Οι Ημέρες της Κρίσης

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017

2492 Ημέρες: Σύγκρουση Τσίπρα-Μητσοτάκη στη Βουλή για την εγκληματικότητα

.

ΥΠΕΞ: Σοβαρή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου στο Φαρμακονήσι

Ως απαράδεκτη ενέργεια που συνιστά σοβαρή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου χαρακτήρισαν διπλωματικές πηγές το επεισόδιο με την εκτέλεση βολών από τουρκική ακταιωρό σε θαλάσσια περιοχή κοντά στο Φαρμακονήσι.

Ως απαράδεκτη ενέργεια που συνιστά σοβαρή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου χαρακτήρισαν διπλωματικές πηγές το επεισόδιο με την εκτέλεση βολών από τουρκική ακταιωρό σε θαλάσσια περιοχή κοντά στο Φαρμακονήσι.
Οι ίδιες πηγές τόνισαν «η Τουρκία, για μια ακόμη φορά κατά την τρέχουσα περίοδο, προβαίνει σε μια απαράδεκτη ενέργεια, προκαλώντας έντονο προβληματισμό για τις συνέπειες που δύναται να έχει η συμπεριφορά της στην σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής».
Επεσήμαναν επίσης ότι το υπουργείο Εξωτερικών προβαίνει σε όλες τις δέουσες ενέργειες, μέσω της πραγματοποίησης των αναγκαίων διαβημάτων και της ενημέρωσης φίλων, συμμάχων και διεθνών Οργανισμών.
Πηγή: ΑΜΠΕ

«Έκπτωση» στο ΔΝΤ ώστε να παραμείνει στο πρόγραμμα;

Την τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ - Λαγκάρντ επιβεβαίωσε το Βερολίνο. Την ίδια στιγμή πιθανολογείται ότι η Γερμανία σκοπεύει να προτείνει τον περιορισμό της οικονομικής συμμετοχής του ΔΝΤ, προκειμένου αυτό να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα

Τη συνομιλία Μέρκελ - Λαγκάρντ για το ελληνικό πρόγραμμα επιβεβαίωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Ουλρίκε Ντέμερ, δεν θέλησε όμως να σχολιάσει πληροφορίες της εφημερίδας Welt ότι η κ. Λαγκάρντ υποσχέθηκε πως το Ταμείο θα παραμείνει στο πρόγραμμα και ότι η συζήτηση για τις ελαφρύνσεις θα γίνει μετά τις γερμανικές εκλογές.
Πάντως «η  γερμανική κυβέρνηση εξακολουθεί να πιστεύει ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να συμμετέχει» στο ελληνικό πρόγραμμα, πρόσθεσε. 
Το σημερινό κυβερνητικό μπρίφινγκ απασχόλησε και η δήλωση του επικεφαλής της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ. Σύμφωνα με τον Γερμανό χριστιανοκοινωνιστή, το ΔΝΤ θα πρέπει να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα αν ζητά κούρεμα χρέους.
Αντικρούοντας αυτό το αίτημα η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, Φριντερίκε φον Τίζενχαουζεν, χαρακτήρισε «απαραίτητη» τη συμμετοχή του Ταμείου, τόσο από πλευράς τεχνογνωσίας όσο και σε ό,τι αφορά την οικονομική του συμβολή. Ενδιαφέρον είχε ότι η εκπρόσωπος δεν διέψευσε πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, προκειμένου να παραμείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, η Γερμανία σκοπεύει να του προτείνει τον περιορισμό της οικονομικής συμμετοχής του. Μάλιστα ακούγεται το ποσό των 5 δισ. ευρώ. Την Τετάρτη πάντως η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί στο Βερολίνο με την επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λανγκάρντ.
Ερωτηθείσα από τη Deutsche Welle αν το υπουργείο Οικονομικών διαθέτει πληροφορίες για το πότε θα επιστρέψουν οι εκπρόσωποι των θεσμών στην Αθήνα, η κ. φον Τίζενχαουζεν απάντησε ότι δεν το γνωρίζει.
Πάντως το υπουργείο της έχει ενημερωθεί ότι υπάρχει «καλή πρόοδος» σε ό,τι αφορά τη συνεννόηση των θεσμών μεταξύ τους αλλά και «πρόοδος» σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες των θεσμών με την Ελλάδα.
Στην ερώτηση κατά πόσο γνωρίζει αν τη Δευτέρα το Eurogroup θα είναι σε θέση να αποφασίσει για μια ημερομηνία επιστροφής των θεσμών, η κ. φον Τίζενχαουζεν απάντησε ότι δεν θέλει να «προτρέξει».
Πάντως το σίγουρο είναι ότι παρά την «προσέγγιση» που διαπιστώνεται με την Ελλάδα, το Eurogroup δεν πρόκειται τη Δευτέρα να αποφασίσει για την αξιολόγηση. Από «τεχνικής άποψης» θα χρειαστεί ακόμη καιρός για την ολοκλήρωση.

ΔΝΤ για Spiegel: Δεν σχολιάζουμε υποθετικά σενάρια

Αρνήθηκε να σχολιάσει «υποθετικά σενάρια» ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ που ρωτήθηκε σχετικά με το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, το οποίο επικαλούμενο πηγές των δανειστών, γράφει ότι το Ταμείο αναμένεται να συμμετάσχει με ποσό έως πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ στο τρίτο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα.

Αρνήθηκε να σχολιάσει «υποθετικά σενάρια» ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ που ρωτήθηκε σχετικά με το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, το οποίο επικαλούμενο πηγές των δανειστών, γράφει ότι το Ταμείο αναμένεται να συμμετάσχει με ποσό έως πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ στο τρίτο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα.
«Οι θέσεις του Ταμείου είναι ευρέως γνωστές και δεν έχουν αλλάξει τους τελευταίους μήνες», τόνισε ο ίδιος.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Σφοδρή αντιπαράθεση Τσίπρα - Μητσοτάκη με αιχμή την αξιολόγηση

Σύγκρουση κορυφής για την αξιολόγηση, αλλά και για ζητήματα δημόσιας ασφάλειας σημειώθηκε στη Βουλή, στη διάρκεια συζήτησης επίκαιρης ερώτησης για την εγκληματικότητα. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη ότι φοράει τη φανέλα του ΔΝΤ και όχι τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδος και πρόσθεσε ότι «είναι θλιβερό να μην παίρνει θέση για τις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών». «Η ορχήστρα της δραχμής κάνει συνέχεια φάλτσα. Μαζέψτε τα στελέχη σας. Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή για να την αντιμετωπίζετε με ελαφρότητα», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Πρόσκληση» στη ΝΔ για υποβολή πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης έκανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την αντιπαράθεση που είχε στη Βουλή με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, με αφορμή ερώτηση για τα θέματα ασφάλειας.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις δηλώσεις Κικίλια ότι αν δεν κλείσει η αξιολόγηση, η ΝΔ θα καταθέσει πρόταση μομφής και τόνισε στον Κ. Μητσοτάκη: «Αν αυτός είναι ο στόχος σας, είστε γελασμένος. Καταθέστε πρόταση μομφής. Αν έχετε την εντιμότητα κάντε τώρα, θα διαπιστώσετε πόσο αρραγείς, πόσο ενωμένοι είμαστε για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια».
Αναφερόμενος στην δεύτερη αξιολόγηση ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε ότι «είναι ο τελευταίος κάβος» και ρώτησε τον πρόεδρο της ΝΔ: «Μόλις τον περάσουμε χωρίς βάρη για την κοινωνία τι θα λέτε; Εκλογές; Αυτό ούτε σήμερα δεν το είπατε, το ψελλίσατε. Είστε σε στρατηγικό αδιέξοδο. Πήγατε στο Βερολίνο για να δημιουργήσετε ένα επιβαρυμένο κλίμα».
Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τη ΝΔ για «εκ του ασφαλούς πολιτική ανευθυνότητας για τον τόπο και την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία». «Η παρουσία σας ήταν θλιβερή. Είναι θλιβερό αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην παίρνει θέση για τις παράλογές απαιτήσεις των δανειστών, αλλά να παρουσιάζει την εικόνα ενός μεμψίμοιρου στην προσπάθεια της κυβέρνησης να μην υπάρξουν μέτρα κατά του ελληνικού λαού», υπογράμμισε.
«Η ΝΔ σταθερά και επιμόνως σας λέει κλείστε την αξιολόγηση και διαστρεβλώνετε τις δηλώσεις των στελεχών μας. Αν κλείσει η αξιολόγηση έχετε κλείσει ότι θα έχουμε πρόσβαση στην ποσοτική χαλάρωση και ρύθμιση για το χρέος;», ρώτησε από την πλευρά του ο Κ. Μητσοτάκης και επεσήμανε: «Μην ψάχνετε για δεκανίκια και ενόχους. Δεν σας ενόχλησε το δικό μας αίτημα για εκλογές να κλείσετε την διαπραγμάτευση».
Ο πρωθυπουργός επέκρινε τον πρόεδρο της ΝΔ για την επίσκεψή του στο Βερολίνο εν μέσω της διαπραγμάτευσης. «Αυτό που κάνατε ήταν μία αθλιότητα. Είπατε ότι θα φορέσετε την φανέλα της Εθνικής Ελλάδος, αλλά τελικά η φανέλα της Εθνικής δεν σας πάει και φορέσατε του ΔΝΤ. Είπατε στο Βερολίνο ότι η ευθύνη για τις καθυστερήσεις είναι της Ελλάδος, αυτό που ισχυρίζονται μόνο το ΔΝΤ και οι ακραίοι της CDU», τόνισε.
«Εγώ μιλάω την ίδια γλώσσα και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Λέμε ότι χρειαζόμαστε μικρότερα πλεονάσματα, αλλά για να τα διεκδικήσουμε, χρειαζόμαστε περισσότερες μεταρρυθμίσεις. Τους είπα ότι η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο δημοσιονομικό αέρα από αυτόν που μας έχετε εγκλωβίσει με το 3,5%. Τους είπα ότι οποιαδήποτε αναφορά στη δραχμή πρέπει να τελειώνει. Εγώ έκλεισα το θέμα της δραχμής, εσείς ανακαλέσατε τον κοινοβουλευτικό σας εκπρόσωπο όταν το άνοιξε; Η ορχήστρα της δραχμής κάνει συνέχεια φάλτσα. Μαζέψτε τα στελέχη σας. Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή για να την αντιμετωπίζετε με ελαφρότητα», απάντησε ο Κ. Μητσοτάκης.
«Μας οδηγήσατε στο δίλημμα μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα και μας ρωτάτε "τι να κάνω; Να πηδήξω στο γκρεμό ή στο ρέμα;"», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και επικαλέσθηκε την δήλωση του Γ. Χουλιαράκη ότι είναι καλύτερα μία χειρότερη συμφωνία τώρα, παρά μία καλύτερη μετά. «Ο χρόνος έχει κόστος και ο υπουργός σας το αντιλαμβάνεται αυτό», επεσήμανε.
Για την επίσκεψη στο Βερολίνο ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι «εσείς ως πρωθυπουργός πηγαίνετε κάθε λίγο στην ίδια Μέρκελ όταν λέγατε go back κυρία Μέρκελ, go back κύριε Σόιμπλε». «Μυστική ήταν η δική σας συνάντηση στη Ρόθτσιλντ, όχι η δική μου στον Σόιμπλε», σημείωσε και έθεσε το ζήτημα των συναντήσεων του πρωθυπουργού στο Παρίσι. «Ποιους είδατε; Και πώς θεωρείτε λογικό ο πρωθυπουργός να πηγαίνει μόνος του χωρίς να συνοδεύεται με υπηρεσιακούς παράγοντες με μία τράπεζα με την οποία δεν υπάρχει συμφωνία;», ρώτησε.
«Εγώ στο Παρίσι πήγα και έμεινα στο ξενοδοχείο. Δεν έμεινα στο σπίτι του Βολταίρου. Καταθέστε αν έχετε την εντιμότητα το πόθεν έσχες σας, διότι αλλιώς σημαίνει ότι κάτι έχετε να κρύψετε», του απάντησε ο Αλ. Τσίπρας. «Το ταξίδι δεν είναι κρυφό όταν είναι ενήμερη η γαλλική κυβέρνηση και η ελληνική πρεσβεία. Αν το έκανε ο Σαμαράς θα ήταν ακάματος εργάτης. Όταν το κάνω εγώ είναι βόλτα για να πάω τα παιδιά μου στην Ντίσνεϊλαντ. Μετά αλλάξατε το τροπάριο και λέγατε για ύποπτες συναντήσεις. Υπάρχει απόφαση του ΟΔΔΗΧ (Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους) πριν πάω στο Παρίσι», υπογράμμισε σημειώνοντας ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν σύμβουλο για το χρέος την Λαζάρντ και ότι η σύμβαση που έγινε τώρα με την Ρόθτσιλντ είναι πολύ φθηνότερη.
Ο πρόεδρος της ΝΔ τού φώναξε να καταθέσει την απόφαση του ΟΔΔΗΧ και ο πρωθυπουργός του απάντησε: «Μην μου λέτε να καταθέσω. Γιατί αν αρχίσω να σας ζητώ να καταθέσετε τα πόθεν έσχες… Μην ξύνεστε στην γκλίτσα του τσοπάνη. Δεν θα σας βγει σε καλό».
Ο πρόεδρος της ΝΔ έθεσε το θέμα της επένδυσης στο Ελληνικό και της ερώτησης των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την οριοθέτηση των αρχαιολογικών χώρων. «Συμφωνείτε με την ερώτηση των βουλευτών σας για το Ελληνικό; Τι λέτε εσείς για την επένδυση; Την θέλετε ή δεν την θέλετε εσείς προσωπικά; Είστε εχθρός της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και των παραγωγικών επενδύσεων», είπε.
«Η τήρηση των αρχαιολογικών και περιβαλλοντολογικών όρων είναι προϋπόθεση για να πετύχει μία επένδυση. Πρέπει να ξεκινήσει μέσα στο 2017, αλλά προϋπόθεση είναι να τηρηθούν οι νόμοι και οι διαδικασίες», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και θύμισε ότι η επένδυση στον Αστέρα Βουλιαγμένης δεν προχωρούσε επειδή η κυβέρνηση της ΝΔ δεν είχε τηρήσει τους αρχαιολογικούς και περιβαλλοντικούς όρους και «χρειάσθηκε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για να την ξεμπλοκάρει».
Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι αμφισβητεί τα στοιχεία που δείχνουν  ότι η οικονομία πάει καλύτερα και ότι έχει ταυτιστεί με το ΔΝΤ. «Δεν απαντήσατε τη θέση σας για το ΔΝΤ. Και δεν απαντήσατε γιατί την γραμμή σας την εκλαϊκεύει ο λαλίστατος αντιπρόεδρός σας, ο κ. Γεωργιάδης. Είπε την αλήθεια –δεν θα πω από ποιον την μαθαίνεις την αλήθεια – αλλά είπε ότι θα κάναμε αυτά και άλλα τόσα», υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας.
«Ακόμη και τώρα ψάχνετε εναγωνίως στοιχεία ότι η οικονομία δεν πάει καλά», σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «το δ' τρίμηνο του 2016 είχαμε την μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος από τότε που ξεκίνησε η κρίση». «Κάνετε πως δεν θυμάστε ότι τον Μάιο του 2016, όταν πάλι μαζί με εσάς οι συνήθεις ύποπτοι αμφισβητούσαν την ελληνική οικονομία, πάλι εσείς δεν παίρνατε θέση. Πάλι τότε λέγατε "κλείστε, κλείστε", δεχτείτε τα όλα δηλαδή. Βεβαίως όχι όλοι. Το έκανε ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος μπήκε μπροστά από κάποια εκδοτικά συμφέροντα που ήθελαν να βολέψουν τα δάνειά τους. Υπήρχαν και τότε στη ΝΔ στελέχη που ήθελαν να μην υπάρξει ζημία στην μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία», τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Μακάρι να επαληθευτούν οι εκτιμήσεις της Κομισιόν», σχολίασε ο Κ. Μητσοτάκης αλλά επεσήμανε πως «όλες οι προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας έχουν προϋπόθεση ότι θα έπρεπε ήδη να έχει κλείσει η αξιολόγηση, ότι δεν θα αποσταθεροποιηθεί η οικονομία και θα γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Κάνετε τίποτα γι’ αυτά;». Ακόμη ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι «το 2015 και 2016 είχαμε 20 δισ. χαμένο ΑΕΠ. Τόσο πάει το σκοινί στο σπίτι του κρεμασμένου».
Στη «μονομαχία» Τσίπρα – Μητσοτάκη εντάχθηκε και η παρουσία του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στον χθεσινό αγώνα ΠΑΟΚ – Σάλκε 0-3. «Ο πρώτος που θα έπρεπε να ασχολείται με την διαπραγμάτευση είναι ο υπουργός σας, ο Ευκλ. Τσακαλώτος, που βρήκε χθες τον χρόνο να παρακολουθήσει ποδοσφαιρικό αγώνα. Προσέξτε για ποιους μιλάτε όταν δικοί σας υπουργοί κάνουν παρέα με παράγοντες, ειδικά όταν έχουν εκκρεμότητες με την Δικαιοσύνη», είπε ο Κ. Μητσοτάκης.
«Η αντιπολιτευτική σας δυνατότητα εξαντλείτε σε αστειάκια για τον Τσακαλώτο λες και κάποιος που βρίσκεται σε μία διαρκή ένταση δεν μπορεί να πάει σε ένα ποδοσφαιρικό αγώνα. Αφήσατε και άθλια υπονοούμενα γιατί βρέθηκε στα επίσημα κοντά σε ένα παράγοντα. Τι θέλετε να πείτε; Γιατί δεν τα λέτε ευθέως; Εκτός αν λέτε ότι είναι γκαντέμης και ο ΠΑΟΚ έχασε 3-0. Σ’ αυτό θα συμφωνήσω», απάντησε αστειευόμενος ο Αλ. Τσίπρας.
«Κάποιος από τους επικοινωνιολόγους που προσπαθούν να σας φτιάξουν το προφίλ – πραγματικά δύσκολη δουλειά – σας σύστησε να αναδείξετε την ατζέντα της ασφάλειας. Είναι η ατζέντα της σκληρής δεξιάς. Φόβος και κινδυνολογία για την οικονομία, την ασφάλεια και τα εθνικά θέματα. Την υιοθέτησε και ο κ. Σαμαράς χωρίς επιτυχία. Αυτή είναι η λεπτή κόκκινη γραμμή που σας συνδέει, εσάς τον "μεταρρυθμιστή" με τον κ. Σαμαρά» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας και επεσήμανε ότι «είναι πολύ μικρή η απόσταση που χωρίζει την βαριοπούλα από τα έδρανα της ΝΔ στην περίπτωση του Μάκη Βορίδη».
«Κάποιος σας συμβούλεψε να μιλάτε για εμένα με ειρωνικά και υποτιμητικά σχόλια. Όταν είστε 15 μονάδες πίσω να είστε πιο προσεκτικός όταν μας κάνετε υποδείξεις. Είστε σε δύσκολη θέση, αλλά η ειρωνεία δεν θα σας βγάλει από το αδιέξοδο», σχολίασε ο Κ. Μητσοτάκης.
naftemporiki.gr


MRB: Με διαφορά 13% προηγείται η ΝΔ του ΣΥΡΙΖΑ

Με διαφορά 13  ποσοστιαίων μονάδων προηγείται η ΝΔ του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου,  στην δημοσκόπηση της MRB η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό του Star.
Στα αξιοσημείωτα επίσης η μείωση των ποσοστών της Χρυσής Αυγής και η αύξηση των ποσοστών ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ.   
Συγκεκριμένα, τα ποσοστά στην πρόθεση ψήφου,  στην δημοσκόπηση η οποία διενεργήθηκε το διάστημα 13-15/2/2017, είναι (σε παρένθεση τα ποσοστά στην προηγούμενη δημοσκόπηση της MRΒ τον Δεκέμβριο του 2016):
ΣΥΡΙΖΑ 14,2 % (14,7%)
ΝΔ 27,2 (26,1%)
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 7 (7,5%)
ΠΑΣΟΚ 6,9 (6,1%)
ΚΚΕ 6,8 (6,1%)
ΑΝΕΛ 2,3% (2,4%)
ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ   2,3% (2,7%)
ΠΟΤΑΜΙ 2,1% (1,5%)
ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 2,1% (2,4%)
ΑΛΛΟ ΚΟΜΜΑ 6,1%
ΔΕΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑ 9,8%
ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΩ 1,7%
ΛΕΥΚΟ-ΑΚΥΡΟ-ΑΠΟΧΗ 11,5% .
EΚΤΙΜΗΣΗ ΨΗΦΟΥ ΧΩΡΙΣ ΛΕΥΚΟ-ΑΚΥΡΟ-ΑΠΟΧΗ         
Στην  εκτίμηση ψήφου χωρίς λευκό-άκυρο-αποχή, η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αυξάνεται κι άλλο, στις 14,7 ποσοστιαίες μονάδες.
Συγκεκριμένα, τα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής (σε παρένθεση επίσης τα ποσοστά στην προηγούμενη δημοσκόπηση της MRΒ τον Δεκέμβριο του 2016):
ΣΥΡΙΖΑ 16 % (16,7%)
ΝΔ 30,7% (29,6%)
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 7,9% (8,5%)
ΠΑΣΟΚ 7,8 (6,9%)
ΚΚΕ 7,7 (6,9%)
ΑΝΕΛ 2,6% (2,7%)
ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ   2,6% (3,1%)
ΠΟΤΑΜΙ 2,4% (1,7%)
ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 2,4% (2,7%)
ΑΛΛΟ ΚΟΜΜΑ 6,9%
ΔΕΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑ - ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΩ 13 %
 ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ  
Πολύ χαμηλά είναι την ίδια στιγμή τα ποσοστά συσπείρωσης των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές. Τον ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι θα ξαναψηφίσει μόλις το 41% των ψηφοφόρων του, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό απ’ όσους μετακινούνται πηγαίνει στη ΝΔ (το 12,2%) και στο ΚΚΕ (9,9%).
Αντιθέτως, η ΝΔ εμφανίζει εξαιρετικά υψηλά ποσοστά συσπείρωσης (88,5%), ενώ όσοι μετακινούνται πηγαίνουν στα "λοιπά κόμματα" (4, 5%) και στην "αδιευκρίνιστη ψήφο" (7%).
ΕΙΚΟΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ          
Στην εικόνα των πολιτικών αρχηγών την πιο ευνοϊκή έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης (31,7%  ευνοϊκή – 45,7% αρνητική) και ακολουθούν η Φώφη Γεννηματά (19,5%  ευνοϊκή –50,1% αρνητική) και ο Αλέξης Τσίπρας   (18,3%  ευνοϊκή –67,3% αρνητική).   
ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΕΡΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ      
Στην  ερώτηση ποιος είναι καλύτερος πρωθυπουργός μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα, τα ποσοστά των απαντήσεων είναι:
Κυριάκος Μητσοτάκης 33,1%
Αλέξης Τσίπρας 18,1%
Κανένας από τους δύο 45%
Δεν ξέρω – Δεν απαντώ 3,8%.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ-ΕΚΠΛΗΞΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ  
Στην ίδια δημοσκόπηση όμως, μάλλον έκπληξη αποτελείτο ποσοστό της απόρριψης ενδεχόμενων νέων μέτρων από την πλειοψηφία των ερωτωμένων, ακόμα και υπό το δίλημμα της εξόδου από την ευρωζώνη.
Το 54,8% συγκεκριμένα απαντά  ότι η κυβέρνηση πρέπει "να απορρίψει τα νέα μέτρα που ζητούν οι δανειστές ακόμα και αναγκαστεί να έρθει σε σύγκρουση/ρήξη με τους δανειστές, με ορατή  πιθανότητα την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη και την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα". Μάλιστα, με την άποψη αυτή συμφωνεί  και το 29,6% των ψηφοφόρων της ΝΔ στις εκλογές του 2015, ενώ στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ το ίδιο ποσοστό εκτινάσσεται στο 66,2%!
Με την άποψη "να αποδεχθεί τα νέα μέτρα που της προτείνουν οι εταίροι και δανειστές ώστε να μην έρθει σε σύγκρουση /ρήξη μαζί τους για να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση" συμφωνεί το 32,2% των ερωτηθέντων (το 22,3% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 54,4% των ψηφοφόρων της ΝΔ.        
ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Στο ερώτημα για το ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα του τόπου, η ΝΔ προηγείται με διαφορά 19, 4%.
Τα ποσοστά συγκεκριμένα είναι:
ΝΔ 32,6%
ΣΥΡΙΖΑ: 13.2%
ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΥΟ: 50,6%
ΔΕΝ ΞΕΡΩ-ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΩ 3,7%
ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΑ ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΗ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ: ΤΟ 89,8 % ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΟΤΙ ΤΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΘΑ ΠΑΝΕ ΑΣΧΗΜΑ!     
Συντριπτικά υψηλά είναι τα ποσοστά των απαισιόδοξων πολιτών.
Στην ερώτηση συγκεκριμένα "πώς πιστεύετε ότι θα πάνε τα πράγματα γενικά στη χώρα μας", τα ποσοστά των απαντήσεων είναι:
ΠΟΛΥ ΑΣΧΗΜΑ 68,3%  
ΑΡΚΕΤΑ ΑΣΧΗΜΑ 21,5%
ΟΥΤΕ ΚΑΛΑ-ΟΥΤΕ ΑΣΧΗΜΑ 8,2%
ΑΡΚΕΤΑ ΚΑΛΑ 1,2%
ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ 0,9%.
Συνολικά δηλαδή, το 89,8% πιστεύει ότι τα πράγματα θα πάνε πολύ ή αρκετά άσχημα, έναντι μόλις… 2,1 % που πιστεύει ότι θα πάνε "αρκετά ή πολύ καλά"!   
ΒΛΕΠΕΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟ 2017 Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ
Στο ερώτημα "πόσο πιθανό είναι να προκηρυχθούν εκλογές στη διάρκεια του 2017, οι απαντήσεις είναι:
ΠΟΛΥ ΠΙΘΑΝΟ 26,3%
ΑΡΚΕΤΑ ΠΙΘΑΝΟ 32,3%
ΟΧΙ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΠΙΘΑΝΟ 14,3%
ΚΑΘΟΛΟΥ ΠΙΘΑΝΟ 11,3%
ΔΕΝ ΞΕΡΩ –ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΩ 15,8%.   
Δηλαδή, το 58,6% συνολικά θεωρεί πολύ ή αρκετά πιθανό το ενδεχόμενο εκλογών, έναντι 25,6% που το θεωρεί "όχι και τόσο" ή καθόλου πιθανό.
ΙΣΧΥΡΟΣ ΣΚΕΠΤΙΚΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ ΑΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ
Στην ίδια δημοσκόπηση, το ποσοστό των πολιτών που  δεν τάσσονται υπέρ της παραμονής στο ευρώ είναι κάθε άλλο παρά αμελητέο, αν και η περισσότεροι πολίτες είναι αντίθετοι με το Grexit.
Τα ποσοστά των απαντήσεων συγκεκριμένα στο ερώτημα "εσείς προσωπικά θέλετε να παραμείνει στην ζώνη του ευρώ" είναι:
ΣΙΓΟΥΡΑ ΝΑΙ 46,4%
ΜΑΛΛΟΝ ΝΑΙ 12,4%
ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ 20,7%
ΣΙΓΟΥΡΑ ΟΧΙ 17,4%
ΔΕΝ ΞΕΡΩ – ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΩ 3,1%   
Συνολικά, το 58,8% τάσσεται "σίγουρα ή μάλλον" υπέρ της παραμονής στο ευρώ, ενώ το 38,1% είναι "μάλλον ή σίγουρα" κατά του κοινού νομίσματος.    

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου