Οι Ημέρες της Κρίσης

Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017

2494 Ημέρες: Ελπίδες και διαδόσεις πριν το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου

Κυριακάτικα δημοσιεύματα για Grexit και δραχμολογία, συνέντευξη Βαρουφάκη, αποκαλύψεις για το ρόλο της ΤτΕ και τα capital controls... To "σκληρό παζάρι" συνεχίζεται...

.

Το άγνωστο παρασκήνιο με Λαγκάρντ – Μέρκελ – Ντράγκι για Ελλάδα



Από τους Γ. Αγγέλη, Ελευθερία Κούρταλη
Τη Δευτέρα στο Eurogroup ο κ. Ντάισελμπλουμ θα επιχειρήσει να δρομολογήσει ένα "road map" για μια συμφωνία στο θέμα της αξιολόγησης, η οποία ως πρώτο βήμα της θα έχει την κάθοδο των "θεσμών" στην Ελλάδα.
Εφόσον ο σχεδιασμός αυτός... περπατήσει στο Eurogroup της Δευτέρας, η προσδοκία συμφωνίας τοποθετείται είτε στις 20 Μαρτίου είτε, το αργότερο, στο Eurogroup του Απριλίου.
Προϋπόθεση για να περπατήσει ο σχεδιασμός αυτός είναι η συγκατάθεση της Αθήνας για τη δρομολόγηση μέτρων που θα αφορούν δημοσιονομικές προσαρμογές σε φορολογικό και συντάξεις, οι οποίες θα εξασφαλίζουν τη μακροπρόθεσμη επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ.
Η "διαδρομή" αυτή, "εφόσον δεν εκτραπεί από κάποια εκ νέου αρνητική για το χρέος παρέμβαση του ΔΝΤ", μπορεί να αποτελέσει –σχεδόν με βεβαιότητα– την απαιτούμενη προϋπόθεση για να προωθήσει η ΕΚΤ στην ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της Κομισιόν που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις για τη β' αξιολόγηση, το αισιόδοξο σενάριο προβλέπει συμφωνία τον Μάρτιο, αλλά το περισσότερο ρεαλιστικό σενάριο, σύμφωνα με το κλίμα που έχει διαμορφωθεί, οδηγεί σε προβλέψεις που βλέπουν τη συμφωνία να κλείνει τον Απρίλιο. Άλλωστε, όπως παρατηρείται αρμοδίως, δεν υφίσταται ταμειακό πρόβλημα μέχρι τον Ιούνιο, παρά το ότι υπάρχει πίεση για τις πληρωμές του Απριλίου (περί τα 1,5 δισ. ευρώ σε κεντρικές τράπεζες και τρίτους).
Η στάση του ΔΝΤ
Ο σχεδιασμός αυτός από πλευράς Eurogroup στηρίζεται αφενός στις συντονισμένες προσπάθειες που γίνονται από όλες τις πλευρές για να αποφευχθούν στο μεταξύ "ατυχήματα" και αφετέρου στη διαρκή προσπάθεια σύγκλισης σε ανώτατο επίπεδο (μεταξύ Μέρκελ και Λαγκάρντ) για να βρεθεί φόρμουλα παραμονής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Η κυρία Λαγκάρντ, τόσο στην κυρία Μέρκελ όσο και στον κ. Σόιμπλε (στο Νταβός), έχει επιμείνει ότι το ΔΝΤ "εργάζεται με την αναμφισβήτητη πρόθεση να παραμείνει με χρηματοδοτική συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα...".
Στο Eurogroup έχουν καταλήξει ότι η φόρμουλα αυτή θα είναι μια παραλλαγή εκείνης του Νοεμβρίου του 2012.
Ήτοι η διασφάλιση των δημοσιονομικών προσαρμογών που απαιτεί το ΔΝΤ και η δέσμευση της Ευρωζώνης προς το ΔΝΤ για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Το πρώτο στοιχείο αυτής της συμφωνίας, πέραν του κλεισίματος της β' αξιολόγησης –που δεν θεωρείται ως το δυσκολότερο στοιχείο για τη συμφωνία–, θα διασφαλιστεί με τη νομοθετική πρόβλεψη του "κόφτη", ο οποίος, όμως, θα αφορά κυρίως τις συντάξεις και την περικοπή τους αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι του 3,5% στο πρωτογενές πλεόνασμα. Όσον αφορά τη μείωση του αφορολογήτου, η απαίτηση είναι να νομοθετηθεί ούτως ή άλλως. Και στην καλύτερη περίπτωση να συνδυαστεί με μειώσεις κάποιων φορολογικών συντελεστών σε ορισμένες κατηγορίες που επιβαρύνονται υπερβολικά.
Πληροφορίες του "Κ" αναφέρουν ότι το ΔΝΤ εξετάζει δύο εναλλακτικά σενάρια. Το ένα προβλέπει τη συνέχιση της δουλειάς που γίνεται σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για την περαιτέρω εξέταση των εξελίξεων στην πορεία της οικονομίας και την ενδεχόμενη διόρθωση των εκτιμήσεών του όταν η Eurostat παρουσιάσει τα τελικά στοιχεία για το 2016 και τις προβλέψεις της.
Και στη βάση αυτή θα επανεξέτασει το θέμα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Το δεύτερο σενάριο –δεν έχει ξαναγίνει από το ΔΝΤ– είναι το να εξετάσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους σε βραχυπρόθεσμη, μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη διάρκεια και να αποδώσει, έτσι, τα χαρακτηριστικά βιωσιμότητας ή μη, σε συνάρτηση με τη διάρκεια του χρέους...
Σε κάθε περίπτωση, οι εγγυήσεις από πλευράς Ευρωζώνης θα είναι αυτές που θα κρίνουν τη συμμετοχή του.
Σε όλα τα σενάρια, πάντως, η δυνατότητα να... περιμένει το ΔΝΤ μέχρι η Ευρωζώνη να μπορεί να εξασφαλίσει αυτές τις εγγυήσεις παραμένει ως plan Β για τη μη αποχώρησή του από το ελληνικό πρόγραμμα.   
Η ετοιμότητα της ΕΚΤ για το QE
Η κυβέρνηση έχει ενημερωθεί τόσο από τον κ. Ντάισελμπλουμ όσο και από τον κ. Μοσκοβισί ότι "δεν θα εξυπηρετήσει την πρόοδο των διαπραγματεύσεων το να επιμένει τη Δευτέρα στο θέμα του χρέους (σ.σ. μεσοπρόθεσμα μέτρα)...".
Πληροφορίες του "Κ" αναφέρουν ότι ο κ. Τσακαλώτος θα... ανταποκριθεί στην σύσταση αυτή, αν υπάρξει έστω και έμμεση διαβεβαίωση ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε εύλογο χρονικό ορίζοντα στην ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Το ενδιαφέρον εδώ είναι ότι και η ΕΚΤ θέλει να προχωρήσει στην κίνηση αυτήτο ταχύτερο δυνατό, γιατί μόνο έτσι –σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της– μπορεί να διασφαλιστεί η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, το οποίο αντιμετωπίζει ασφυκτική πίεση ήδη από το πρώτο τρίμηνο του 2017.
Διασταυρωμένες πληροφορίες του "Κ" αναφέρουν ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να αγνοήσει τις θέσεις του ESM για το ελληνικό χρέος, οι οποίες είναι ότι αυτό καθίσταται βιώσιμο εφόσον προχωρήσουν οι αποφάσεις της συμφωνίας του Μαΐου του 2016. Στην κατεύθυνση αυτή θα λειτουργήσουν υποστηρικτικά τα τελικά στοιχεία της Eurostat για το 2016 και οι προβλέψεις της για το 2017.
Η ανατροπή αυτής της στάσης μπορεί να προέλθει μόνο από το ΔΝΤ, αν αυτό βγει εκ νέου και τοποθετηθεί απολύτως αρνητικά για τη βιωσιμότητα του χρέους, παρά την αναθεώρηση των στοιχείων.
Αντίθετα, αν διατηρήσει στάση αναμονής μέχρι να συγκεκριμενοποιηθούν τα επόμενα πακέτα παρέμβασης για το χρέος, η ΕΚΤ έχει το πρόσχημα που χρειάζεται για να κινηθεί όσον αφορά την ποσοτική χαλάρωση.
Αναδημοσίευση από το "Κεφάλαιο"

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ












Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου