Οι Ημέρες της Κρίσης

Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

2523 Ημέρες: Eurogroup Πολιτικές διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες για νέα μέτρα και εργασιακό

Στις Βρυξέλλες μεταφέρεται η διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, με τον Πρόεδρο του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem να ενημερώνει πως οι συζητήσεις θα εντατικοποιηθούν εκεί τις επόμενες ημέρες, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες ότι οι Θεσμοί δεν θα επιστρέψουν άμεσα στην Αθήνα. Από ελληνικής πλευράς, στις Βρυξέλλες παραμένουν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, η Έφη Αχτσιόγλου και ο Γιώργος Χουλιαράκης.
Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά τη λήξη του Eurogroup στις Βρυξέλλες, ο Dijsselbloem είπε πως οι συζητήσεις θα εντατικοποιηθούν, ούτως ώστε να επιλυθούν τα ανοιχτά ζητήματα. Επόμενο βήμα, η σύναψη μιας συνολικής συμφωνίας και η πολιτική της συζήτηση σε επίπεδο Eurogroup. Ωστόσο, δεν είναι βέβαιο εάν οι εργασίες θα έχουν ολοκληρωθεί έως το επόμενο Eurogroup, της 7ης Απριλίου.
Ο Επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Pierre Moscovici αναφέρθηκε πιο συγκεκριμένα στα εμπόδια που παραμένουν στον τομέα των συντάξεων και του εργασιακού και τόνισε την ανάγκη για ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης. 
 "Καμπανάκι" από τον ESM για την οικονομία
Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling, ανέφερε ότι ναι μεν έχει σημειωθεί πρόοδος στο ελληνικό ζήτημα από το προηγούμενο Eurogroup, ωστόσο είναι σαφές ότι ένας σημαντικός αριθμός ζητημάτων παραμένουν άλυτα. Προειδοποίησε πως υπάρχει κίνδυνος, η καθυστέρηση να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία, πλήττοντας την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, αλλά και των επενδυτών -εγχώριων και εξωτερικών. "Η αβεβαιότητα γύρω από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης μπορεί να κοστίσει", είπε.
Η επόμενη μεγάλη ωρίμανση χρέους της Ελλάδας είναι τον Ιούλιο, ωστόσο "θα ήταν καλό να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση αρκετά πιο πριν από τότε, ούτως ώστε να σταθεροποιηθεί η οικονομία", είπε ο Regling.
Γιατί δεν επιστρέφουν στην Αθήνα οι Θεσμοί
Ο Dijsselbloem απάντησε πως τα στοιχεία που έπρεπε να συγκεντρωθούν και οι συνομιλίες που έπρεπε να γίνουν στην Αθήνα έχουν ολοκληρωθεί και τώρα χρειάζονται διαπραγματεύσεις που θα γίνουν στις Βρυξέλλες  ώστε να αρθούν τα εμπόδια που παραμένουν. 
Πρώτα οι μεταρρυθμίσεις και μετά η συζήτηση για πλεόνασμα και χρέος
Ερωτηθείς για την αντιμετώπιση των πρωτογενών πλεονασμάτων και του χρέους προκειμένου να διασφαλιστεί και η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ο Dijsselbloem σημείωσε ότι θα πρέπει "πρώτα να υπάρχει πλήρης συμφωνία σε όλα τα θέματα με την ελληνική κυβέρνηση στο πακέτο που αφορά τις μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό, το συνταξιοδοτικό και την αγορά εργασίας. Μετά θα πάμε στο θέμα των πλεονασμάτων και του χρέους".
Όπως επισήμανε, "η Ελλάδα και οι θεσμοί θα δουλέψουν σε αυτά τα θέματα και εάν εκεί υπάρχει επιτυχία οι δύο πλευρές θα έρθουν στο Eurogroup για να γίνει η συζήτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα και τα μέτρα στο χρέος".
"Όταν, λοιπόν, υπάρξουν οι μεταρρυθμίσεις θα ακολουθήσουν και τα άλλα", ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σημείωσε εξάλλου την απόφαση του Eurogroup της 24/5/2016 η οποία προβλέπει σειρά βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ενώ υπενθύμισε ότι ορισμένα από αυτά τα μέτρα θα εφαρμοσθούν μετά την ολοκλήρωσή του προγράμματος. 
Υπάρχει η πολιτική θέληση 
Ο Dijsselbloem διαβεβαίωσε παράλληλα ότι υπάρχει η πολιτική θέληση και η αίσθηση του κατεπείγοντος από όλες τις πλευρές για να κλείσει η αξιολόγηση.
"Εάν η διαδικασία τραβήξει πάρα πολύ υπάρχει ο κίνδυνος να χαθεί η εμπιστοσύνη, πλήττοντας την οικονομική ανάκαμψη", ανέφερε. "Η οικονομία δείχνει ότι ανακάμπτει τα τελευταία τρίμηνα και αυτό πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα συνεχιστεί".
Παγκόσμια Τράπεζα 
Ο πρόεδρος του Eurogroup δεν θέλησε να κάνει κάποια δήλωση για την πιθανότητα η Ελλάδα να εξασφαλίσει ένα δάνειο από την Παγκόσμια Τράπεζα. 
"Είναι θέμα της ελληνικής κυβέρνησης και της Παγκόσμιας Τράπεζας να κάνουν τις ανακοινώσεις, εφόσον υπάρξει κάποια συμφωνία", δήλωσε.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ESM, Klaus Regling σημείωσε ότι "δεν είναι ασυνήθιστο χώρες που δανείζονται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να δανείζονται και από την Παγκόσμια Τράπεζα". 
Επισήμανε πάντως ότι εάν υπάρξει δανεισμός από την Παγκόσμια Τράπεζα θα υπάρξει κάποιος αντίκτυπος στο ελληνικό πρόγραμμα. "Έχω ενημερώσει τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών ότι θα πρέπει να μας δώσει τις λεπτομέρειες της συμφωνίας για να μπορούμε να κάνουμε τους υπολογισμούς μας".
"Η θητεία μου λήγει τον Ιανουάριο του 2018"
Για το μέλλον του στην προεδρία του Eurogroup - μετά την κατρακύλα του κόμματος του στις ολλανδικές εκλογές που πιθανότατο τον αφήνει εκτός κυβέρνησης – ο Jeroen Dijsselbloem σημείωσε ότι η θητεία του λήγει τον Ιανουάριο του 2018. 
"Είναι μια σημαντική ευθύνη και είναι πολύ νωρίς να πω αν θα αποχωρήσω. Αυτό είναι ένα θέμα για τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης. Υπάρχει και η επιλογή για έναν υπηρεσιακό πρόεδρο". 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου