Οι Ημέρες της Κρίσης

Δευτέρα, 9 Φεβρουαρίου 2015

1755 Ημέρες: Tα διεθνή ΜΜΕ «παρακολουθούν» Τσίπρα

Στην χθεσινοβραδινή ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο ελληνικό κοινοβούλιο, κατά την οποία παρουσίασε τις προγραμματικές δηλώσεις, αναφέρονται τα διεθνή ΜΜΕ.

NYT
Η New York Times τονίζει ότι «ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως η κυβέρνησή του δεν θα ζητήσει παράταση ενός αυστηρού προγράμματος διάσωσης».
Στο συγκεκριμένο δημοσίευμα επισημαίνεται το σημείο αναφοράς του πρωθυπουργού ότι «έχουμε μόνο μια δέσμευση: να εξυπηρετήσουμε τα συμφέροντα του λαού μας και το καλό της κοινωνίας».
Bloomberg
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg αναφέρει ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επανέλαβε την απόρριψη του διεθνούς προγράμματος διάσωσης της χώρας, δύο ημέρες πριν την έκτακτη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης».
Στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται «ο κ. Τσίπρας δεσμεύθηκε να αυξήσει τον κατώτατο μισθό, να αποκαταστήσει το αφορολόγητο όριο εισοδήματος και να σταματήσει τις ιδιωτικοποιήσεις των υποδομών, σε μια ομιλία του που τον θέτει σε πορεία σύγκρουσης με τους πιστωτές της χώρας».
WST
Η Wall Street Journal αναφερόμενη στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα σημειώνει πως «στην ομιλία του στη Βουλή, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα επιδιώξει μια συμφωνία-γέφυρα με τους διεθνείς πιστωτές της μέχρι τον Ιούνιο, αρνούμενος να δεχθεί παράταση του τρέχοντος πακέτου διάσωσης, όπως απαίτησαν οι Ευρωπαίοι εταίροι».
Reuters
Mε τίτλο «Ο Τσίπρας μόλις συγκρούστηκε δραστικά με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες» δημοσίευμα των Reuters αναφέρουν: «Ο νέος πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν είναι διατεθειμένος να ζητήσει παράταση του μνημονίου, θέτοντας ουσιαστικά τον εαυτό του σε μια μεγάλη τροχιά σύγκρουσης με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες στο Eurogroup της Πέμπτης»
Financial Times
Ο αρθρογράφος των Financial Times, Βόλφγκανγκ Μίνχαου υποστήριξε πως «το μόνο που χρειάζεται για το Grexit είναι μερικές ακόμα καταστροφικές εβδομάδες σαν αυτή» και αναφέρθηκε σε τέσσερις επιλογές για τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας :
α) Να ζητήσει παράταση του υφιστάμενου προγράμματος, β) Να ζητήσει να αποδεσμεύσει η ΕΚΤ τις πληρωμές τόκων και τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που απέκτησε κατά τη διάρκεια της κρίσης, γ) Να βρει τα λεφτά από κάπου αλλού, π.χ. από τη Μόσχα, δ) Να εκδοθεί ένα παράλληλο νόμισμα, μόνο για την εγχώρια αγορά, για να χρηματοδοτηθούν οι δημόσιες δαπάνες.
El Pais
Στην ισπανική El Pais, στο άρθρο με τίτλο «Ο Τσίπρας υπόσχεται δωρεάν ηλεκτρικό, σίτιση, στέγαση και περίθαλψη για τους φτωχότερους» αναφέρεται ότι ο έλληνας πρωθυπουργός «έκανε επίδειξη αποφασιστικότητας στην Ευρώπη έστω και αν αυτή τού κοστίσει δάκρυα, σαν αυτά στο τέλος της ομιλίας του. Φαίνεται όμως ο μοναδικός δρόμος για τους Έλληνες: ούτε βήμα πίσω, ιδίως τώρα, που σύμφωνα με έρευνα, τον στηρίζει και το 43% των ψηφοφόρων της ΝΔ»
ABC
Η συντηρητική εφημερίδα ABC της Ισπανίας γράφει: «Ο έλληνας πρωθυπουργός απαιτεί να αποζημιωθεί η Ελλάδα για τα ναζιστικά εγκλήματα».
El Mundo
Η ισπανική Εl Mundo επικαλούμενη πηγές από την κυβέρνηση Ραχόι αναφέρει, πως η στάση της Μαδρίτης στο Eurogroup θα είναι σκληρή απέναντι στην Ελλάδα γράφοντας «Ή θα ζητήσουν παράταση ή τίποτα».
BBC
Ο τίτλος του BBC είναι «Η Ελλάδα χρειάζεται δάνειο-γέφυρα και όχι διάσωση».
Guardian
«Ο πρωθυπουργός στρέφεται προς τους ανέργους και όχι προς τους πιστωτές σε ένα αποφασιστικό διάγγελμα» αναφέρει ο Guardian.
Spiegel
Το Speigel σημειώνει: «Ο Τσίπρας λέει ότι το ευρωπαϊκό πρόγραμμα διάσωσης απέτυχε».
Welt
Η Welt υποστηρίζει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός «Υποσχέθηκε και πάλι το αδύνατο».
L'Express
«Ο Έλληνας πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι θα τηρήσει όλες τις προεκλογικές του δεσμεύσεις» επισημαίνει η L'Express.
Figaro
Η Figaro υπογραμμίζει ότι «Η Ελλάδα ξεκινά εβδομάδα υψηλού ρίσκου» και συνεχίζει λέγοντας: «Στην Αθήνα, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Η Ελλάδα πρέπει να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις, αλλά τα ταμεία της είναι άδεια».
Repubblica
Η Reppublica βρήκε τον Αλέξη Τσίπρα, προκλητικό, με τίτλο του δημοσιεύματος την δήλωση του πρωθυπουργού: «Θα τηρήσω το προεκλογικό μου πρόγραμμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου