Οι Ημέρες της Κρίσης

Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

2495 Ημέρες: Το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου

18:00


Non Paper κυβέρνησης 20.02.2017

Πριν από λίγη ώρα επήλθε συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής πλευράς και τους Επικεφαλής των Θεσμών ώστε να επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα και να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία  (SLA) εντός ολίγων ημερών.

Η Συμφωνία περιλαμβάνει τελικά τον απαράβατο όρο που έθεσε η ελληνική πλευρά για «ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα».
Η Ελληνική πλευρά δέχθηκε την νομοθέτηση μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν από 01/01/2019 και μετά, υπό την προϋπόθεση ότι το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα είναι απολύτως ουδέτερο.
Πρακτικά στην Αθήνα θα εξεταστεί η αλλαγή μείγματος πολιτικής από το 2019 και μετά, χωρίς περαιτέρω δημοσιονομική επιβάρυνση.
Στα θετικά της πολιτικής συμφωνίας, που μένει όμως να προσδιοριστεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, είναι η δυνατότητα επιστροφής της εργασιακής κανονικότητας των συλλογικών διαπραγματεύσεων νωρίτερα, δηλαδή πριν το τέλος του προγράμματος.
Επίσης πολύ σημαντική είναι η δέσμευση από πλευράς Commission, που αναμένεται να εξεταστεί σε επόμενο Eurogroup, ώστε να εξαιρεθεί από τις δαπάνες για τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος  ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 3 δις ευρώ για την δημιουργία τουλάχιστον 100.000 θέσεων εργασίας τα επόμενα δυόμιση χρόνια.

Τη χρηματοδότηση ενός τέτοιου προγράμματος ήδη διαπραγματεύεται η ελληνική πλευρά με την Παγκόσμια Τράπεζα σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς οργανισμούς.

Η ανακοίνωση της ΝΔ

Για κοροϊδία του ελληνικού λαού κατηγορεί η Νέα Δημοκρατία τη συγκυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ. Παράλληλα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζει πως ακόμα μία ημερομηνία πέρασε χωρίς να έχει καταγραφεί συμφωνία, σημειώνει πως ο χρόνος ολοκλήρωσης της αξιολόγησης παραμένει απροσδιόριστος, ενώ η οδός Πειραιώς σχολιάζει δηκτικά πως όλα παραπέμπονται για το μέλλον.

"Υπενθυμίζεται ότι η αξιολόγηση θα έπρεπε να είχε κλείσει πριν από ένα χρόνο! Και σήμερα, η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την επιστροφή των θεσμών στην Ελλάδα. Και ενώ η οικονομία βουλιάζει…Επιστροφή, όμως, των θεσμών που συνοδεύεται από πρόσθετες υποχωρήσεις, επώδυνα μέτρα και διαπραγματευτικές ήττες της κυβέρνησης. Με υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, για αρκετά χρόνια. Με πρόσθετα μέτρα λιτότητας στο φορολογικό και το συνταξιοδοτικό, άμεσης νομοθέτησης, ακόμη και για μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018. Και φυσικά, χωρίς κάποια κουβέντα για το χρέος και την ποσοτική χαλάρωση. Με λίγα λόγια, το κόστος της καθυστέρησης και της ανικανότητας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι οδυνηρό για τους πολίτες", επεσήμανε, σε ανακοίνωσή της, η Νέα Δημοκρατία.

17:20


"Ναι" της Αθήνας σε πρόσθετα μέτρα για το 2019 - Επιστρέφουν οι θεσμοί

Σε συμφωνία φέρεται να κατέληξε η έκτακτη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες...Σε συμφωνία φέρεται να κατέληξε η έκτακτη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στην οποία συμμετείχαν από την ελληνική πλευρά οι κ.κ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης και από την πλευρά των θεσμών, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, οι Πιέρ Μοσκοβισί, Μάρκο Μπούτι (Κομισιόν), ο Κλάους Ρέγκλινγκ (ESM), ο Τόμας Βίζερ (επικεφαλής EuroWorking Group), ο Μπενουά Κερέ (ΕΚΤ) και οι Ντέλια Βελκουλέσκου, Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), όπως μεταδίδει η Καθημερινή.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σύμφωνα με δύο αξιωματούχους, η ελληνική πλευρά δέχθηκε τη λήψη μέτρων για το 2019, ανοίγοντας το δρόμο για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα μέσα στις ερχόμενες ημέρες.
- See more at: http://www.matrix24.gr/teleftea-nea/#sthash.tXSN3bc3.dpuf

16:00 
Μία "επανάληψη" της συνόδου της προηγούμενης Παρασκευής (10/2) υπό τον Γερούν Ντάισελμπλουμ λαμβάνει χώρα στις Βρυξέλλες, λίγο πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup με στόχο να βρεθεί η κοινή πολιτική οδός που θα οδηγήσει σε ένα "προσύμφωνο" μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών αλλά και μεταξύ της ευρωπαϊκής πλευράς και του ΔΝΤ.
Σύμφωνα με πηγές του Έλληνα ΥΠΟΙΚ μετέχουν από ελληνικής πλευράς ο κ.κ. Τσκακαλώτος και Χουλιαράκης, οι επικεφαλής του Eurogroup και του EWG κ.κ. Ντάισελμπλουμ και Βίζερ καθώς και οι επικεφαλής των 4 θεσμών.


Ειδικότερα, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμμετέχουν ο επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, ο διευθυντής της ΓΓ Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Μάρκο Μπούτι και ο επικεφαλής της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα, Ντέκλαν Κοστέλο. Από το ΔΝΤ, ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου, Πόλ Τόμσεν και η Ντέλια Βελκουλέσκου, ενώ από τον ESM συμμετέχει ο επικεφαλής, Κλάους Ρέγκλινγκ και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου, Μπενουά Κερέ.
Θα ακολουθήσει αμέσως μετά η σύνοδος του Eurogroup με την συμμετοχή όλων των ΥΠΟΙΚ.  
Βασικός στόχος της συνόδου του Eurogroup αλλά και όλων των διεργασιών που λαμβάνουν χώρα στο παρασκήνιο είναι μία συμφωνία για αμοιβαίες δεσμεύσεις για τα νέα δημοσιονομικά μέτρα, αλλά και για τα "ανταλλάγματα". Και το πρώτο στάδιο θα είναι να γίνει εφικτή η άφιξη των δανειστών σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων μέσα στις επόμενες ημέρες στην Αθήνα.
Θα προηγηθεί ένα ακόμα κρίσιμο πολιτικό ραντεβού: την Τετάρτη, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί διαδοχικά στο Βερολίνο με την επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λανγκάρντ και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Η ελληνική πλευρά στο δημοσιονομικό πεδίο μεταξύ άλλων και με μοχλό πίεσης τις προβλέψεις για ψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα έως 3% του ΑΕΠ  ζητά την μείωση του λογαριασμού των νέων μέτρων (που βρίσκεται σύμφωνα με τους θεσμούς μεταξύ των 2,7 και 3,6 δισ. ευρώ), ισχυρά ανταλλάγματα ισοδύναμων μέτρων, αλλά και μία συμφωνία για την διατήρηση των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 3,5% του ΑΕΠ το πολύ τρία έτη. Ζητά επίσης να ξεκαθαρίσει το τοπίο για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα του χρέους αλλά και να ανοίξει ο δρόμος για το QE.
Από πλευράς δανειστών επιχειρείται να βρεθεί λύση στην εσωτερική "μάχη" για τα πρωτογενή πλεονάσματα και το ύψος των νέων μέτρων, αλλά και στην δυστοκία  νέων αποφάσεων επί του χρέους.
Επίσης οι δανειστές ζητούν από την Αθήνα  να επιταχύνει και στις πολλές μεταρρυθμίσεις που παραμένουν ανοιχτές, στο πεδίο του εργασιακού, αλλά και στις  παρεμβάσεις για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και στις τράπεζες, για τις ιδιωτικοποιήσεις,  την αγορά ενέργειας,  τις τιμές των φαρμάκων, την δαπάνη υγείας, αλλά και τις συστάσεις της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ.
Ζητούνται παρεμβάσεις στις συντάξεις και στο αφορολόγητο που θα πρέπει   να ψηφιστούν τώρα για να ισχύσουν από το 2019- 2020 με "αντάλλαγμα" παροχές που θα ενεργοποιηθούν μόνο αν υπάρχουν υπερ-πλεονάσματα (μείωση σε φορολογικούς συντελεστές, σε ΦΠΑ, στον ΕΝΦΙΑ και σε άλλα "χαράτσια", καθώς και νέο κοινωνικό επίδομα). Επίσης οι θεσμοί επιμένουν και σε άλλες παρεμβάσεις για να κλείσει το "κενό" έως 300 εκατ. ευρώ για το 2018 οι οποίες προτείνεται να καλυφθούν από κατάργηση φοροαπαλλαγών και από άλλες περικοπές.
Λίγο νωρίτερα, εκπρόσωπος του Γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε πως ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schaeuble δεν περιμένει τελική συμφωνία για την Ελλάδα στο σημερινό Eurogroup. 
"Δεν περιμένουμε μια τελική συμφωνία από το σημερινό Eurogroup, θα αφορά μάλλον την αξιολόγηση της έκθεση προόδου. Με αυτήν την προσδοκία αναχώρησε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ για τις Βρυξέλλες", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Juerg Weissgerber κατά την διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων.
"Ελπίζουμε οι θεσμοί να επιστρέψουν σχετικά γρήγορα στην Ελλάδα", πρόσθεσε ο ίδιος. 10:10 π.μ

Με την ευχή για «καλή επιτυχία» στην διαπραγμάτευση, που ακούστηκε από την καμπίνα του πιλότου στα μεγάφωνα του αεροσκάφους της γραμμής που τους μετέφερε στις Βρυξέλλες, προσέρχονται οι κ.κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης στη αποψινή συνεδρίαση του Eurogroup.


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ
Λίγο πριν -αν και ως το βράδυ χθες δεν είχε επισημοποιηθεί κάτι συγκεκριμένο- σχεδιάζεται να υπάρξει ένας τελικός γύρος συναντήσεων με τον Επίτροπο Μοσκοβισί και τον πρόεδρο Ντάισελμπλουμ, για να αποτυπωθεί το σημείο εκκίνησης και να τεθούν τα χρονικά –και όχι μόνον- όρια της διαπραγμάτευσης.
Δίνουν υπόσχεση, ζητάνε μέτρα
«Επιτυχία» θεωρούν στην κυβέρνηση μια συμφωνία «στο παρά πέντε» για τον οδικό χάρτη προς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέχρι τις αρχές του Μαρτίου. Θέλουν συμφωνία-πακέτο και ανταλλάγματα «χέρι με χέρι» για αξιολόγηση, χρέος, πλεονάσματα και τον νέο ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Ωστόσο, λίγες ώρες πριν το Eurogroup της Δευτέρας, ο Τόμας Βίζερ, ο άνθρωπος που γνωρίζει, χειρίζεται και προετοιμάζει τα πάντα γύρω από την διαπραγμάτευση «από μέσα», ως πρόεδρος του Euroworking Group, στέλνει ασυνήθιστα αυστηρό μήνυμα προς την Αθήνα. Το μήνυμα είναι «συζητήσεις τέλος, πείτε "ναι" στα μέτρα και ψηφίστε τα τώρα και προκαταβολικά, για το 2018 και μετά, ώστε να γυρίσουν στην Αθήνα οι θεσμοί». Προειδοποιεί πως η καθυστέρηση ίσως φέρει χειρότερη συμφωνία και τονίζει πως δεν είμαστε ούτε καν στο «σημείο εκκίνησης», αλλά ίσως προλαβαίνουμε συμφωνία σε ένα μήνα!
Οι δανειστές, δια στόματος Βίζερ:
·Προτάσουν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την απομονώνουν από τα υπόλοιπα θέματα
·Θέλουν πρώτα να επιστρέψει η Τρόικα και μέτρα λιτότητας για το 2018 προκειμένου να κλείσει η 2η αξιολόγηση
·Ζητούν δέσμευση για προνομοθέτηση των μέτρων από φέτος και για μετά το 2018, με μειώσεις σε συντάξεις και στο αφορολόγητο
·Προσφέρουν όμως ένα περίγραμμα δεσμεύσεων για ελάφρυνσης χρέους (και στόχων στα πλεονάσματα ίσως) που θα αποτελέσει την «βάση εκκίνησης» -αλλά όχι την οριστική συμφωνία- για το τελικώς θα αποφαστεί στους επόμενους μήνες και θα ισχύσει μετά το 2018.
Οι κ.κ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης ποντάρουν πολλά όμως και στο σχέδιο απομόνωσης του ΔΝΤ, επιχειρώντας συστηματικά να εκθέσουν τον (παλαιό γνώριμο) Πόουλ Τόμσεν και τις «παράλογες απαιτήσεις» του Ταμείου. Σύμμαχό τους έχουν την Κομισιόν, που υπερασπίζεται και εποπτεύει τα στοιχεία που παράγει η Αθήνα. Και ο κ.Τόμσεν όμως, που επιμένει για 4 δισ. πρόσθετα μέτρα, διαμήνυσε πως μπορεί να αναθεωρήσει, όχι γιατί δέχεται πως έκανε λάθος, αλλά αν η Αθήνα του δώσει καινούργια στοιχεία που να δικαιολογούν μια τέτοια στροφή του Ταμείου.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο θεωρούν πως έχουν περιθώριο 4 εβδομάδες για να φτάσουν σε πολιτική συμφωνία για κλείσιμο της αξιολόγησης, ως το επόμενο Eurogroup της 20ης Μαρτίου -που είναι και ο τελικός «σταθμός» για να μη μπει η χώρα σε μεγαλύτερες περιπέτειες. Αυτό σημαίνει ότι με διαδικασίες-εξπρές προλαβαίνουν να φέρουν στη Βουλή τα νομοσχέδια για 12 εκκρεμή προαπαιτούμενα (από τα συνολικά 15) στα οποία θα κριθεί πότε θα επιστρέψει η Τρόικα και αν θα υπάρξει «τεχνική συμφωνία» πριν τις 9 Μαρτίου.
Τα πρώτα 8 νομοσχέδια και τα μέτρα για το δημοσιονομικό κενό του 2017-2018 είναι σχεδόν έτοιμα για να λάβουν την έγκριση των θεσμών, αλλά ανοικτά παραμένουν τα μέτωπα στα Εργασιακά, την απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας και στον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Στα δύο τελευταία πάντως, διαφαίνεται πως οι θεσμοί θα εκφράσουν την ικανοποίησή τους.
Ωστόσο ο χρόνος πιέζει και η εγχώρια αγορά ήδη ασφυκτιά. Η αβεβαιότητα έχει επαναφέρει την Οικονομία σε ύφεση και εάν χάσει η χώρα το «ραντεβού» με την ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ στις 9 Μαρτίου, η επόμενη στάση θα είναι στις 27 Απριλίου, δηλαδή ενάμισι μήνα μετά. Σε τέτοια περίπτωση, μπαίνουν σε κίνδυνο η παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ και η προοπτική ανάκαμψης, αλλά και το σχέδιο για έκδοση ομολόγου τον Μάιο ή Ιούνιο. Αν η επιστροφή της Ελλάδα στις αγορές μετατεθεί για αργότερα, τίθεται εν αμφιβόλω και η έξοδος της χώρας από το Μνημόνιο στα μέσα του 2018.
Καθώς όμως κυβέρνηση και θεσμοί βρίσκονται ακόμα μακριά από συμφωνία, ο κίνδυνος είναι να μην κλείσει ούτε στις 20 Μαρτίου η αξιολόγηση. Ειδικά μάλιστα εάν οι διαδικασίες «σκαλώσουν» στις εκλογές της Ολλανδίας (15 Μαρτίου) εφόσον η πολιτική αντιπαράθεση, η διάλυση του Κοινοβουλίου της χώρας και ενδεχόμενη άνοδος ακραίων πολιτικών τάσεων και κομμάτων, μπορεί να «μπλοκάρουν» τις διαδικασίες χρηματοδότησης της Ελλάδας (ή και την συνολική διαπραγμάτευση) οι οποίες θα πρέπει να κυρωθούν και από την ολλανδική βουλή.Πολιτική συμφωνία επιδιώκει η Αθήνα στο σημερινό Eurogroup


Εν μέσω συνεχών διαβουλεύσεων στην πλευρά των θεσμών, η Ελλάδα επιδιώκει να υπάρξει μια πολιτική συμφωνία στο σημερινό Eurogroup στους τρεις βασικούς άξονες, τις μεταρρυθμίσεις, τα πρωτογενή πλεονάσματα και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, μια συμφωνία που θα σηματοδοτήσει την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, προκειμένου να προχωρήσουν, εν είδει προαπαιτούμενων, οι λεπτομέρειες για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης


Μάρτιν Σουλτς: Eπικίνδυνη φλυαρία το Grexit, να αντιταχθούμε σε όσους διχάζουν την Ευρώπη


«Σε αυτούς τους καιρούς της παγκόσμιας ανησυχίας, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να παραμείνει η Ευρώπη ενωμένη» είπε ο Μάρτιν ΣουλτςΈφη Αχτσιόγλου: Ισχυρές κλαδικές συλλογικές συμβάσεις για να επιστρέψει η κανονικότητα στην αγορά εργασίας


«Η μη τήρηση της εργατικής νομοθεσίας δεν μπορεί να είναι συμβατή με οποιαδήποτε μορφή δημόσιας χρηματοδότησης», δηλώνει σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Ναυτεμπορική η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου, σημειώνοντας ότι «στις περιπτώσεις που σε μια επιχείρηση βεβαιώνονται σοβαρές παραβάσεις, όπως η αδήλωτη εργασία, θα υπάρχει ποινή αποκλεισμού από δημόσιους διαγωνισμούς για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα».Νέα περίοδο αναταραχών μεταξύ Ελλάδας - πιστωτών "βλέπει" ο γαλλικός Τύπος

"Ναι" της Αθήνας σε πρόσθετα μέτρα - Επιστρέφουν οι θεσμοί

Η Ελλάδα αποπλήρωσε δάνειο 2 δισ. ευρώ στον ESM
Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: Μην περιμένετε τελική συμφωνία στο σημερινό Eurogroup

DW: Οι όροι για την επιστροφή των Θεσμών

ΤτΕ: "Ουδεμία σχέση με την πραγματικότητα" τα περι παράκαμψης των capital controls


ΟΔΔΗΧ

Στα 326,358 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το ύψος του δημόσιου χρέους στο τέλος του 2016

Στα 326,358 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το ύψος του χρέους της Κεντρικής Διοίκησης στο τέλος του 2016 έναντι 323,709 δισ. ευρώ
- See more at: http://www.matrix24.gr/teleftea-nea/#sthash.tq3shPiG.dpuf Διαψεύδει η Κομισιόν τα περί παραίτησης Γιούνκερ

Bloomberg: Αυξάνεται ο κίνδυνος 4ου Μνημονίου για την Ελλάδα

Politico: Γιατί είναι ασφαλές να αγνοήσετε την Ελλάδα

Συνεχίζεται το "σφυροκόπημα" στα ελληνικά ομόλογα

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου