Οι Ημέρες της Κρίσης

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

2497 Ημέρες: Συνάντηση Μέρκελ-Λαγκάρντ και για το ελληνικό χρέος

7:10

Η Ελλάδα δεν χρειάζεται κούρεμα χρέους αυτή τη στιγμή, σημείωσε πριν από λίγο η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, προσθέτοντας όμως ότι θεωρεί πως θα είναι απαραίτητη κάποιας μορφής αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και απομείωση των επιτοκίων του στο μέλλον.

«Είμαστε πλέον πολύ πιο αισιόδοξοι μετά την πρόοδο που επιτεύχθηκε από τις ελληνικές αρχές που κινούνται στην κατεύθυνση που ήθελαν οι θεσμοί ώστε να εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις που θέταμε για να συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα», ανέφερε η Λαγκάρντ στη δημόσια γερμανική τηλεόραση ARD μετά τη συνάντησή της με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ στο Βερολίνο.
Η Λαγκάρντ επέμεινε ότι η Αθήνα πρέπει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις στα πεδία των συντάξεων και της φορολογίας εισοδήματος τις οποίες έχει ζητήσει το ΔΝΤ και θέτει ως προϋπόθεση για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα στήριξης.
«Προφανώς, το δεύτερο σκέλος θα είναι το επίπεδο του χρέους που μπορεί να εξυπηρετήσει η χώρα και αυτό το χρέος θα πρέπει να αναδιαρθρωθεί με τον κατάλληλο τρόπο και από το μέγεθος της αναδιάρθρωσης θα εξαρτηθεί σαφώς πόσες μεταρρυθμίσεις (θα έχουν εφαρμοστεί), πόση πρόοδος (θα έχει επιτευχθεί), πόσο ισχυρή θα είναι η ελληνική οικονομία στο τέλος του προγράμματος», συμπλήρωσε η Λαγκάρντ.
«Αυτό που θα χρειαστεί δεν θα είναι ένα κούρεμα, αν οι μεταρρυθμίσεις εφαρμοστούν, αλλά μια σημαντική παράταση των ωριμάνσεων (σ.σ. του χρόνου αποπληρωμής), μια σημαντική μείωση ων επιτοκίων και αυτό θα πρέπει να συζητηθεί πιο λεπτομερώς αργότερα, καθώς θα επιτυγχάνεται πρόοδος στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων». Η διευθέτηση αυτή θα πρέπει να γίνει στο τέλος του τρέχοντος προγράμματος, κατά την ίδια.
Εξάλλου, η Λαγκάρντ είπε στην ίδια συνέντευξη πως ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν τη διαβεβαίωσε πως θέλει να συνεργαστεί με τον διεθνή χρηματοπιστωτικό θεσμό κατά τρόπο ώστε να διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα.
«Δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να έχουμε χάος, να έχουμε οικονομική αστάθεια», υπογράμμισε η Λαγκάρντ.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
---
Το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα βρίσκεται στην ατζέντα των συνομιλιών της γερμανίδας καγκελαρίου με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Επίσημα στην ατζέντα της συνάντησης Μέρκελ-Λαγκάρντ βρίσκονται επίκαιρα θέματα της γερμανικής προεδρίας στην ομάδα των G20, ενώ στην ατζέντα του δείπνου εργασίας Μέρκελ-Γιούνκερ κυρίως θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής. Παρότι δεν υπάρχει καμία επιβεβαίωση από την πλευρά της καγκελαρίας είναι βέβαιο ότι το ελληνικό πρόβλημα θα απασχολήσει τόσο τις συνομιλίες με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, που θα ξεκινήσουν μετά τις 4 το απόγευμα ώρα Ελλάδας, όσο και το βράδυ τις συνομιλίες με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφεν Ζαίμπερτ πρόκειται για ξεχωριστές συναντήσεις.
Αλλαγή στη στάση Σόιμπλε;
Πιο κρίσιμη για την Ελλάδα θα είναι βέβαια η συνάντηση Μέρκελ-Λαγκάρντ. Ρεαλιστικά, δεν θα πρέπει να αναμένεται ότι θα προκύψει κάτι περισσότερο από αυτό στο οποίο φαίνεται να έχουν ήδη συμφωνήσει η κ. Μέρκελ και η κ. Λαγκάρντ την προηγούμενη εβδομάδα. Δηλαδή, το ΔΝΤ εξακολουθεί να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα, τουλάχιστον προς το παρόν.
Μια από τις προϋποθέσεις για την παραμονή του ΔΝΤ είναι η αλλαγή στάσης του Eurogroup και προπαντός της Γερμανίας σε ό,τι αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους της Ελλάδας. Εδώ παρατηρείται μια κινητικότητα, ειδικά σε ό,τι αφορά τη ρητορική του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Όπως δήλωσε χθες στις Βρυξέλλες, συμμερίζεται την άποψη του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, πως μελλοντικά στην Ελλάδα θα πρέπει να δοθεί έμφαση στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις παρά στη λιτότητα.
Ανοιχτό το επίμαχο ζήτημα
Ανεξάρτητα όμως από την όποια προσέγγιση Μέρκελ-Λαγκάρντ, το επίμαχο ζήτημα που εμποδίζει το ΔΝΤ να συμμετέχει στη χρηματοδότηση του τρίτου ελληνικού προγράμματος -δηλαδή η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους- θα παραμείνει σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και μετά τη σημερινή συνάντηση ανοιχτό. Προϋπόθεση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ σε δανειακά προγράμματα είναι η βιωσιμότητα του χρέους του πιστολήπτη.
Στην περίπτωση της Ελλάδας το Ταμείο εκτιμά ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και για αυτό θα πρέπει να μειωθεί. Χωρίς να έχει δημιουργηθεί αυτή η προϋπόθεση δεν φαίνεται να έχουν νόημα γερμανικές σκέψεις για ένα μικρότερο μερίδιο συμμετοχής του Ταμείου προκειμένου να εξακολουθεί να είναι παρόν στο τρίτο δανειακό πρόγραμμα. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες το Βερολίνο προτείνει η χρηματοδότηση του ΔΝΤ να περιοριστεί στα 5 δις ευρώ, αντί το 1/3 που προέβλεπαν τα αρχικά σχέδια, δηλαδή σχεδόν 29 δις ευρώ.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο 

Πηγή: Deutsche Welle
------------

Η παρουσία της κας Λαγκάρντ σήμερα στο Βερολίνο έχει κάτι "αναπάντεχο" που δεν είχε συνυπολογισθεί όταν έκλεινε το ραντεβού με την κα Μέρκελ και τον κ. Γιουνκέρ. Η νέα διοίκηση Τράμπ και ο αρμόδιος για τις σχέσεις με το ΔΝΤ κ. Μνούτσιν έκανε την εμφάνισή του σε μία μακράς διάρκειας επαφή με την κα Λαγκάρντ. 


Από τις ανακοινώσεις που ακολούθησαν και κυρίως από την πλευρά Μνούτσιν αναδύεται το "κλίμα" της νέας σχέσης ΗΠΑ-ΔΝΤ.
Ευρωπαϊκοί διπλωματικοί κύκλοι στην Ουάσιγκτον δίνουν ιδιαίτερη σημασία σε δύο στοιχεία: το γεγονός ότι η επαφή επιλέχθηκε να γίνει πριν από το ταξίδι Λαγκάρντ στο Βερολίνο και ότι η ανακοίνωση από το γραφείο Μνούτσιν "κλείνει" με σύσταση στο ΔΝΤ για "ειλικρινή ανάλυση των συναλλαγματικών πολιτικών των κρατών-μελών". 
Η συνάντηση στο Βερολίνο έτσι κι αλλιώς έχει βασικό θέμα τον περιβόητο "road map" (Μαργαρίτης Σχοινάς) για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ελλάδα, μία... ανοιχτή πληγή που για τις ΗΠΑ και τον κ. Μνούτσιν συμβάλλει (όσο η Ευρωζώνη δεν αντιμετωπίζει την κρίση χρέους) στην χαμηλή συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ, απέναντι στην οποία οι "οικονομικοί" του Τραμπ δεν χάνουν ευκαιρία να μιλούν επιθετικά...
Η συγκεκριμένη χθεσινοβραδινή αναφορά στην ανακοίνωση Μνούτσιν λίγο πριν φύγει η κα Λαγκάρντ για το Βερολίνο, αξιολογείται σαν μία σύσταση – προειδοποίηση προς το ΔΝΤ. 
Τις σκέψεις αυτές η κα Λαγκάρντ θα τις... μοιρασθεί με τη Γερμανίδα Καγκελάριο και τον κ. Γιουνκέρ σήμερα. Πράγμα που σημαίνει, όπως υποστηρίζεται από αρμόδιο κοινοτικό παράγοντα -στον οποίο απευθύνθηκε το Capital.gr προκειμένου να σχολιάσει την σημασία της συνάντησης- ότι "το περιθώριο για να δρομολογηθεί μία ομαλή πορεία λύσης στο ελληνικό πρόβλημα έχει αρχίσει να περιορίζεται σημαντικά... "
Τι σημαίνει αυτό; Από τους ίδιους κοινοτικούς κύκλους, υποστηρίζεται ότι η κα Λαγκάρντ θα επιχειρήσει να βρει μία οδό "διαφυγής" από το υπάρχον αδιέξοδο εκμεταλλευόμενη τις μέχρι στιγμής συμφωνίες. 
'Ητοι -μέχρι να ασχοληθεί περισσότερο συγκεκριμένα με το ελληνικό δάνειο και ο μεγάλος μέτοχος του Ταμείου (ΗΠΑ) - θα κερδίσει χρόνο για την παρουσία του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα με την επαναξιολόγηση των νέων στοιχείων που υπάρχουν από την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2016 και την πραγματική επιρροή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος στην "βιωσιμότητά" του. 
Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρεται, νομιμοποιείται η παρουσία του Ταμείου χωρίς περαιτέρω επιπλοκές και ταυτόχρονα συνεχίζονται οι διαδικασίες του προγράμματος "με όλες τις πλευρές να διατηρούν τις απαιτήσεις τους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων...".
Να σημειωθεί άλλωστε ότι από την συμφωνία του Μαΐου έως και σήμερα έχουν γίνει κάποιες "τεχνικές" προσεγγίσεις που αφορούν στον σχεδιασμό του επόμενου πακέτου μέτρων για το χρέος (μεσοπρόθεσμα) με τα οποία το ΔΝΤ θα ασχοληθεί αφού ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της επίδρασης των βραχυπρόθεσμων μέτρων.  
Το περιεχόμενο των μέτρων αυτών που θα δρομολογηθούν εάν και εφόσον αξιολογηθεί ότι χρειάζονται για να στηρίξουν την βιωσιμότητα του χρέους, περιλαμβάνουν αφενός την χρήση των κεφαλαίων που περίσσεψαν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα οποία το ΔΝΤ ζητά να είναι διαθέσιμα για ανάλογη χρήση (λόγω επιδείνωσης της κατάστασης στο τραπεζικό σύστημα). 
Μαζί με αυτά υπάρχουν προς χρήση τα "κέρδη" από τα ANFAs και τα SMPs και όλα μαζί μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την επαναγορά χρέους ή για την εξόφληση του ΔΝΤ, με παράλληλη μεγάλη περαιτέρω επέκταση της διάρκειας των δανείων του ESM/EFSF αλλά και των διακρατικών δανείων. 
Αλλά αυτή είναι μία συζήτηση που "θα ακολουθήσει μετά την αξιολόγηση των νέων δημοσιονομικών στοιχείων και των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος από το ΔΝΤ...". 
Στο μεταξύ βέβαια, παραμένει ως βασική ανησυχία, το ενδεχόμενο η νέα αμερικανική διοίκηση να επιχειρήσει να εμπλακεί -μέσω του ΔΝΤ- περισσότερο στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης, είτε στο δημόσιο, είτε στον ιδιωτικό (τραπεζικό) τομέα, προκαλώντας νέες εμπλοκές στον φαύλο κύκλο της ευρωπαϊκής οικονομικο-πολιτικής κρίσης. 
Και αυτή ή ανησυχία είναι στην καρδιά της ατζέντας της σημερινής συνάντησης στο Βερολίνο.



Την ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη πρότεινε η επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του γερμανικού αριστερού κόμματος

Μοσκοβισί: Ισορροπημένη η συμφωνία της Δευτέρας στο Eurogroup


Με κυρώσεις «απειλεί» η Κομισόν την Ιταλία για το αυξανόμενο χρέος της


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε σήμερα την Ιταλία ότι μπορεί να εκκινήσει μια διαδικασία κυρώσεων αναφορικά με το αυξανόμενο χρέος της χώρας εάν η Ρώμη δεν υιοθετήσει έως τα τέλη Απριλίου νέα μέτρα λιτότητας ύψους τουλάχιστον 0,2% του ΑΕΠ της.

Την Πέμπτη εγκαινιάζεται το Γραφείο Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών

Τα αποκαλυπτήρια του πρώτου Γραφείου Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών (ΓΕΥΔ) θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου, στις 14:00


Στο 1,5% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιανουάριο

Στο 1,5% διαμορφώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στη Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2017, σε σχέση με 0,3% που ήταν τον Δεκέμβριο





Φ. Γεννηματά: Η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν θα ψηφίσει κανένα μέτρο

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου