Οι Ημέρες της Κρίσης

Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2015

1788 Ημέρες: Ψηφίζεται το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ανθρωπιστική κρίση

Υπερψηφίστηκε το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης επί της αρχής κατά πλειοψηφία και κατ' άρθρων από την Ολομέλεια της Βουλής.

Παρά τις πιέσεις που ασκήθηκαν από την πλευρά των δανειστών, η κυβέρνηση δεν υποχώρησε και η διαδικασία συζήτησης και ψήφισης του ν/σ συνεχίστηκε κανονικά. Η κυβέρνηση υποστήριξε ότι  το ν/σ ήταν γνωστό εδώ και καιρό στους εταίρους και δεν είναι δυνατόν, να προβάλλουν την ώρα που βρίσκεται εν εξέλιξη η διαδικασία της συζήτησής τους στη Βουλή, διάφορες αιτιάσεις και αναίτια προσκόμματα. Το ΚΚΕ δήλωσε ότι δεν θα μετάσχει σε ενδεχόμενη ονομαστική ψηφοφορία, που έχει ζητηθεί μετά από αίτημα της Χ.Α. Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση επί της αρχής.
Ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης δήλωσε ότι «Ο ΣΥΡΙΖΑ αποκρούει τα πολιτικά τερτίπια εις βάρος της πολιτικής ουσίας», και πρόσθεσε ότι θα μετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ, αν υπάρξει ονομαστική ψηφοφορία γιατί ουσιαστικό είναι να εμποδιστεί η άνοδος του νεοναζιστικού φαινομένου και το νομοσχέδιο αυτό κινείται σε αυτό το πλαίσιο.
Κλίμα τεχνητής έντασης επιχειρεί να δημιουργήσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όπου με «πρωθυπουργικό» ύφος υπεισέρχεται σε «ακραίες» δηλώσεις και επιθέσεις κατά της κυβέρνησης και της προέδρου της Βουλής οι οποίες συνεχίζονται και με τη βοήθεια πλέον της Ν.Δ.
"Κανονική ψηφοφορία και όχι ονομαστική και εν συνεχεία θα συζητηθούν τα άρθρα στην επόμενη συνεδρίαση" ανακοίνωσε πριν λίγο η πρόεδρος της Βουλής για να επιβεβαιωθεί και η στήριξη όπως είπε στο νομοσχέδιο, όχι μόνο στα λόγια. Oι βουλευτές της ΝΔ αρνήθηκαν να ψηφίσουν και ζήτησαν τον λόγο, παρόλο που είναι εκτός του κανονισμού της Βουλής. Ούτε το ΠΑΣΟΚ ψήφισε το ν/σ για την ανθρωπιστική κρίση και επιτίθεται δια του προέδρου του κατά της προέδρου της Βουλής. Το νομοσχέδιο έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία. Επίσης έγινε δεκτό το αίτημα του πρώην προέδρου της Βουλής να καταγραφεί στα πρακτικά ότι η Ν.Δ. ψηφίζει τελικά, το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, κάτι το οποίο έγινε αποδεκτό από το προεδρείο της Βουλής αλλά και από τον ΣΥΡΙΖΑ δια του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Β. Κεγκέρογλου ανακοίνωσε ότι ψηφίζει και το ΠΑΣΟΚ το νομοσχέδιο.
Κατά την απογευματινή συνεδρίαση σε ένα κλίμα έντασης που από το πρωί καλλιεργείται από την αντιπολίτευση με προεξάρχοντες τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. θερμό επεισόδιο επεδίωξε με τη σειρά της και η βουλευτής της Ν.Δ. Ντ. Μπακογιάννη, καθώς έλαβε το λόγο επί του προσωπικού και προχώρησε σε προσωπικές επιθέσεις εναντίον της προέδρου της Βουλής Ζ. Κωνσταντοπούλου (VIDEO). Έλαβε τις απαραίτητες διευκρινίσεις από την πρόεδρο της Βουλής και παρά την "απρεπή" συμπεριφορά προς το Κοινοβούλιο και τη διαδικασία της δόθηκε από το προεδρείο άπλετος χρόνος για να τοποθετηθεί εκ νέου.


Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς στηλίτευσε τις αντικρουόμενες αντιπολιτευτικές λογικές ακόμα και στην ίδια τοποθέτηση από τη Ν.Δ. που βρίσκεται σε αναζήτηση του ιστορικού της ρόλου. "Ένα από τα δύο πρέπει να λέγονται ή πάμε τη χώρα στα βράχια, ή έχουμε υπογράψει Μνημόνιο" δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η συμφωνία τις 20ης Φεβρουαρίου θα έρθει στη Βουλή κομμάτι, κομμάτι και το πρώτο κομμάτι της είναι αυτό που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή το ν/σ για την ανθρωπιστική κρίση στο οποίο επετεύχθησαν συναινέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου