Οι Ημέρες της Κρίσης

Τρίτη, 11 Μαΐου 2010

19η Ημέρα: Οι προβλέψεις του ΔΝΤ

ΤΟ ΔΝΤ ΠΟΥ ΕΠΕΒΑΛΕ ΤΙΣ «ΣΩΤΗΡΙΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ», ΤΩΡΑ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΑΝΕΡΓΙΑ 15%

Αντί να μειώσουν το χρέος θα το αυξήσουν στο 149% το 2013

Σταδιακή υποχώρηση του ελληνικού δημόσιου χρέους στο 120% το 2020 εκτιμά σε έκθεσή του το ΔΝΤ, που θεωρεί ότι αυτό είναι μεσοπρόθεσμα «διαχειρίσιμο», αλλά η χαμηλή ανάπτυξη θα μπορούσε να οδηγήσει στο μέλλον σε αύξηση του χρέους έως και 149% το 2013.
Για άλλη μια φορά φαίνεται πως εφαρμόζεται η «πεπατημένη» από το ΔΝΤ. Επεμβαίνουμε για να μειώσουμε το έλλειμμα και το εκτοξεύουμε στα ύψηΓια άλλη μια φορά φαίνεται πως εφαρμόζεται η «πεπατημένη» από το ΔΝΤ. Επεμβαίνουμε για να μειώσουμε το έλλειμμα και το εκτοξεύουμε στα ύψηΣύμφωνα με την έκθεση που έλαβε την έγκριση του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ την περασμένη Κυριακή και δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, το χρέος της Ελλάδας είναι «διαχειρίσιμο» μεσοπρόθεσμα, αλλά ο ρυθμός ανάπτυξης θα αποτελέσει τον καθοριστικότερο παράγοντα. Οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ αναφέρουν στην έκθεση ότι το χρέος της χώρας αναμένεται να φτάσει στο 149% του ΑΕΠ το 2013 (το 2009 ανήλθε στο 115% του ΑΕΠ) και να υποχωρήσει σταδιακά στο 120% το 2020.
Η αύξηση του χρέους της Ελλάδας «αντικατοπτρίζει το σταθερά υψηλό έλλειμμα του δημόσιου τομέα (που εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει στο 4,6% του ΑΕΠ το 2013), τον χαμηλό αριθμό ανάπτυξης και τον αποπληθωρισμό».
Το χρέος, συνάρτηση της ανάπτυξης
Για τα έτη 2010-2011 προβλέπεται ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 4% και ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα ανέλθει στο 2,75% μετά το 2015. Οπότε στην περίπτωση καθεμίας ποσοστιαίας μονάδας συρρίκνωσης του ΑΕΠ ετησίως το χρέος της Ελλάδας θα μπορούσε να αυξηθεί στα επίπεδα του 166% του ΑΕΠ έως το 2020. Αντίθετα, η αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης κατά μία ποσοστιαία μονάδα ετησίως θα μπορούσε να μειώσει το χρέος της χώρας στο 80% του ΑΕΠ έως το 2020.
Οι συντάκτες της έκθεσης θεωρούν την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας μέσω της εσωτερικής ρύθμισης των τιμών και της φορολογικής αναπροσαρμογής τεράστια πρόκληση, ενώ η αντιμετώπιση των φορολογικών δυσλειτουργιών απαιτεί ισχυρή πολιτική και λαϊκή στήριξη.
Το ΔΝΤ υπολογίζει ότι η ανεργία την επόμενη διετία μπορεί να εκτοξευτεί στο 15%, ενώ θα απαιτηθούν τουλάχιστον 1-2 χρόνια για να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της χώρας ώστε να επιστρέψει στις αγορές για την κάλυψη των δανειακών της αναγκών. Η πρώτη αποπληρωμή του δανείου θα ξεκινήσει τον Αύγουστο του 2013 και το πρόγραμμα σταθερότητας, που θα εφαρμοστεί από την κυβέρνηση Παπανδρέου, θα αξιολογείται και «αν χρειαστεί, θα ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα». Το Ταμείο εκτιμά ότι το πρόγραμμα σταθερότητας μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο από τα χαμηλά έσοδα του κράτους, τη χαμηλή ανάπτυξη και από πρόσθετα δημοσιονομικά χρέη.
* Εν τω μεταξύ, ο γνωστός οικονομολόγος, επονομαζόμενος και ως Dr. Doom (καταστροφολόγος), Νουριέλ Ρουμπνί, υποστήριξε χθες ότι «το μέγεθος του πακέτου διάσωσης που αποφασίστηκε από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ είναι πολύ πιθανό να καλύψει τις δανειακές ανάγκες των οικονομικά ασθενών χωρών της ευρωζώνης». «Το μέγεθος του πακέτου θα περιορίσει σε σημαντικό βαθμό τον κίνδυνο εξάπλωσης της κρίσης και σε συνδυασμό με τα μέτρα παροχής ρευστότητας από την ΕΚΤ και την ποσοτική χαλάρωση καλύπτει άνετα ακόμη και το χειρότερο σενάριο και συνεπώς θα πρέπει να βοηθήσει στην αποφυγή της εξάπλωσης», ανέφερε. Ο Ρουμπνί θεωρεί ότι ο μηχανισμός βοήθειας θα αναγκάσει τις χώρες της ευρωζώνης να μειώσουν τα ελλείμματα αποφεύγοντας την αύξηση των χρεών.
Φερεγγυότητα ή ρευστότητα
* Σε άλλο μήκος κύματος κινήθηκε ο νομπελίστας οικονομολόγος, Πολ Κρούγκμαν, ο οποίος στη στήλη στην εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς» ήταν επιφυλακτικός, υποστηρίζοντας ότι ο ο μηχανισμός οικονομικής σταθεροποίησης είναι ένα «σοκ» που προκάλεσε «δέος» αλλά δεν «νομίζω ότι είναι αρκετός». Ο Πολ Κρούγκμαν έγραψε ότι «οι Ευρωπαίοι έκαναν το κλασικό λάθος να αντιμετωπίσουν ένα πρόβλημα φερεγγυότητας σαν να ήταν πρόβλημα ρευστότητας, ενώ υπογράμμισε πως η ιδέα να παράσχεις εγγυήσεις δανεισμού με χαμηλά επιτόκια, με αντάλλαγμα σκληρά μέτρα, είναι αρκετή για να αγοράσεις χρόνο προσαρμογής». «Από μόνο του όμως αυτό το πρόγραμμα δεν είναι αρκετό», προσθέτει, επικαλούμενος την περίπτωση της Ελλάδας, η οποία με το πρόγραμμα λιτότητας που κλήθηκε να τηρήσει δεν δίνει αναπτυξιακή προοπτική. *


Εκταμίευση του δανείου
Η εκταμίευση άρχισε
Δημοσιονομική εξυγίανση Ε.Ε.
Τις τράπεζές του φοβάται ο Μπερνάνκι
«Μια από τα ίδια» παραγγέλλει ο Ρεν
Απότομη προσγείωση χρηματιστηρίων
Επιστολή ακαδημαϊκών
Υπέρ Ελλάδος συνηγορία από 160 Ευρωπαίους ακαδημαϊκούς
Φορολογία
Τα τοκοχρεολύσια στο τεκμήριο πρώτης κατοικίας
Εξω μειώνονται οι φόροι, εδώ...
Εθνική Τράπεζα
Αμερικανική τράπεζα μεγαλομέτοχος στην ΕΤΕ
Διαγωνισμός από ΓΑΙΑΟΣΕ
Σε ιδιώτη για 40 χρόνια το «Εμπορευματικό Κέντρο» του ΟΣΕ στο Θριάσιο

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου