Οι Ημέρες της Κρίσης

Τετάρτη, 5 Μαΐου 2010

13η Ημέρα: Οργή Λαού και ο εμπρησμός της Marfin

Κοινωνία ΔυΝαμίΤης

Μια κομβική για τις κοινωνικές εξελίξεις πορεία με δεκάδες χιλιάδες απογοητευμένων και οργισμένων πολιτών, συγκλίνουσες κατά κύματα προς τη Βουλή, στιγματίστηκε από τον πιο δολοφονικό εμπρησμό των τελευταίων δεκαετιών.
Το νεοκλασικό της οδού Σταδίου 23 είναι από χθες το μεσημέρι μνημείο πένθους για τρεις νέους. Ενα κατάστημα χρήματος γεμάτο ανθρώπους που πυρπολήθηκε στην αφετηρία της περιβόητης οικονομικής κρίσης και προδιαθέτει για τις δυνητικά ακραίες παρενέργειες των κοινωνικών αναταράξεων.
Πορεία κομβική γιατί περικλείει νέα ευανάγνωστα δεδομένα, όπως η μαζικότητα, η έντονη ριζοσπαστικοποίηση των διαφόρων τάσεων και η εμφάνιση νέων συγκρουσιακών ομάδων που πυροδοτούν έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις για την προέλευση και τους σκοπούς τους.
Διαμαρτυρία που θα γίνει σημείο αναφοράς όχι για τη μαζική και παθιασμένη κοινωνική αντίδραση στην οικονομική ασφυξία, αλλά για τη μαρτυρική βιολογική κυριολεκτική ασφυξία τριών τριαντάρηδων, στο κέντρο της Αθήνας το έτος 2010, με συνθήκες σπηλαίου Μιλάτου προ αιώνων.
Τα πληθυσμιακά δεδομένα των τριών συγκεντρώσεων με διαφορετικές αφετηρίες, αλλά με κοινό προορισμό εκτόνωσης της οργής, τη Βουλή, ήταν μεγάλα. Από 45 χιλιάδες που εκτιμούσαν οι σχεδιαστές των μέτρων της Αστυνομίας μέχρι τις πάνω από 100 χιλιάδες που υπολόγιζαν συμμετέχοντες ή άλλοι παρατηρητές.
Παρά τις διαφορετικές αφετηρίες και τους διαφορετικούς χρόνους έναρξης, οι πορείες από ένα σημείο και μετά επικαλύφθηκαν και συγχωνεύθηκαν μερικώς έξω από τη Βουλή, όπου σημειώθηκαν σφοδρές απόπειρες προσέγγισης και εισβολής στον περιβάλλοντα χώρο. Ξεχώρισε, πέρα από τα συνήθη, η ακραία διάθεση ενός πλήθους περίπου 1.000 ατόμων, σχετικά ωρίμων ηλικιών χωρίς κουκούλες, στους οποίους αποδόθηκαν διάφοροι χαρακτηρισμοί, όπως «προβοκάτορες, ακροδεξιοί, φασιστοειδή, ακροαριστεροί κ.λπ.» αναλόγως της οπτικής γωνίας καθενός.
Η ουσία είναι ότι τα δεινά της χθεσινής μαύρης μέρας προήλθαν από μια συνήθη πρακτική διαφόρων μικροομάδων χουλιγκανο-κουκουλοφόρων που έβαλαν φωτιά στη Marfin της Σταδίου, γνωρίζοντας ότι μέσα υπάρχουν άνθρωποι, όπως συνάγεται από πολλές συγκλίνουσες μαρτυρίες, προερχόμενες από διαφορετικές πλευρές. Αυτές τις μαρτυρίες επεξεργάζονται τώρα οι αστυνομικές αρχές που αναζητούν τους φυσικούς αυτουργούς στον εμπρησμό της τράπεζας.
Υπό άλλες συνθήκες (νύχτα, όχι ωράριο εργασίας, όχι τόσο μεγάλη συγκέντρωση) τέτοιοι εμπρησμοί είναι αντιμετωπίσιμοι και στοιχίζουν μόνο υλικά και τζαμαρίες. Χθες κόστισαν ζωές και οι καλοπληρωμένοι σύμβουλοι ασφαλείας των επιχειρήσεων οφείλουν καλύτερες μέριμνες. Και οι νόμοι ενός σύγχρονου κράτους πρέπει να επιβάλουν εξόδους διαφυγής και κατάθεση πιστοποιητικών πυρασφάλειας από τις τράπεζες και όχι μόνο από τις καφετέριες, τα σινεμά ή τα εστιατόρια.
Ενα από τα οχήματα διασποράς της Πυροσβεστικής έφθασε μετά κόπων και βασάνων λόγω των συνθηκών στο κτίριο της Σταδίου 23. Ομως ελάχιστα λεπτά, από 5-10, ήταν δυστυχώς αρκετά για να θανατωθούν οι τρεις άνθρωποι από την τοξική ασφυξία των καπνών και την εγκληματική μανία των αυτουργών.
Οι προσπάθειες εμπρησμού και άλλων κτιρίων, όπως παράρτημα υπουργείου Οικονομικών, Νομαρχία Αθηνών κ.λπ., που ακολούθησαν τον εμπρησμό της Σταδίου, αποκλιμακώθηκαν μετά την κυκλοφορία της τραγικής είδησης σ' όλη την υφήλιο. Οι διάσπαρτες ομάδες κυνηγήθηκαν από την Αστυνομία και περικλείστηκαν στα Εξάρχεια, όπου πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες αστυνομικές επιχειρήσεις ελέγχων και προσαγωγών.
Στο αρμόδιο για τον χειρισμό της κατάστασης υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επικρατεί έντονος προβληματισμός σχετικά με το εύρος των κοινωνικών αναταράξεων προσεχώς και τους τρόπους απορρόφησής τους. *
Οργή και Αίμα
Κοινωνία ΔυΝαμίΤης
Ανεξέλεγκτες μολότοφ
Ηχηρό μήνυμα για «εδώ» και «έξω»
Ο απολογισμός
Φονική επιδρομή
Τράπεζα: «Οργή κατά της πολιτείας»
«Αφήστε τους πυροσβεστήρες, γιατί θα σας κάψουμε»
«Ανθρωποι στο μπαλκόνι»
Αποδοκίμασαν τον Βγενόπουλο
Η κεφαλή στο Σύνταγμα, η ουρά στο Πεδίον του Αρεως
Μία ώρα και 20 λεπτά περνούσε το ΠΑΜΕ
«Τα ΜΑΤ με χτύπαγαν στην είσοδο του σπιτιού μου»
Πογκρόμ στα Εξάρχεια
Δεν κάηκαν αρχεία φοροφυγάδων
Πυρ και στη Νομαρχία
Ο ΣΕΒ
Το ΕΒΕΑ
Χωρίς κουκούλες 1
Χωρίς κουκούλες 2
Διαδηλώσεις-ρεκόρ σε όλη την Ελλάδα
Εκρηξη θυμού αλλά και θλίψη στο Διαδίκτυο
Μαζικό το συλλαλητήριο αναίτια επίθεση με χημικά

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου