Οι Ημέρες της Κρίσης

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

2491 Ημέρες: Ενδείξεις υποχώρησης των Γερμανών

Εκλογές και Grexit «βλέπει» το Economist 

Sofokleousin.GR 
Δυσοίωνες προβλέψεις για την ελληνική οικονομία κάνει με τελευταίο άρθρο το περιοδικό Economist αφού μέσα από την ανάλυση του, θεωρεί αναπόφευκτη την πιθανότητα του Grexit όσο και την πιθανότητα πρόωρων εκλογών . Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανάλυση, θεωρείται απίθανο η αξιολόγηση να κλείσει πριν τις 20 Φεβρουαρίου...


Τζανακόπουλος: Στόχος μας η επίτευξη συμφωνίας χωρίς ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα λιτότητας

Στόχος μας είναι η επίτευξη συμφωνίας χωρίς ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα λιτότητας είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος. «Ο κ. Μητσοτάκης και η Ν.Δ βρίσκονται σε στρατηγικό αδιέξοδο ενόψει της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης» ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των κοινοβουλευτικών συντακτών.

«Έως χθες ζητούσαν μην κλείσει η αξιολόγηση και να γίνουν εκλογές. Μας κατηγορούν ότι δήθεν καθυστερούμε. Αύριο ελπίζουν ότι θα μας κατηγορούν αφού επιτευχθεί η συμφωνία, ότι δεν διαπραγματευτήκαμε αποτελεσματικά. Ο ελληνικός λαός έχει βγάλει τα συμπεράσματά του. Πολιτική εκ του ασφαλούς δεν επιτρέπεται να κάνει κανείς σε κρίσιμες στιγμές για τη χώρα. Ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε επί 75 λεπτά τις θέσεις του για την ελληνική οικονομία πίσω από κλειστές πόρτες αλλά δεν βρίσκει ούτε μισό λεπτό για να την παρουσιάσει στους Έλληνες πολίτες.
Πώς θα μπορούσε άλλωστε όταν οι προτάσεις του είναι ταυτόσημες με των πιο ακραίων από τους δανειστές, όταν δεν περιέχει παρά μόνο νέα μέτρα σκληρής λιτότητας σε βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας.
Τον καλούμε έστω και την ύστατη στιγμή να πει με παρρησία τη θέση του. Θέλει την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης; Συμφωνεί με τις για νέα μέτρα ύψους 4,5 δισ. ευρώ μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος; Υιοθετεί τις θέσεις της Κομισιόν ή του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία;», αναρωτήθηκε ο κυβερνητικός εκρπόσωπος.





Δραγασάκης: «Ποιος καθυστερεί; Η κυβέρνηση ή αυτοί που θέτουν αιτήματα που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά;»

Στο Κόκκινο


Βέμπερ: Δεν επιθυμούμε Τραμπ και ΗΠΑ να αποφασίζουν για το μέλλον της Ελλάδας


"Δεν επιθυμούμε ο Ντόναλντ Τραμπ και οι ΗΠΑ να αποφασίζουν για το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρωζώνης. Η ΕΕ είναι σε θέση να αντιμετωπίζει τα προβλήματά της με τις δικές της δυνάμεις".
Αυτό δήλωσε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ. 
Υπενθυμίζεται ότι χθες, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, ο κ. Βέμπερ ανέφερε ότι "τόσο η Ευρώπη όσο και η Γερμανία θα πρέπει να σταματήσουν να επιμένουν στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Από τη στιγμή που το ΔΝΤ εμμένει στο ενδεχόμενο κουρέματος, τότε θα πρέπει να το αφήσουμε να αποχωρήσει".




Ματίας: Στα όρια του εκβιασμού η πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση



"Η Προοδευτική Συμμαχία στο Ευρωκοινοβούλιο είναι ένα καλό σημάδι, αξίζει να δούμε τι θα γίνει και στις καθοριστικές για όλους μας προεκλογικές εκστρατείες σε Γερμανία και Γαλλία", δήλωσε στο Left.gr η Πορτογαλίδα ευρωβουλευτής Μαρίζα Ματίας.
Η Πορτογαλίδα ευρωβουλευτής εκτίμησε ότι "στον ίδιο βηματισμό θα προχωρήσουμε και στην Πορτογαλία και, παρότι δεν έγινε κατορθωτό και στην Ισπανία (σσ: μία προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας), φαίνεται ότι γίνεται trend (τάση). Στη Γαλλία θα είναι δύσκολο, αλλά στη Γερμανία όλα είναι ανοιχτά και η δημοσκοπική άνοδος του Σουλτς δείχνει πολλά".

Αναφερόμενη στον ακροδεξιό κίνδυνο και τις ευθύνες της Αριστεράς, η κ. Ματίας υποστήριξε: "Είμαστε όλοι υπεύθυνοι για αυτό που συνέβη στην Ευρώπη και πρέπει να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου, ώστε να δημιουργήσουμε εκ νέου δεσμούς με αυτά τα στρώματα που απαξιώνουν την πολιτική γενικά. Το ερώτημα είναι πώς θα ξανακερδίσουμε τους ανθρώπους που δεν συμμετέχουν στην πολιτική ζωή, δεδομένων, αφενός της βαθιάς κρίσης αντιπροσώπευσης και, αφετέρου, της απόστασης των αντιπροσωπευτικών θεσμών από την πραγματική δημοκρατία και συμμετοχή των πολλών".

Η Πορτογαλίδα ευρωβουλευτής υπογράμμισε ότι "οι διαφορές μας με τη Σοσιαλδημοκρατία παραμένουν σοβαρές. Πολλές φορές μόλις τελειώνει κάποιο Eurogroup είναι δύσκολο να θυμηθείς ότι ο Ντάισελμπλουμ είναι σοσιαλδημοκράτης... Διαφορές υπάρχουν και εντός της Αριστεράς, έχουμε σπαταλήσει πολύ χρόνο για να τις γεφυρώσουμε".

Για το ελληνικό ζήτημα, η κ. Ματίας ανέφερε ότι δεν μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί στη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, αλλά ξέρει πόσο μεγάλη, στα όρια του εκβιασμού, είναι για ακόμα μία φορά η πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και η έλλειψη συμμάχων σε κυβερνητικές θέσεις σε άλλες χώρες της Ευρώπης. "Η Πορτογαλία δεν υφίσταται την ίδια πίεση, διότι το κυβερνών κόμμα είναι πανίσχυρο εδώ και δεκαετίες και δεν είναι εύκολο η ΕΕ να το υποτιμήσει", σχολίασε.

Αναφορικά με το προσφυγικό, αναγνώρισε την προσφορά της Ελλάδας και τόνισε την ανάγκη υπεράσπισης των δικαιωμάτων των προσφύγων, την ώρα που η Ευρώπη αρνείται να πράξει το καθήκον της.

Τέλος, σε ερώτηση για την εκλογή Τραμπ απάντησε ότι "η Ευρώπη καλό θα ήταν να κοιτάξει τη "δική της καμπούρα", καθώς σε πολλά πεδία θυμίζει όσα πρεσβεύει ο Τραμπ, όπως, για παράδειγμα, η καταπάτηση των δικαιωμάτων των προσφύγων, η ενδοοικογενειακή βία και η ανισότητα μεταξύ των δύο φύλων και πολλές ακόμα πτυχές, με κυριότερη το έλλειμμα δημοκρατίας της σημερινής ΕΕ που "σπρώχνει" τους πολίτες στην επικίνδυνη αγκαλιά των Ευρωπαίων ομολόγων του Τραμπ".

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

  Ξαφά: Επικίνδυνα παιχνίδια με τους ευεργέτες 2.0 

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ 
Πριν από έναν χρόνο η Ελλάδα κατέκτησε επάξια την πρώτη θέση στη λίστα του Χάρβαρντ με τις χειρότερες διαπραγματευτικές τακτικές του 2015, με τελικό αποτέλεσμα ένα αχρείαστο τρίτο μνημόνιο, κλείσιμο τραπεζών και capital controls, γράφει η Μιράντα Ξαφά.


Le Monde: Σόιμπλε, ο Όθων της σύγχρονης εποχής, αντιδημοφιλής δυνάστης των Ελλήνων

Με τίτλο «Δώστε την ελευθερία τους στους Ελληνες» ο Αρνό Λεπαρμαντιέ κάνει σε άρθρο γνώμης στην εφημερίδα Le Monde αναδρομή στην επιβολή από τις μεγάλες δυνάμεις του βασιλιά Όθωνα το 1932 στον ελληνικό θρόνο αντιπαραβάλλοντας τον βαυαρό μονάρχη με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Ο βασιλιάς επεβλήθη από τις ευρωπαϊκές δυνάμεις το 1832 μετά τον πόλεμο της ανεξαρτησίας. Ο Οθων ο 1ος ήταν ένας βαυαρός, καθολικός πρίγκιπας, που προσπάθησε να δημιουργήσει ένα σύγχρονο κράτος σε μία χώρα που μόλις είχε βγει από την οθωμανική ηγεμονία»...«Δυστυχώς έχοντας δανεισθεί 60 εκατομμύρια χρυσά φράγκα από τους αγγλο-γαλλο-ρώσους προστάτες, το ελληνικό κράτος φάνηκε ανίκανο να εισπράξει τους φόρους και χρηματοδότησε τις τρέχουσες δαπάνες και το στρατό της μέσω δανεισμού...», γράφει ο Λεπαρμαντιέ.

Από ξένη ανάμειξη σε οικονομική πτώχευση, το ελληνικό ζήτημα τίθεται και ξανατίθεται από την κήρυξη της ανεξαρτησίας της χώρας. «Ο Οθων της σύγχρονης εποχής είναι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών και αντιδημοφιλής δυνάστης των Ελλήνων», γράφει ο Λεπαρμαντιέ.

Τη στιγμή που το θέμα επανέρχεται στην ημερήσια διάταξη των Βρυξελλών, δεν μπορούμε παρά να αναρωτηθούμε: θα υπάρξει κάποτε ένας τρόπος απαλλαγής από την ελληνική κατάρα; Ποτέ αυτή η χώρα δεν απέκτησε πραγματική οικονομική ανεξαρτησία, γράφει ο αρθρογράφος αναφερόμενος στον φαύλο κύκλο του δανεισμού της Ελλάδας για να είναι σε θέση να αποπληρώσει στους Ευρωπαίους ποσά που έχει ήδη δανεισθεί.

 Ισόβια καταδίκη

Το παράλογο της κατάστασης περιγράφηκε από τον Κλάους Ρέγκλινγκ, τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, που έχει δανείσει 175 δισεκατομμύρια στην Ελλάδα. «Μία ψυχρή ανάλυση των γεγονότων δείχνει ότι δεν πρέπει να ανησυχούμε για το επίπεδο του χρέους της Ελλάδας», εξηγούσε στους Financial Times ο Ρέγκλινγκ. Και με ισχυρά επιχειρήματα: αυτά τα ποσά δανείζονται με ευνοϊκό επιτόκιο (1%), γεγονός που επιτρέπει στην Ελλάδα να εξοικονομεί 8 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, δηλαδή το 4,5% του ΑΕΠ της. Επίσης τα δάνεια αυτά είναι πολύ μακράς διάρκειας, τριάντα ετών κατά μέσον όρο, πράγμα που εξουδετερώνει το επιχείρημα του ΔΝΤ που βασιζόμενο σε δεκαετείς προβλέψεις θεωρεί ότι ο ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.

Τα πράγματα είναι απλά: αυτό το χρέος είναι βιώσιμο υπό τον μόνο όρο ότι η Ελλάδα θα παραμείνει υπό την κηδεμονία των Ευρωπαίων και θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που της υπαγορεύονται από τις Βρυξέλλες για διάστημα 30 ετών...



Πηγή: Le Monde

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ:

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου