Οι Ημέρες της Κρίσης

Παρασκευή, 5 Μαρτίου 2010

Οι πρώτες μεγάλες διαδηλώσεις του 2010 - Μάρτιος

Μετά την ανακοίνωση του δεύτερου πακέτου μέτρων που ανακοινώθηκε στις 3 Μαρτίου, ξέσπασαν μεγάλες αντιδράσεις και διοργανώθηκαν διαδηλώσεις. Σε διαδήλωση στις 5 Μαρτίου στην Αθήνα, χτυπήθηκε από τις αστυνομικές δυνάμεις ο αγωνιστής της αριστεράς και αντιστασιακός Μανώλης Γλέζος.

Στις 11 Μαρτίου κηρύχθηκε πανελλαδική απεργία και διοργανώθηκαν μεγάλες πορείες σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας. Μεγάλη Πανελλαδική απεργία κηρύχθηκε επίσης την Πέμπτη 29 Απριλίου. Οι εκδηλώσεις της πρωτομαγιάς ήταν οι πιο μαζικές των τελευταίων ετών με μεγάλη συγκέντρωση του Π.Α.Μ.Ε. στην πλατεία Συντάγματος και των υπολοίπων συνδικαλιστικών οργανώσεων στην πλατεία Κλαυθμώνος.Το δεύτερο πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση, στις 3 Μαρτίου και προέβλεπε μέτρα αυστηρής λιτότητας, έφερε την αντίδραση του κόσμου, των συνδικαλιστικών οργανώσεων και των άλλων κομμάτων. Τα κόμματα της Αριστεράς κάλεσαν τον κόσμο σε κινητοποιήσεις, η ΑΔΕΔΥ κάλεσε σε συλλαλητήριο στις 4 Μαρτίου, το Π.Α.Μ.Ε. σε γενική Απεργία για τις 5 Μαρτίου, ενώ η ΓΣΕΕ προειδοποίησε για κινητοποιήσεις και προκήρυξε Πανελλαδική Στάση Εργασίας από το μεσημέρι μέχρι την λήξη της βάρδιας στις 5 Μαρτίου.
Στις 5 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις όπου πλήθος κόσμου έδωσε το παρόν. Οι κινητοποιήσεις σημαδεύτηκαν από δύο γεγονότα με πρωταγωνιστές τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, Γιάννη Παναγόπουλο και τον αγωνιστή της Αριστεράς Μανώλη Γλέζο. Ο Παναγόπουλος, που βρισκόταν στην συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος, δέχθηκε επίθεση από ομάδα διαδηλωτών, που του επιτέθηκαν με αυγά, τη στιγμή που ετοιμαζόταν να ξεκινήσει την ομιλία του, του τράβηξαν τα ρούχα και τον τραυμάτισαν ελαφρά. Η ΓΣΕΕ κατηγόρησε για την επίθεση την Κομμουνιστικής Οργάνωσης Ελλάδας (ΚΟΕ), η οποία αποτελεί συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο τελευταίος, έκανε λόγο για συκοφαντία, ενώ η ΚΟΕ αρνήθηκε πως είχε σχέση με το περιστατικό. 

Λίγο αργότερα, άνδρες των ΜΑΤ χρησιμοποίησαν χημικά εναντίον ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, που ετοιμαζόταν να αναρτήσει πανό κοντά στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Ανάμεσα στους διαδηλωτές βρισκόταν και ο Μανώλης Γλέζος, ο οποίος δέχθηκε στο πρόσωπο τα χημικά, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίσει αναπνευστικά προβλήματα και να λιποθυμήσει και τελικά να μεταφερθεί στον Ευαγγελισμό.Το περιστατικό προκάλεσε την έντονη αντίδραση των κομμάτων.Αργότερα, συνδικαλιστές της Αστυνομίας επισκέφτηκαν τον Μανώλη Γλέζο στο νοσοκομείο και του ζήτησαν συγγνώμη.Σημειώθηκαν ακόμα και διάφορα άλλα μικροεπεισόδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου