Οι Ημέρες της Κρίσης

Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017

2493 Ημέρες: "Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για πολιτική συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας"

Η έκθεση-κόλαφος για το ΔΝΤ, οι όροι συμβιβασμού, το άρθρο Βαρουφάκη στην ΕΦΣΥΝ αλλά και η θέση του ΚΚΕ για την Ε.Ε. και την ευρωζώνη, ξεχωρίζουν στην σαββατιάτικη επικαιρότητα.


«Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για πολιτική συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας»: στην εκτίμηση αυτή προβαίνουν κυβερνητικοί κύκλοι, σε επικοινωνία με το ΑΠΕ -ΜΠΕ.


ΠΗΓΗ: Left




Εφημερίδα «Ειδήσεις»: Έκθεση-κόλαφος για το ΔΝΤ από τις Βρυξέλλες 18/2/2017




Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «η ελληνική πλευρά, όπως και τα εμπλεκόμενα μέρη, εργάζεται πυρετωδώς προς αυτήν την κατεύθυνση», όμως «το ΔΝΤ θα πρέπει να επανεξετάσει τις προβλέψεις του αντιστοιχίζοντάς τες με την πραγματικότητα και τα θετικά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας που υπεραποδίδει, πράγμα που επιβεβαιώνει επισήμως η Κομισιόν» είναι το μήνυμα που στέλνει η Αθήνα.
«Βασικό ζητούμενο είναι η επίτευξη μιας επί της αρχής συμφωνίας για το δημοσιονομικό μονοπάτι που πρέπει να ακολουθηθεί μετά τη λήξη του προγράμματος. Εφόσον επιτευχθεί αυτό -όπως επιβεβαιώνουν και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι- με την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων μπορεί να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση και σε τεχνικό επίπεδο» εκτιμούν οι κυβερνητικές πηγές, με μια κρίσιμη προσθήκη: «Έχει καταστεί σαφές -όπως και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις είπε- ότι τυχόν καθυστερήσεις δεν είναι προς όφελος ούτε της Ελλάδας αλλά ούτε και της Ευρώπης».
Τέλος, όταν το ΑΠΕ -ΜΠΕ ζήτησε από τις ίδιες κυβερνητικές πηγές να σχολιάσουν τη στάση της Νέας Δημοκρατίας στο θέμα της διαπραγμάτευσης, σημείωναν: «Η προοπτική κλεισίματος της αξιολόγησης και επιτυχίας της ελληνικής οικονομίας επιβεβαιώνουν το έωλο του καταστροφολογικού αφηγήματος της ΝΔ και αφήνουν τον κ. Μητσοτάκη έκθετο μπροστά σε ένα νέο στρατηγικό αδιέξοδο. Και όλα αυτά είναι εμφανή».
Tην ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας, απαντώντας στον αρχηγό της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκη από το βήμα της Βουλής, επισήμανε ότι επί κυβερνήσεώς της η Νέα Δημοκρατία είχε υπογράψει για πλεονάσματα 4,5%. « Εμείς το κάναμε 3,5%», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και κατηγόρησε τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι είναι θλιβερό που δεν παίρνει θέση για τα παράλογα μέτρα που μας ζητούν οι δανειστές.
Για να λυθεί το ελληνικό πρόβλημα δεν χρειάζεται μόνον η κυβέρνηση στην Αθήνα, αλλά χρειάζονται και όλοι οι άλλοι εταίροι, τονίζει ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής Πιέρ Μοσκοβισί σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα "Ντι Πρέσε", στης οποίας τον υπότιτλο αναφέρεται ότι «ο Επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ προειδοποιεί να μην τεθούν πολύ σκληροί όροι στην Αθήνα».

Οι σημαντικότερες εξελίξεις και δηλώσεις των τελευταίων ωρών:

Το καλύτερο ενδεχόμενο μετά το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου είναι η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης

«Είναι ευκταίο οι διαβουλεύσεις αυτές να κλείσουν το ταχύτερο δυνατό», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης από τις Βρυξέλλες, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει κατεπείγουσα ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα.
Ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα, το καλύτερο ενδεχόμενο που θα μπορούσε να προκύψει μετά το Eurogroup της Δευτέρας, 20 Φεβρουαρίου, είναι η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Εκτίμησε, επίσης, ότι μετά την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα είναι εφικτό να κλείσει πολύ σύντομα η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο.
Ωστόσο, υπενθύμισε ότι μετά την τεχνική ολοκλήρωση της αξιολόγησης χρειάζεται χρόνος μέχρι να αποφασιστεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων για την Ελλάδα. Όπως εξήγησε, μετά τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement), χρειάζεται νομοθέτηση των προαπαιτουμένων από την ελληνική κυβέρνηση και επικύρωση από κάποια εθνικά Κοινοβούλια, η οποία ενδέχεται να καθυστερήσει λόγω των εκλογών που επίκεινται σε κάποια κράτη-μέλη της Ευρωζώνης. 
Εξάλλου, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος συμπλήρωσε πως μόνο το ένα τρίτο των δράσεων για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης έχει επιτευχθεί, σχολιάζοντας ότι «θα μπορούσε να ήταν και καλύτερα». 
Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, διευκρίνησε ότι όταν επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement), η διοίκηση του ΔΝΤ αναμένεται να ζητήσει από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου να εγκρίνει ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα. Ερωτηθείς εάν, σε περίπτωση συμφωνίας, υπάρχουν εγγυήσεις ότι το ΔΝΤ θα ζητήσει πρόγραμμα για την Ελλάδα, απάντησε ότι « δεν υπάρχουν εγγυήσεις για τίποτα», αλλά σημείωσε πως είναι πεπεισμένος ότι εφόσον το πρόγραμμα είναι βιώσιμο, τότε το Εκτελεστικό Ευμβούλιο του Ταμείου θα συμφωνήσει σε ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα. 
Tέλος, ερωτηθείς εάν σε περίπτωση συμφωνίας θα μπορούσαμε να αναμένουμε ένα έκτακτο Eurogroup, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης απάντησε ότι δεν υπάρχει λόγος βιασύνης για να αλλάξει το πρόγραμμα των συνεδριάσεων του Eurogroup. Όπως είπε, έως τον Ιούλιο υπάρχουν ακόμη πολλές συνεδριάσεις και πρόσθεσε χαριτολογώντας: «Μπορείτε άφοβα να πάτε για σκι».

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ καλεί την Ελλάδα να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις "με αποφασιστικότητα" 

Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει με αποφασιστικότητα τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει συμφωνήσει με τους πιστωτές της αν η Αθήνα θέλει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών του ιδιωτικού τομέα, δήλωσε χτες ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ).

Μιλώντας σε μια εκδήλωση στο Μόναχο, ο Κλάους Ρέγκλινγκ διαβεβαίωσε ότι οι πολιτικές στήριξης της ευρωζώνης φέρνουν αποτέλεσμα και προς επίρρωση αυτού ανέφερε πως οι τέσσερις από τις πέντε χώρες οι οποίες υπήχθησαν σε προγράμματα στήριξης και μεταρρυθμίσεων τα ολοκλήρωσαν επιτυχώς.

«Η Ελλάδα είναι μια ειδική περίπτωση. Πουθενά η έκταση των προβλημάτων δεν ήταν τόσο μεγάλη όσο στην Ελλάδα, και η κρατική διοίκηση τόσο αδύναμη», σημείωσε ο Ρέγκλινγκ, σύμφωνα με το προσχέδιο της ομιλίας του που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.
«Όμως η Ελλάδα μπορεί να κάνει στροφή και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών, αν εφαρμόσει τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις με αποφασιστικότητα», συνέχισε ο Ρέγκλινγκ.
Ο επικεφαλής του ΕΜΣ προειδοποίησε εναντίον της δημιουργίας της εντύπωσης πως η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται μόνιμα σε κατάσταση επισκευής. «Αντίθετα, η κρίση είναι πλέον πίσω μας, και εξήλθαμε από αυτήν ισχυρότεροι από ό,τι πριν ξεσπάσει», είπε ο Ρέγκλινγκ.


Τι φοβάστε, κύριε Ντράγκι;

varoufakis-630.jpg

Γιάνης ΒαρουφάκηςΕπίσημο «μαζικό αίτημα» για τη δημοσιοποίηση της γνωμάτευσης της ΕΚΤ να κλείσει τις ελληνικές τράπεζες | ΙΝΤΙΜΕ NEWS
Το 2015, δύο αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας οδήγησαν στο κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών και στην επιβολή περιορισμών στις συναλλαγές (capital controls), με μεγάλο κόστος για την ελληνική οικονομία και με αποτέλεσμα την υποταγή της κυβέρνησης σε νέα υφεσιακά και αντικοινωνικά μέτρα που βύθισαν την Ελλάδα ακόμα βαθύτερα στη γενικευμένη πτώχευση.(*)
Το επιχείρημα του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ και του προέδρου της, Μάριο Ντράγκι, ήταν ότι η ΕΚΤ έδρασε νομίμως, τεχνοκρατικά και χωρίς πολιτική σκοπιμότητα. Ομως, από πηγές εντός της ΕΚΤ, τον Ιούλιο του 2015 ο Γερμανός ευρωβουλευτής Fabio De Masi (Die Linke, Ευρωπαϊκό Κόμμα της Αριστεράς) και ο υπογράφων μάθαμε πως, εκ των πραγμάτων, ο κ. Ντράγκι δεν ήταν σίγουρος για τη νομιμότητα των αποφάσεων της ΕΚΤ. Αυτό καταδεικνύεται από το γεγονός ότι παρέκαμψε τις νομικές υπηρεσίες της ΕΚΤ ζητώντας σχετική νομική γνωμάτευση από ιδιωτικό νομικό γραφείο.
Τον Ιούλιο του 2015 ζητήθηκε αντίτυπο εκείνης της γνωμάτευσης από τον κ. Ντράγκι, δεδομένου ότι συντάχθηκε με χρήματα των Ευρωπαίων πολιτών, για να ρίξει φως στη νομιμότητα μιας τόσο κρίσιμης απόφασης που θέτει σοβαρά ερωτήματα για την πολιτική ανεξαρτησία της ΕΚΤ και για το κατά πόσον η λαϊκή κυριαρχία χωρών σε «πρόγραμμα» είναι συμβατή με τη δυνατότητα της ΕΚΤ να κλείνει τις τράπεζές τους όταν οι κυβερνήσεις τους δεν «συμμορφώνονται προς τας υποδείξεις» της.
Ο κ. Ντράγκι απάντησε εγγράφως ότι αρνείται να δημοσιοποιήσει την εν λόγω γνωμάτευση επικαλούμενος την «υποχρέωσή του να προστατεύσει» την εμπιστευτικότητα της γνωμάτευσης του εν λόγω ιδιωτικού νομικού γραφείου.
Με την παραλαβή της άρνησης του κ. Ντράγκι, αναθέσαμε στον έγκριτο καθηγητή Δημόσιου, Ευρω- παϊκού και Διεθνούς Δικαίου Andreas Fischer-Lescano (Πανεπιστήμιο Bremen, Γερμανία) να μας παράσχει νομική γνωμάτευση με το εξής ερώτημα: «Δικαιολογείται, νομικά, η άρνηση του κ. Ντράγκι να δημοσιοποιήσει τη γνωμάτευση περί της νομιμότητας των αποφάσεων της ΕΚΤ που έφεραν το κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών;»
Η γνωμοδότηση του καθηγητή Fischer-Lescano ήταν κατηγορηματική: Η ΕΚΤ δεν διαθέτει νομικά επιχειρήματα για να αρνηθεί τη δημοσιοποίηση των γνωμοδοτήσεων που ζήτησε σχετικά με τις ενέργειές της και, συνεπώς, η άρνηση του κ. Ντράγκι παραβιάζει τις αρχές διαφάνειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης και το δικαίωμα των πολιτών της στην ελευθερία πληροφόρησης (freedom of information).(**)
Στη βάση της γνωμοδότησης του καθηγητή Fischer-Lescano, αποφασίσαμε με τον Fabio De Masi να υποβάλουμε επίσημο «μαζικό αίτημα» (mass freedom of information request) προς την ΕΚΤ και τον πρόεδρό της για δημοσιοποίηση της σχετικής γνωμάτευσης. Παράλληλα, το DiEM25, το οποίο εκπροσωπώ, ξεκινά σήμερα εκστρατεία συλλογής υπογραφών προς υποστήριξη του αιτήματος που θα καταθέσουμε με τον Fabio στην ΕΚΤ.
Πρώτοι προσυπογράφοντες την εκστρατεία του DiEM25 είναι τρεις πολιτικοί: ο Benoît Hamon, υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος για τη γαλλική προεδρία το 2017, η Katja Kipping, συμπρόεδρος του Die Linke, Γερμανία, και η Gesine Schwan, δύο φορές υποψήφια του SPD για την προεδρία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και πρόεδρος του Viadrina European University. Από τον πανεπιστημιακό χώρο έχουν ήδη συνυπογράψει την εκστρατεία του DiEM25 οι:
▶Klaus Dörre, Πανεπιστήμιο Friedrich-Schiller, Jena, Γερμανία
▶ James K. Galbraith, Πανεπιστήμιο του Texas, Austin, ΗΠΑ
▶ Rudolf Hickel, Πανεπιστήμιο Bremen, Γερμανία
▶ Gustav A. Horn, Hans-Böckler-Stiftung, Γερμανία
▶Aidan Regan, University College Dublin, Ιρλανδία
▶ Jeffrey Sachs, University of Columbia, ΗΠΑ
▶ Joseph Vogl, Πανεπιστήμιο Humboldt, Γερμανία
▶ Arthur Gibson, Πανεπιστήμιο του Cambridge, Βρετανία.
Τις επόμενες εβδομάδες θα προστεθούν πολλές νέες υπογραφές από όλους τους πολιτικούς χώρους. Στις 8 Μαρτίου, μαζί με τον Fabio, θα δώσουμε σχετική συνέντευξη Τύπου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ η εκστρατεία συλλογής υπογραφών του DiEM25 θα λήξει σύντομα μετά την εκδήλωση του DiEM25 στη Ρώμη την 25η Μαρτίου του 2017, την 60ή επέτειο της Συνθήκης της Ρώμης.
Το DiEM25 προσκαλεί όλους, ανεξαρτήτως πολιτικών χώρων, να συνυπογράψουν! Ο λόγος είναι απλός και το διακύβευμα μέγα:
● Η ισχύς της ΕΚΤ επί των δημοκρατικά εκλεγμένων κυβερνήσεων της ευρωζώνης, δεδομένης της δυνατότητάς της να κλείνει τις τράπεζες μιας χώρας, είναι τεράστια.
● Η αυθαίρετη και αδιαφανής άσκησή της από μη εκλεγμένους κεντρικούς τραπεζίτες που συσκέπτονται και αποφασίζουν κεκλεισμένων των θυρών να κλείσουν οι τράπεζες μιας χώρας καταργεί τη δημοκρατία και έτσι απαξιώνει την Ευρωπαϊκή Ενωση στα μάτια των λαών της.
● Αν ισχύει, κύριε Ντράγκι, ότι οι αποφάσεις σας που έκλεισαν τις ελληνικές τράπεζες ήταν νόμιμες, γιατί αρνείστε να δημοσιοποιήσετε τη γνωμάτευση που ο ίδιος ζητήσατε; Τι φοβάστε;
Η εκστρατεία αυτή, στην οποία το DiEM25 προσκαλεί όλους τους Ευρωπαίους δημοκράτες και όσους πιστεύουν στη διαφάνεια, είναι μόνο η αρχή. Ενα μικρό βήμα για την αποκατάσταση δημοκρατικών αρχών που δεν έπρεπε ποτέ να έχουν παραμεριστεί. Αν αυτή η εκστρατεία έχει σημασία για κάθε Ευρωπαίο δημοκράτη, μετά τα γεγονότα του Ιουνίου 2015 έχει διπλή και τριπλή σημασία για εμάς τους Ελληνες.+
(*) Οι δύο αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ που οδήγησαν στο κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών και την ακόλουθη επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων ήταν οι εξής:
● Η πρώτη απόφαση ελήφθη στις 4 Φεβρουαρίου του 2015. Αφορούσε τον αποκλεισμό των ελληνικών τραπεζών από τη ρευστότητα της ΕΚΤ, παραπέμποντάς τις στην ακριβότερη ρευστότητα που προσφερόταν από τον μηχανισμό παροχής έκτακτης ρευστότητας (ή ELA) της Τράπεζας της Ελλάδας.
● Η δεύτερη απόφαση ελήφθη την 28η Ιουνίου του 2015. Αφορούσε το πάγωμα στην παροχή επιπλέον ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες από την Τράπεζα της Ελλάδας (ELA), εξαναγκάζοντας με αυτόν τον τρόπο στο κλείσιμό τους την επόμενη μέρα. (Σημειωτέον ότι η απόφαση αυτή ελήφθη ως «αντίδραση» στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να θέσει το τελεσίγραφο των πιστωτών σε δημοψήφισμα ώστε να αποφασίσει την αποδοχή ή απόρριψή του ο ελληνικός λαός.)
(**) Η γνωμοδότηση του καθηγητή Fischer-Lescano, καθώς και μια συνολική ανάλυση του τρόπου με τον οποίο οι δύο αποφάσεις του Δ.Σ. της ΕΚΤ παραβίασαν το καταστατικό και την ανεξαρτησία της ΕΚΤ διατίθενται στην ιστοσελίδα του DiEM25.
■ Για να ΣΥΝ-ΥΠΟΓΡΑΨΕΙΣ επισκέψου την ιστοσελίδα.

Η θέση του ΚΚΕ για την Ε.Ε. και το ευρώ


Ο Γ.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1 εκτίμησε ότι η αξιολόγηση θα κλείσει, "ίσως όχι την Δευτέρα (20 Φεβρουαρίου)", επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι αυτό δεν σημαίνει πως οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα θα ανακτήσουν τις απώλειες που έχουν υποστεί ή ότι θα υπάρξει ανακούφιση από την σκληρή λιτότητα που βιώνουν. Ενέταξε, επίσης, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, και τον τρόπο με τον οποίο "τα μέτρα θα περάσουν ευκολότερα, όχι τόσο από την κοινοβουλευτική ομάδα της κυβέρνησης, όσο στον λαό". Πρόσθεσε ότι ήδη διαφαίνεται πως έχουν συμφωνηθεί μειώσεις στο αφορολόγητο καθώς και μελλοντικές μειώσεις στις συντάξεις, απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και αλλαγή των εργασιακών σχέσεων. "Τα όποια αντισταθμιστικά θα αφορούν ψίχουλα ελεημοσύνης για συνθήκες ακραίας φτώχειας", είπε.
Ερωτηθείς τι θα έπραττε το ΚΚΕ, αν ο λαός το είχε επιλέξει, σημείωσε καταρχήν ότι σε μια τέτοια περίπτωση ο ελληνικός λαός θα ξέρει τι έχει επιλέξει, "καθώς εμείς δεν λέμε προεκλογικά ψέμματα", προσθέτοντας, "ο ελληνικός λαός θα επέλεγε το ΚΚΕ να ηγηθεί της προσπάθειας ανόρθωσης της ελληνικής οικονομίας προς όφελος του". Είπε ότι η αποδέσμευση από την ΕΕ προϋποθέτει την κοινωνικοποίηση του παραγόμενου πλούτου και το πέρασμα όλων των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας στα χέρια του ελληνικού λαού.Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι μια τέτοια εξέλιξη απαιτεί ένα χρονικό διάστημα, ενώ σε ό,τι αφορά στις θυσίες του ελληνικού λαού, είπε ότι "οι θυσίες που θα κάνει ο ελληνικός λαός (στο διάστημα αυτό) θα επιστρέφουν στον ίδιο". Κληθείς να απαντήσει αν στο διάστημα αυτό ο ελληνικός λαός θα πληρώνεται με τον "μίνιμουμ" μισθό, αποσαφήνισε ότι το ύψος του μισθού εξαρτάται και από τις κοινωνικές παροχές, τονίζοντας ότι θα υπάρχουν θέσεις εργασίας για όλους, ενώ θα είναι δωρεάν όλες οι κοινωνικές παροχές, πρωτίστως εκείνες που αφορούν την υγεία και την παιδεία.
Σε ό,τι αφορά στο νόμισμα, επισήμανε ότι υπάρχουν, αυτήν την στιγμή, ισχυροί κύκλοι και σε ευρωπαϊκό επίπεδο που ενδιαφέρονται για το πέρασμα σειράς χωρών σε εθνικό νόμισμα και "βάζουν και λαϊκό κόσμο να μιλά γι' αυτό". Είπε ότι πάνω σε αυτό το έδαφος αναπτύσσεται ο "ευρωσκεπτικισμός" και αποσαφήνισε ότι η πρόταση του ΚΚΕ δεν έχει απολύτως καμία σχέση με τέτοια ρεύματα. "Το ΚΚΕ δεν βάζει πρώτα την έξοδο από την Ευρωζώνη, εμείς μιλάμε για άλλο κοινωνικό και οικονομικό σύστημα, αν φύγεις από ένα νόμισμα και όλα τα άλλα μείνουν ίδια, τότε θα κάνεις "μια τρύπα στο νερό"", υπογράμμισε ο κ. Κουτσούμπας.
Σε ό, τι αφορά συμμετοχή του ΚΚΕ σε κυβέρνηση, με αφορμή και βίντεο που προβλήθηκε στη διάρκεια της εκπομπής για την ιστορία του κόμματος, καταρχήν σημείωσε ότι μετά την περίοδο '89, ο Χαρίλαος Φλωράκης είχε πει ότι για εκείνον παραμένουν τα "ευαγγέλια", κομμουνισμός και μαρξισμός-λενινισμός, προσθέτοντας ότι εκείνη η περίοδος κόστισε στο ΚΚΕ. Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι το ΚΚΕ δεν θα συμβάλλει σε μία κυβέρνηση διαχείρισης του συστήματος, και υπογράμμισε ότι αυτό είναι ζήτημα πολιτικής επιλογής και υπεύθυνης στάσης, ενώ ταυτόχρονα μια τέτοια στάση συμφέρει το εργατικό κίνημα.
"Αν μπαίναμε σε μια κυβέρνηση, όπως αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, τα πράγματα θα ήταν δυσκολότερα για τον λαό", είπε. Υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ είχε προειδοποιήσει τόσο για τις προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και το ό,τι θα υπέγραφε μνημόνιο.
Ο Γ.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, εξέφρασε την ανησυχία του κόμματος για τα τελευταία γεγονότα και τις προκλητικές δηλώσεις της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας, υπογράμμισε ότι η επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης αυξάνεται και πρόσθεσε ότι "μπορεί να υπάρξει και πιο προωθημένο επεισόδιο απ' ότι στα Ίμια".Αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία, η οποία "αφού βοήθησε τον ISIS ή τμήματά του, τώρα έχει ζητήματα με τους Κούρδους και το Ιράκ", ενώ επισήμανε ότι ειδικά για το Αιγαίο, πρώτη φορά ελληνική κυβέρνηση -του Κ. Σημίτη- με την Συμφωνία της Μαδρίτης αναγνώρισε ότι η Τουρκία έχει ζωτικά συμφέροντα σε αυτό.
Υπογράμμισε ότι "κανένας τούρκος στρατιώτης δεν έχει καμία δουλειά σε ελληνικό έδαφος, ενώ δεν γίνεται αποδεκτή καμία αλλαγή συνόρων".
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το 20ο Συνέδριο του ΚΚΕ και τη διαφάνεια των διαδικασιών του, ο κ. Κουτσούμπας αποσαφήνισε ότι υπάρχει η αληθινή δημοσιότητα και διαφάνεια και η "μαϊμού διαφάνεια", υπενθυμίζοντας ότι το ΚΚΕ έχει δώσει στη δημοσιότητα τις θέσεις της ΚΕ του για το 20ο Συνέδριο, οργανώνει δημόσιο διάλογο επ' αυτών μέσω των κομματικών του εντύπων, και ταυτόχρονα διεξάγει ανοιχτές εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα.Ερωτηθείς αν θα είναι εκ νέου ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, είπε ότι η ΚΕ του κόμματος εκλέγει τον Γενικό Γραμματέα με συγκεκριμένα κριτήρια και ως εκ τούτου δεν υφίσταται η έννοια του "υποψηφίου" με την συνήθη χρήση του όρου.
Τέλος, και με αφορμή την προβολή βίντεο για τα συγκλονιστικά γεγονότα της εκατόμβης, μετά από έκρηξη βόμβας, που έγινε κατά την πρώτη επέτειο του εορτασμού της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου, το 1964, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, είπε ότι όντας παρών -μαθητής της Δ Δημοτικού-εκείνη την ημέρα μαζί με τους γονείς του έχει ανεξίτηλες συγκλονιστικές μνήμες από το τραγικό γεγονός, καταλήγοντας ότι η ζωή του είναι γεμάτη από πολλές μνήμες, καθώς ανήκει σε οικογένεια αγωνιστών, συνδεδεμένη με το ΚΚΕ και το εργατικό-λαϊκό κίνημα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ



























Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου