Οι Ημέρες της Κρίσης

Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

15η Ημέρα: Φωτιά στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

ΣΤΙΣ 502 ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΑ CDS ΤΗΣ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ * 1.000 Η ΕΛΛΑΔΑ

Η Μεσόγειος σε ρυθμούς Lehman

Εκεί που ήμασταν έρχονται Πορτογαλία και Ισπανία με ρυθμούς που θυμίζουν εποχή Lehman Brothers. Η πυρκαγιά που άναψε η ελληνική κρίση φάνηκε προς στιγμήν να τίθεται υπό έλεγχο, οι φλόγες όμως αναζωπυρώθηκαν χθες, με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να καταγράφουν μεγάλες απώλειες, με επίκεντρο το νέο διαφαινόμενο μέτωπο της κρίσης: την Ιβηρική.


Τα χρηματιστήρια της Φρανκφούρτης και Παρισιού έκλεισαν με μεγάλες απώλειες 4,60% και 3,27% αντίστοιχα, ενώ απώλειες 3,28% και 2,92% κατέγραψαν τα χρηματιστήρια Μαδρίτης και Λισαβόνας. Το χρηματιστήριο του Λονδίνου υποχώρησε και αυτό κατά 2,62%.
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που έδειχναν μέχρι πρότινος να μην επηρεάζονται ιδιαίτερα από την κρίση στην Ελλάδα, έχουν υποχωρήσει τις τρεις τελευταίες εβδομάδες κατά μέσο όρο 11%, ενώ για την εβδομάδα που τελείωσε οι απώλειες του πανευρωπαϊκού δείκτη FTS Eurofirst 300, που περιλαμβάνει τις μετοχές των 300 μεγαλύτερων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, υποχώρησε κατά 6,7%, καταγράφοντας τη χειρότερη εβδομαδιαία επίδοση από τον Μάρτιο του 2009, όταν ξεκίνησε η διεθνής χρηματιστηριακή ανάκαμψη.
Οι μετοχές τραπεζών
Στην πρώτη γραμμή των απωλειών βρίσκονται ξανά οι μετοχές των τραπεζών, κυρίως αυτών που έχουν άμεσα ή έμμεσα σχέση με την Ελλάδα. Η μετοχή, για παράδειγμα, της γαλλικής Credit Agricole υποχωρούσε χθες κατά 7,2%. Η Credit Agricole, η οποία ανακοινώνει την ερχόμενη εβδομάδα τα οικονομικά της αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο, ανακοίνωσε ότι η συνολική της έκθεση στην Ελλάδα ανέρχεται στα 3,8 δισ. ευρώ. Μία ακόμη γαλλική τράπεζα, η ΒΝΡ, ανακοίνωσε ότι έχει άνοιγμα 5 δισ. ευρώ σε ελληνικά κρατικά ομόλογα και 3 δισ. ευρώ σε επιχειρηματικές υποχρεώσεις. Οι γαλλικές τράπεζες είναι οι μεγαλύτεροι πιστωτές της Ελλάδας, με συνολικό άνοιγμα 67 δισ. δολαρίων (53,6 δισ. ευρώ) σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Διεθνούς Τράπεζας Διακανονισμών.
Τη νέα χθεσινή μεγάλη πτώση φαίνεται να πυροδότησε η δήλωση του Φινλανδού επιτρόπου νομισματικών υποθέσεων, Ολι Ρεν, ο οποίος παρομοίασε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα με αυτήν που βρισκόταν η Lehman Brothers, η κατάρρευση της οποίας, τον Σεπτέμβριο του 2007, πυροδότησε τη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση και την περιδίνηση της παγκόσμιας οικονομίας στη μεγαλύτερη από την εποχή του '30 οικονομική ύφεση.
Ακόμη και η έγκριση τελικά του πακέτου βοηθείας από τη γερμανική Βουλή δεν κατάφερε να μετριάσει τις ανησυχίες, καθώς πέντε Γερμανοί ευρωσκεπτικιστές έσπευσαν να καταθέσουν δικαστική αγωγή κατά του πακέτου, το οποίο ούτως ή άλλως αντιμετωπίζεται με έντονο σκεπτικισμό από μεγάλο τμήμα της γερμανικής κοινής γνώμης.
Η Μέρκελ, μάλιστα, ανέβασε τους τόνους και μίλησε για «μάχη» μεταξύ των κυβερνήσεων και των αγορών, ενώ ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν δήλωσε ότι η απόφαση για σωτηρία της Ελλάδας «θα θέσει τέρμα στην κερδοσκοπία, η οποία έχει εκδηλωθεί κατά αυτής της χώρας».
Τηλεδιάσκεψη
Το θέμα της ελληνικής κρίσης χρέους απασχόλησε χθες ακόμη και τους υπουργούς Οικονομικών της Ομάδας των επτά ισχυρότερων (G7) που οργάνωσαν εκτάκτως τηλεδιάσκεψη, μετά τις ανησυχίες που εξέφρασαν για την Ελλάδα προχθές ακόμη και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αλλά και η αμερικανική κεντρική τράπεζα, η Fed. Η ΕΚΤ συγκάλεσε επίσης έκτακτη διάσκεψη με εμπορικές τράπεζες για να αποτιμήσει την κατάσταση στις αγορές.
Η Ελλάδα παραμένει στην κορυφή των χωρών με τις περισσότερες πιθανότητες χρεοκοπίας, με ποσοστό 55,19%, ανεβαίνει ωστόσο και η Πορτογαλία η οποία έχει βρεθεί ήδη στην πέμπτη θέση με ποσοστό 35,12%.
Τα spreads του πορτογαλικού δεκαετούς ομολόγου έχουν φτάσει στο νέο ιστορικό υψηλό των 385 μονάδων βάσης, ενώ σε αντίστοιχα υψηλά επίπεδα, στις 172 μονάδες, έχουν φτάσει και τα ισπανικά spreads. Ακόμη και τα ιταλικά spreads έχουν ενισχυθεί στις 154 μονάδες βάσης.
Επίσης, τα ασφάλιστρα κινδύνου, τα περιβόητα credit default swaps, της Πορτογαλίας ενισχύθηκαν χθες κατά 42 μονάδες βάσης στις 502 μονάδες, της Ισπανίας κατά 14 στις 288 μονάδες και της Ιταλίας κατά 24 μονάδες στις 255,5 μονάδες. Τα ελληνικά CDS ξεπέρασαν τις 1.000 μονάδες. Τα επιτόκια των δεκαετών ομολόγων της Ισπανίας έχουν φτάσει στο 5,8%, υψηλότερο επίπεδο από την εποχή της δημιουργίας του ευρώ το 1999, ενώ αυτά της Πορτογαλίας στο 6%.
Ανοδο παρουσιάζουν και τα ασφάλιστρα ισπανικών τραπεζών, όπως η Santander, της οποίας το ασφάλιστρο κινδύνου αυξήθηκε κατά 60 μονάδες βάσης στις 290 μονάδες. Το ισπανικό τραπεζικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων εισηγμένων τραπεζών, είχε πέρυσι εγγεγραμμένα περίπου 445 δισ. ευρώ σε δάνεια στον κλάδο των ακινήτων, ποσό που αντιστοιχεί στο ήμισυ σχεδόν του ισπανικού ΑΕΠ.
Η Ισπανία έχει συγκριτικά πολύ μικρότερο από αυτό της Ελλάδας δημόσιο χρέος, 53,2% του ΑΕΠ, αλλά έχει πολύ μεγαλύτερο ιδιωτικό χρέος 178% του ΑΕΠ. Επιπλέον αντιπροσωπεύει το 11% του ΑΕΠ της ευρωζώνης και εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι, αν με το 2,5% του ΑΕΠ που είναι η Ελλάδα γίνεται της... Lehman Brothers σε χρηματιστήρια, αγορές ομολόγων και τραπεζικό σύστημα, τι θα μπορούσε να συμβεί με την Ισπανία, αν οι φλόγες της κρίσης φουντώσουν ακόμη πιο πολύ.
Αποτέλεσμα των βρετανικών εκλογών ήταν να καταποντιστεί και η στερλίνα, η οποία υποχώρησε έως το 1,4596 δολάριο, χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Απριλίου του 2009. Η Βρετανία βρίσκεται αντιμέτωπη με έλλειμμα ελληνικών... διαστάσεων, 12% του ΑΕΠ. *

Ελληνική οικονομία
7% - 25% καθίζηση ΑΕΠ
ΠΑΣΟΚ
Τριλογία στην Κ.Ο. με αιχμές και για Παπούλια
Ευρωπαϊκή Ενωση
Η Μεσόγειος σε ρυθμούς Lehman
Είμαι ανήσυχος για το ευρώ, όπως όλοι οι υπεύθυνοι πολιτικοί
Σφουγγάρι στα μισά για να μην καταρρεύσουμε όλοι
Μνημόνιο κυβέρνησης - τρόικας
Οι 8 πληγές του Μνημονίου
Υπουργείο Οικονομικών
Οι αποδείξεις έφεραν αύξηση εσόδων ΦΠΑ 16%
Πληθωρισμός
Φοροκίνητος τιμάριθμος 4,8%
Υπουργείο Οικονομίας
Τρέχουν να σβήσουν τη φωτιά που άναψαν
Τουρισμός
Τουριστικό σοκ και αφύπνιση
Να βελτιωθούμε αλλιώς χανόμαστε...
Ασφαλιστική αγορά
Στην «Αγροτική Ασφαλιστική» 14.000 ακίνητα της «Ασπίς»
Διεθνείς αγορές
Αναλυτές: Προπέτασμα καπνού το σχέδιο σωτηρίας των 110 δισ.
Τρέιντερ στα πρόθυρα νευρικής κρίσης προκαλεί κρίση
Τζόγος με το χρόνο

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου