Οι Ημέρες της Κρίσης

Κυριακή 9 Μαΐου 2010

17η Ημέρα: Μηχανισμός για όλη την ευρωζώνη - Διχασμένο το ΔΝΤ

Η πρώτη δανειακή σύμβαση εγκρίθηκε από το ΔΝΤ σε μία έντονη συνεδρίαση του συμβουλίου διευθυντών του στις 9 Μαΐου.

Ενα στα τρία μέλη του συμβουλίου, που εκπροσωπούσαν περίπου 40 μη-Ευρωπαϊκές χώρες της Μέσης Ανατολής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής, με την απρόσμενη συνδρομή της Ελβετίας, προέβαλαν ενστάσεις αναφορικά με το πρόγραμμα διάσωσης, το οποίο ισχυρίστηκαν ότι θα αποδεικνυόταν "κακοσχεδιασμένο και μη βιώσιμο" και θα αποτύγχανε, αν δεν αναλάμβαναν μέρος του βάρους οι πιστωτές με μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους προς τον ιδιωτικό τομέα.


Για να μπορέσει να εγκριθεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, άλλαξαν τα κριτήρια κατ' εξαίρεσιν πρόσβασης ενός κράτους σε δανεισμό από το ΔΝΤ. Ενώ σύμφωνα με το μέχρι τότε ισχύον πλαίσιο έπρεπε να προηγηθεί αναδιάρθωση του χρέους του για να μπορέσει το ΔΝΤ να συνεισφέρει 30 από τα 110 δις δανεισμού που απαιτούνταν για το πρόγραμμα, εισήχθη μια εξαίρεση για κράτη τα οικονομικά προβλήματα των οποίων θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Η θέσπιση της εξαίρεσης αυτής κρίθηκε αργότερα αναποτελεσματική και καταργήθηκε το 2016.

Ο μεγάλος διχασμός στο ΔΝΤ, την Ανοιξη του 2010 (Past Rifts Over Greece Cloud Talks on Rescue  - Confidential Documents Reveal Deep Divisions at IMF Over 2010 Greek Bailout - WSJ)


Μηχανισμός για όλη την ευρωζώνη με συμμετοχή και ΔΝΤ

Ο τοκετός ήταν οδυνηρός και όλα δείχνουν ότι βγήκαν τρίδυμα... Οι υπουργοί Οικονομίας των 27 συναντήθηκαν χθες κατόπιν εντολής των ηγετών της ευρωζώνης για να καταλήξουν οπωσδήποτε σε μία συμφωνία επί του ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθεροποίησης.


Σε μια προσπάθεια να ηρεμήσουν οι πολύπλευρες κερδοσκοπικές επιθέσεις των αγορών, οι Ευρωπαίοι υπουργοί είχαν χθες αργά το βράδυ στο τραπέζι τους μία συμβιβαστική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία και υιοθετήθηκε. Πρόκειται για μία τρίπτυχη πρόταση που αφορά τις χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα πρόσβασης στις αγορές ομολόγων εξαιτίας των υψηλών επιτοκίων, όπως σήμερα οι κοινοτικές χώρες του Νότου. Και συγκεκριμένα:
Να τεθεί στη διάθεση της Κομισιόν ένα ποσόν των 60 δισ. ευρώ από τον κοινοτικό προϋπολογισμό με προορισμό τον δανεισμό των ενδιαφερομένων χωρών, με εγγύηση των 16 και με όρους Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η Γερμανία πρότεινε ένα συμπληρωματικό ποσόν της τάξης των 440 δισ. ευρώ υπό τη μορφή εγγυημένων δανείων που θα χορηγηθούν από τις χώρες της ευρωζώνης, ενώ το ΔΝΤ θα συμμετάσχει με το 50% των δανείων της ευρωζώνης. Σύνολο: 700 δισ. ευρώ.
Ενας τέτοιος μηχανισμός, με ποσόν της τάξης των 50 δισ. ευρώ, υφίσταται ήδη για τα κράτη-μέλη που δεν είναι μέλη της ευρωζώνης.
Βέβαια, για τις χώρες της ευρωζώνης που θα επωφεληθούν του μηχανισμού σταθεροποίησης, προβλέπονται αυστηροί όροι δημοσιονομικής διαχείρισης.
Η συζήτηση ήταν μαραθώνια και επεισοδιακή, όπως πάντα στην Ε.Ε. όταν χρειάζεται να μπει το χέρι στην τσέπη. Μάλιστα, ενημερώθηκε δύο φορές ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες από την Α. Μέρκελ και το Ν. Σαρκοζί, στους οποίους συνέστησε μεγαλύτερη δραστηριοποίηση για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών. Οι ΗΠΑ, λοιπόν, ήταν το 28ο κράτος-μέλος στη χθεσινή συζήτηση, με ηγετικό ρόλο... Αλλωστε, το ΔΝΤ που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Ουάσιγκτον έχει μπει για τα καλά στο παιχνίδι της Ε.Ε.
Η Μ. Βρετανία, που βρίσκεται εκτός ευρωζώνης, διαβεβαίωσε ότι θα συμμετάσχει στον μηχανισμό. Εντύπωση προκάλεσε ακόμη μία επίθεση του Σουηδού υπουργού κατά της Ελλάδας. Ο Αντρες Μποργκ, ο οποίος φαίνεται ότι δεν έχει καταλάβει πως το δάσος της ευρωζώνης καίγεται, έχει μείνει ακόμη στην περίπτωση της Ελλάδας, δηλώνοντας με στόμφο στους δημοσιογράφους: «Δεν αποκλείω τίποτε για τη συμμετοχή της Σουηδίας στον μηχανισμό, αλλά δεν πρόκειται να πληρώσουν οι Σουηδοί φορολογούμενοι για τους Ελληνες»...
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεσμεύτηκε για την αγορά εθνικών ομολόγων χωρών που βρίσκονται σε κίνδυνο, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι χώρες που ήταν αναφανδόν υπέρ της συμμετοχής του ΔΝΤ ήταν οι Γερμανία, Φινλανδία, Πολωνία, Ολλανδία και Γαλλία. *







Σχετικά αρχεία
Τα συμπεράσματα του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε - 77 KB
Σχετικά θέματα: Νέος μηχανισμός
30 δισ. από το ΔΝΤ, με επιτόκιο 3,09%
Ομπάμα: Ζωτικής σημασίας η σταθεροποίηση της Ελλάδας
Το «ελληνικό πρόβλημα» διχάζει Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους
Βλέπουν την απειλή βαθιάς ύφεσης, πάνε για νέο Σύμφωνο Σταθερότητας
Στο νοσοκομείο ο Σόιμπλε με αλλεργία
Αμεση κατάργηση
Κατηγορώ Κον Μπεντίτ σε Σαρκοζί
Ρυθμούς ζεϊμπέκικου ζητά ο Τύπος
Σύμβουλος επί μήνες με συμβόλαιο 10 ημερών
Παροχές στο κεφάλαιο
Για το ίδιο θέμα
Κόλλησαν στο limit-up τα χρηματιστήρια
30 δισ. από το ΔΝΤ, με επιτόκιο 3,09%
Ομπάμα: Ζωτικής σημασίας η σταθεροποίηση της Ελλάδας
Το «ελληνικό πρόβλημα» διχάζει Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους
Βλέπουν την απειλή βαθιάς ύφεσης, πάνε για νέο Σύμφωνο Σταθερότητας
Στο νοσοκομείο ο Σόιμπλε με αλλεργία

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου