΕ. Συνακόλουθα, θεωρεί ότι «θα χρειαστούν περισσότερες και μεγαλύτερης διάρκειας προσπάθειας απ' όλους. Δεν μπορούμε να πλέον να πορευτούμε με συνταγές του παρελθόντος», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Προβόπουλος. Εκτιμά ότι η ενεργοποίηση του μηχανισμού από την Κυβέρνηση θα συμβάλει στην υπέρβαση της κρίσης.
Ελλειμμα εμπιστοσύνης
Για ν' αντιστρέψουμε τις δυσμενείς τάσεις, ο διοικητής της ΤτΕ πρότεινε την εφαρμογή ενός μακροπρόθεσμου προγράμματος, το οποίο θα ανακόψει τη σημερινή δυναμική του Δημοσίου Χρέους. Η συμπεριφορά των αγορών οφείλεται κατά βάση στο μεγάλο έλλειμμα εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, αναφέρει ο ίδιος. Σ' αυτό όμως προστίθενται οι ανησυχίες ώς προς την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, δύο παραμέτρους από τις οποίες θα εξαρτηθεί η απρόσκοπτη εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους στο μέλλον. Με άλλα λόγια, οι αγορές εξακολουθούν να εστιάζουν την προσοχή τους στην δυναμική του χρέους, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Προβόπουλος.
Στο πλαίσιο αυτό, ο διοικητής της ΤτΕ συστήνει η δημοσιονομική εξυγίανση στο σκέλος των δαπανών να προχωρήσει ακόμη περισσότερο από ό,τι μέχρι στιγμής προγραμματίζεται, ώστε να επιτευχθεί εφέτος μείωση του ελλείμματος μεγαλύτερη και του 5% του ΑΕΠ, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπ' όψιν ότι το έλλειμμα του 2009 αναθεωρήθηκε σε 13,6% και μπορεί να αναθεωρηθεί περαιτέρω. Η προσαρμογή αυτή είναι εφικτή αν επιδιωχθούν, με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και ταχύτερο βηματισμό, ο περιορισμός της σπατάλης και η συγχώνευση ή και κατάργηση φορέων του δημόσιου τομέα, που δεν προσφέρουν πραγματικό έργο.
Μείωση δαπανών
Η ΤτΕ προκρίνει την μείωση των δαπανών ως «εργαλείο» για τη δημοσιονομική προσαρμογή, δεδομένου ότι, ενδεχόμενη περαιτέρω αύξηση των φορολογικών συντελεστών θα είχε δυσμενέστατες συνέπειες στην οικονομική δραστηριότητα. Θα πετύχαινε δηλαδή αποτελέσματα αντίθετα από τα επιθυμητά: συρρίκνωση αντί αύξησης των εσόδων.
Ο διοικητής της ΤτΕ θεωρεί ότι η προτεινόμενη επιτάχυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής, ήδη από εφέτος, θα βοηθήσει να μειωθεί περαιτέρω το κόστος δανεισμού του Δημοσίου, με αλυσιδωτές ευνοϊκές επιδράσεις στο κόστος δανεισμού των τραπεζών και κατ' επέκτασινσ των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου