Οι Ημέρες της Κρίσης

Τετάρτη, 2 Νοεμβρίου 2011

560 Ημέρες: Ενα δράμα στις Κάννες

Στις 2 Νοεμβρίου, μια ώρα πριν τη συνάντηση με τον Παπανδρέου και το Βενιζέλο, αντιπρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης και υπουργό των οικονομικών, ο Σαρκοζί συνάντησε τη Μέρκελ, τον πρόεδρο του Γιούρογκρουπ Ζαν-Κλωντ Γιουνκέρ, τη διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπει και συμφώνησαν να τηρήσουν μία κοινή στάση έξι σημείων απέναντι στον Παπανδρέου που προέβλεπε ότι το δημοψήφισμα θα αφορούσε την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και ότι δε θα πραγματοποιούνταν η εκταμίευση της έκτης δόσης του πρώτου πακέτου διάσωσης μέχρι τη διενέργεια του δημοψηφίσματος. Στη συνάντηση ο Σαρκοζί επιτέθηκε στον Παπανδρέου και τον κάλεσε να αποφασίσει τι θα κάνει όταν επιστρέψει στην Αθήνα. Μετά το τέλος της συνάντησης η Μέρκελ και ο Σαρκοζί έδωσαν κοινή συνέντευξη τύπου στην οποία έκαναν δηλώσεις με αυτό το περιεχόμενο.


Πριν τη σύνοδο ο Μπαρόζο, δίχως να ενημερώσει τους υπολοιπους συμμετέχοντες, είχε επικοινωνήσει με το Σαμαρά, που τον είχε πληροφορήσει ότι ήταν πλέον διατεθειμένος να στηρίξει μια κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΠαΣοΚ για να αποφύγει το δημοψήφισμα. Μετά τη λήξη της συνάντησης με την ελληνική αντιπροσωπεία ο Μπαρόζο, που ανησυχούσε για τη μετάδοση της κρίσης από την Ελλάδα στην υπόλοιπη Ευρωζώνη και για την αστάθεια που θα προκαλούνταν το μήνα που θα μεσολαβούσε μέχρι τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, παρότρυνε το Βενιζέλο να δράσει για την ακύρωση του δημοψηφίσματος

ΠΗΓΗ: Wikipedia

Η ΕΜΜΟΝΗ του πρωθυπουργού στο αδιευκρίνιστου περιεχομένου δημοψήφισμά του έχει προκαλέσει: 
* Δημόσια αμφισβήτηση της απόφασης αυτής από υπουργούς (Λοβέρδο, Σκανδαλίδη, Διαμαντοπούλου και διαφοροποίηση Βενιζέλου).
* Συρρίκνωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ μετά την ανεξαρτητοποίηση της βουλευτού Μ. Αποστολάκη.
* Επείγουσα κλήση του Γ. Παπανδρέου από τους σφόδρα δυσαρεστημένους Μέρκελ και Σαρκοζί σήμερα, στο G20 στις Κάνες, προκειμένου να εξηγήσει τα ανεξήγητα στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. και στο ΔΝΤ που εκφράζε αμφιβολίες για την έκτη δόση.
* Αντίδραση του Ομπάμα που αναφέρθηκε σε απόφαση σοκ.
* Αρνητικό αντίκτυπο σε χρηματιστήρια και ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου