Οι Ημέρες της Κρίσης

Παρασκευή 7 Απριλίου 2017

2541 Ημέρες: Η συμφωνία της Μάλτας

Ολόκληρη η λίστα με τα θετικά μέτρα της συμφωνίας στη Μάλτα


Τον αποφασιστικό ρόλο του Βερολίνου για την έκβαση της διαπραγμάτευσης για το ελληνικό πρόγραμμα δανεισμού τονίζει σε ανάλυσή της η Süddeutsche Zeitung. Σύμφωνα με την εφημερίδα του Μονάχου, «η αντιπαράθεση με την Αθήνα για τις μεταρρυθμίσεις φανερώνει που βρίσκεται η πραγματική διαπραγματευτική ισχύς: στο Βερολίνο».

Την εγκυρότητα αυτής της άποψης καταδεικνύει σύμφωνα με τη SZ και η εμπιστευτική συνάντηση του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στη γερμανική πρωτεύουσα, το βράδυ της Πέμπτης.
Αντικείμενο αυτής -σύμφωνα με γερμανικούς κυβερνητικούς κύκλους- ήταν κυρίως ο συντονισμός της διαπραγματευτικής γραμμής για τις συνομιλίες που θα έπονταν μετά από λίγες ώρες στη Μάλτα για το ελληνικό πρόγραμμα.
Η γερμανίδα δημοσιογράφος σχολιάζει ότι στο Βερολίνο «κινούνται τα νήματα, δίνονται οι κατευθυντήριες γραμμές και γίνονται οι τελευταίες συνεννοήσεις. Ωστόσο, στην αντιπαράθεση με την Ελλάδα για τις μεταρρυθμίσεις αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα: η γερμανική κατευθυντήρια γραμμή».
Το δημοσίευμα αναφέρει την ανυποχώρητη στάση του Β. Σόιμπλε ως προς τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και την επιμονή του σε μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα για μεγάλο χρονικό διάστημα, κάτι που θεωρεί μη ρεαλιστικό το ΔΝΤ. Όπως σχολιάζει η εφημερίδα, «τα θύματα αυτής της διαμάχης είναι οι πολίτες και οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα».
Η συνάντηση Σόιμπλε – Ντάισελμπλουμ το βράδυ της Πέμπτης ολοκληρώθηκε χωρίς διαρροές . Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και ο επικεφαλής του Eurogroup, ακολούθως ταξίδεψαν για την Μάλτα, όπου σήμερα θα διεξαχθεί η κρίσιμη, συνεδρίαση του Eurogroup.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών,  εμφανίστηκε αισιόδοξος για την έκβαση των συζητήσεων για την δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, ωστόσο τόνισε πως δεν είναι σίγουρος ότι αυτή η συμφωνία θα επιτευχθεί μέχρι τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, στη Μάλτα.
Ντράγκι: κάντε αυτά που πρέπει 
Ο Μάριο Ντράγκι με την σειρά του άφησε ένα ακόμη παράθυρο ελπίδας ανοικτό, ενθαρρύνοντας την κυβέρνηση λίγο έως πολύ “να κάνει αυτά που πρέπει και στο τέλος θα ανταμειφθεί”.
Απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου, ο πρόεδρος της ΕΚΤ εμφανίστηκε σαφής πως “αν εφαρμοστούν γρήγορα και διεξοδικά στη διάρκεια του χρονικού ορίζοντα του προγράμματος, τα μέτρα που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του τρίτου οικονομικού προγράμματος προσαρμογής για την Ελλάδα, θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να επιτύχει τον στόχο του προγράμματος για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ το 2018”, παραδεχόμενος ωστόσο “ότι η διατήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος σε αυτό το επίπεδο για παρατεταμένη χρονική περίοδο είναι μια φιλόδοξη απαίτηση. Η χρονική περίοδος κατά την οποία η Ελλάδα μπορεί να διατηρήσει ρεαλιστικά αυτόν τον στόχο μετά τη λήξη του προγράμματος θα πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά. Όμως, αυτό μπορεί να γίνει μόνο μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος”.
Αλ. Τσίπρας : Το κλείσιμο της αξιολόγησης είναι πολύ κοντά
Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει να διατηρεί την αισιοδοξία του πως θα κλείσει η αξιολόγηση και μαζί μια συνολική συμφωνία για το χρέος.
Ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τον χαιρετισμό του στην τελετή παράδοσης της σήραγγας των Τεμπών, είπε ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης είναι πολύ κοντά “είτε το θέλουν κάποιοι είτε όχι”.
Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημείωνε πως «βρίσκεται σε επαφή με τους υπόλοιπους θεσμούς και τις ελληνικές Αρχές», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι μπορεί να επιτευχθεί πρόοδος. Σε δηλώσεις της, η Ανίκα Μπράιντχαρντ ανέφερε πως «είναι αναγκαίο όλοι οι εταίροι να συνεχίσουν να εμπλέκονται με καλή πίστη, προκειμένου να βρεθεί μία συμφωνία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό. Η Επιτροπή ελπίζει ότι μπορεί να σημειωθεί πρόοδος κατά τη συνεδρίαση στη Βαλέτα».
DW-

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου