Οι Ημέρες της Κρίσης

Σάββατο 19 Μαΐου 2012

759 Ημέρες: Νέα στοιχεία για το τηλεφώνημα Μέρκελ προς Παπούλια για το δημοψήφισμα

Νέα στοιχεία για το τηλεφώνημα της Άνγκελα Μέρκελ προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, στη διάρκεια του οποίου η Γερμανίδα καγκελάριος ζήτησε να διεξαχθεί δημοψήφισμα παράλληλα με τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, φέρνει στη δημοσιότητα το γερμανικό περιοδικό Spiegel, που κυκλοφορεί τη Δευτέρα.


Σύμφωνα με το περιοδικό, η Γερμανίδα καγκελάριος πρότεινε πράγματι τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Ελλάδα την ίδια ημέρα με τις νέες βουλευτικές εκλογές, παρά την επίσημη διάψευση που εξέδωσε το Βερολίνο την Παρασκευή.

Όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλέστηκε το Mega, η κ. Μέρκελ τηλεφώνησε στον κ. Παπούλια εξ ονόματος όλων των ηγετών της Ευρωζώνης και όχι ως καγκελάριος της Γερμανίας, ενώ ανέμενε ότι η τηλεφωνική αυτή επικοινωνία θα παρέμενε εμπιστευτική.

Επίσης, το περιοδικό αναφέρει ότι η ιδέα του δημοψηφίσματος έχει γεννηθεί εδώ και καιρό σε πολύ υψηλό επίπεδο, ενώ στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας στο τραπέζι το έφερε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σύμφωνα πάντα με το περιοδικό, ο Φίλιππος Σαχινίδης αντιμετώπισε μια πολύ εχθρική κατάσταση στο Eurogroup και μάλιστα δέχθηκε τα πυρά της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, που διαμαρτυρήθηκαν για την αθέτηση των δεσμεύσεων από την πλευρά της Ελλάδας, την ώρα που οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι υποβάλλονται σε μεγάλες θυσίες.

Μάλιστα, ο Β.Σόιμπλε είπε στο συμβούλιο ότι οι «16» χάνουν την υπομονή τους με την Ελλάδα και ζήτησε στο δημοψήφισμα το «ναι» στο ευρώ να εννοεί και «ναι» στην τήρηση των σκληρών μέτρων.

Σκληρή προς την Ελλάδα ήταν και η παρέμβαση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος απευθυνόμενος προς τον Φίλιππο Σαχινίδη είπε, σύμφωνα πάντα με το περιοδικό: «Γνωρίζετε ότι αν κάναμε μια μυστική ψηφοφορία μεταξύ μας για την παραμονή σας στο ευρώ, το αποτελέσμα θα ήταν εναντίον σας;».

Και συνέχισε λέγοντας ότι οι εκλογές της 17ης Ιουνίου είναι η τελευταία ευκαιρία για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη.


Σε υψηλούς τόνους καταδικάζουν τα πολιτικά κόμματα την «παρέμβαση» Μέρκελ, που πρότεινε τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη παράλληλα με τις επικείμενες εκλογές. «Δεν μπορεί να γίνει δεκτή η τουλάχιστον ατυχής αυτή πρόταση» λέει η Νέα Δημοκρατίας, η Γερμανίδα καγκελάριος «έχει συνηθίσει να απευθύνεται στην ελληνική πολιτική ηγεσία σαν να πρόκειται για προτεκτοράτο», σημειώνει από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλ.Τσίπρας. Για «ωμός εκβιασμό» μιλά το ΚΚΕ.

Αργότερα, το ΠΑΣΟΚ επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις δηλώσεις Τσίπρα επί του ζητήματος, λέγοντας πως ο «κ. Τσίπρας παίζει εκλογικά ζάρια στην πλάτη της Ελλάδας και του ελληνικού λαού».

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ο Ελληνικός λαός δεν έχει ανάγκη από δημοψήφισμα για να αποδείξει την επιλογή του στο ευρώ. Επιλογή, που, άλλωστε, υπερασπίζεται με αιματηρές θυσίες. Δικαιούται, όμως, ο Ελληνικός λαός το σεβασμό των εταίρων του. Η αποψινή πρόταση της κας Μέρκελ περί δημοψηφίσματος –και μάλιστα σε χρόνο προεκλογικό- είναι, τουλάχιστον, ατυχής και δεν μπορεί να γίνει δεκτή. Γιατί απευθύνεται στον Ελληνικό λαό σε λάθος ώρα και με λάθος μήνυμα».

Έντονη η αντίδραση από τον ΣΥΡΙΖΑ: «Η Κα Μέρκελ έχει συνηθίσει να απευθύνεται στην πολιτική ηγεσία της Ελλάδας σαν να πρόκειται για χώρα προτεκτοράτο. Αυτό το δικαίωμα της το έχουν δώσει ο Κος Βενιζέλος και ο Κος Σαμαράς με την στάση τους και τις επιστολές τους. Στις εκλογές της 17 Ιούνη, όμως, ο Ελληνικός λαός θα της δώσει οριστική απάντηση.Θα βάλει τέλος στα μνημόνια της λιτότητας, της υποτέλειας και της αναξιοπρέπειας και θα ανοίξει το δρόμο για προοδευτικές εξελίξεις σε ολόκληρη την Ευρώπη» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Αλέξης Τσίπρας.
«Η διενέργεια δημοψηφίσματος ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Κυβέρνησης και της Βουλής των Ελλήνων και όχι στην αρμοδιότητα της ΕΕ ή κυβερνήσεων άλλων κρατών-μελών» τόνισε σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας πως «συνεπώς, ζήτημα δημοψηφίσματος δεν τίθεται».
«Το ζήτημα στην Ελλάδα δεν είναι η παραμονή ή όχι στο ευρώ, αλλά η οριστική έξοδος από την κρίση και η αποκατάσταση της ουσιαστικής ισοτιμίας της χώρας μέσα στην Ευρώπη, με ασφάλεια και με χειρισμούς που προστατεύουν τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών, ανακόπτουν την ύφεση και την ανεργία, προστατεύουν τα εισοδήματα, ιδίως τα χαμηλά και μεσαία, και δίνουν προοπτική και αισιοδοξία» προσθέτει η Ιπποκράτους.
Την πρόταση απέρριψαν και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, με τον Πάνο Καμμένο να δηλώνει: «Εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να κάνουμε δημοψήφισμα. Είμαστε μέσα στην Ευρώπη, είμαστε μέσα στο Ευρώ. Και καμία διαδικασία δεν προβλέπει είτε να βγούμε μόνοι μας είτε να μας βγάλουν από το Ευρώ. Αν η Γερμανία, η κ. Μέρκελ, επιμένει σε δημοψήφισμα, ας το κάνει για τη χώρα της, ας το κάνει για τη Γερμανία αν θέλει να παραμείνει εκείνη στο Ευρώ».
Σκληρή η απάντηση και από το ΚΚΕ: «Το ΚΚΕ απορρίπτει και καταγγέλλει τον εκβιασμό περί διενέργειας δημοψηφίσματος που έθεσε η Α. Μέρκελ με το ερώτημα «ευρώ ή δραχμή». Πέρα από το γεγονός ότι αυτό δεν μπορεί να διενεργηθεί από υπηρεσιακή κυβέρνηση, αποτελεί ωμό εκβιασμό σε βάρος του λαού και στήριξη στα κόμματα του «ευρωμονόδρομου» και στην ελληνική πλουτοκρατία. Είναι επίσης μία ακόμα απόδειξη ότι η κατάργηση των μνημονίων και των βάρβαρων μέτρων απαιτεί σύγκρουση με την ΕΕ» αναφέρει σε ανακοίνωσή του.
«Το ΚΚΕ είναι γνωστό ότι καλεί το λαό με τους δικούς του όρους να οργανώσει την πάλη του και με δική του πρωτοβουλία να βγάλει ο ίδιος την Ελλάδα από την ΕΕ. Θα προχωρήσει έτσι μπροστά με δικό του σχεδιασμό και στόχο, πράγμα που είναι τελείως διαφορετικό από το να την βγάλουν οι άλλοι από την ΕΕ. Γιατί λύση υπέρ του λαού σημαίνει: Αποδέσμευση από την ΕΕ, με λαϊκή εξουσία και μονομερή διαγραφή του χρέους» καταλήγει η ανακοίνωση.
Σκληροί οι τόνοι και από τη ΔΗΜΑΡ: «Η κυρία Μέρκελ επιχειρεί να τρομοκρατήσει τους Έλληνες πολίτες. Αποτελεί απαράδεκτη ενέργεια και μάλιστα την ώρα που η χώρα πορεύεται προς εκλογές. Η κυρία Μέρκελ οφείλει να αντιληφθεί ότι το πολιτικό περιβάλλον της Ευρώπης αλλάζει. Οι Έλληνες πολίτες στις εκλογές του Ιουνίου θα ψηφίσουν για το συμφέρον της χώρας και της κοινωνίας».
Για ωμή παρέμβαση μιλά και η Χρυσή Αυγή: «Η πρόταση Μέρκελ για δημοψήφισμα αποτελεί ωμή παρέμβαση στην εσωτερική πολιτική ζωή της χώρας. Προφανής της σκοπός η τρομοκράτηση του ελληνικού λαού και η κάμψη της θέλησής του να πολεμήσει το εθνοκτόνο μνημόνιο. Παρά τις όποιες διαψεύσεις της γερμανικής κυβέρνησης, ο θόρυβος που ήδη δημιουργήθηκε, πέτυχε απόλυτα τον παραπάνω σκοπό.Ο "Λαϊκός Σύνδεσμος – Χρυσή Αυγή" καλεί όλους τους Έλληνες να αντισταθούν στους ξένους δυνάστες της χώρας και τους εγχώριους τοποτηρητές τους. Ο Αγώνας για Εθνική Ανεξαρτησία συνεχίζεται».
Ως «εξοργιστική» απορρίπτει το ΛΑΟΣ την παρέμβαση: «Η προτροπή της κας Μέρκελ δεν είναι μόνον απαράδεκτη παρέμβαση είναι ένα ακόμη προκλητικό λάθος της γερμανικής πολιτικής που μας εξοργίζει. Επί της ουσίας, ούτως ή άλλως οι εκλογές της 17ης Ιουνίου θα είναι ένα δημοψήφισμα. Και το αποτέλεσμά τους ας είναι βέβαιοι οι Ευρωπαίοι φίλοι μας ότι θα είναι Ευρωπαϊκό. Θα είναι ΝΑΙ στην Ευρώπη ΝΑΙ στο Ευρώ. Μπορεί να είμαστε, και δίκαια, οργισμένοι. Να είμαστε επαναστατημένοι αλλά δεν παύει πάνω από όλα η συντριπτική πλειοψηφία του λαού, να είμαστε υπεύθυνοι Έλληνες πατριώτες».
Έντονη και η αντίδραση της Κοινωνικής Συμφωνίας: «Η Γερμανίδα Καγκελάριος επεμβαίνει προκλητικά και προσβλητικά στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας μας» σημειώνει σε ανακοίνωσή της, υπογραμμίζοντας: «Το δημοψήφισμα αποφασίζεται από τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα θεσμικά όργανα και όχι καθ’ υπόδειξη ξένων παραγόντων. Το δημοψήφισμα δεν μπορεί να διεξαχθεί αυτή τη στιγμή διότι κατά το Σύνταγμα η απόφαση λαμβάνεται από τη Βουλή των Ελλήνων, η οποία όμως διαλύεται εν όψει των εθνικών εκλογών. Η κα Μέρκελ πολέμησε λυσσαλέα την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, τον περασμένο Οκτώβριο, να διεξαχθεί δημοψήφισμα με ερώτημα την έγκριση ή όχι της νέας δανειακής σύμβασης και του μνημονίου. Πολέμησε λυσσαλέα μαζί με άλλους, τη δυνατότητα έκφρασης του ελληνικού λαού».
Επίθεση ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ
Σε απάντηση προς τις σχετικές με το δημοψήφισμα δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, το γραφείο τύπου του ΠΑΣΟΚ εξέδωσε αργότερα ανακοίνωση στην οποία κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα πως «παίζει ζάρια στην πλάτη του ελληνικού λαού».
«Στις έξωθεν παρεμβάσεις, το ΠΑΣΟΚ έδωσε καθαρή και άμεση απάντηση» αναφέρει η ανακοίνωση, συνεχίζοντας: «Από τη δική μας όμως εθνική σκοπιά, το μεγάλο θέμα είναι ότι η χώρα, με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει κυβέρνηση και στέλνει διεθνώς την εικόνα της αστάθειας και της αβεβαιότητας».

«Ο κ. Τσίπρας παίζει εκλογικά ζάρια στην πλάτη της Ελλάδας και του ελληνικού λαού» τονίζει το ΠΑΣΟΚ, υπογραμμίζοντας: «Δεν αντιλαμβάνεται τι και πώς διακυβεύεται στην Ευρώπη. Δεν αντιλαμβάνεται ότι πολιτικοί του ίδιου τύπου με αυτόν υπάρχουν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και όλοι μαζί, κατά λάθος ή λόγω τοπικών πολιτικών σκοπιμοτήτων, μπορούν να οδηγήσουν τα πράγματα στα άκρα με το λογαριασμό να τον πληρώνει πρώτη η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός».

Το τηλεφώνημα της Άνγκελα Μέρκελ στον Κάρολο Παπούλια και η πρόταση περί δημοψηφίσματος βρίσκονται στο επίκεντρο του γερμανικού Τύπου σήμερα, Σάββατο.

Όπως προκύπτει από δημοσίευμα της Süddeutsche, στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας οι 16 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ζήτησαν από τον πρώην υπουργό Φίλιππο Σαχινίδη να διερευνήσει στην Αθήνα το ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος.

Ωστόσο, συνεργάτες του πρώην υπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη διαψεύδουν ότι υπήρξε τέτοια συζήτηση στο Eurogroup όπως και ότι ζητήθηκε από τον κ. Σαχινίδη να μεταφέρει αίτημα για δημοψήφισμα στην Αθήνα.
 
Σύμφωνα με ανταπόκριση της Deutsche Welle, η εφημερίδα Süddeutsche του Μονάχου αφιερώνει ολόκληρη τη δεύτερη σελίδα στην Ελλάδα με τον τίτλο «Σύγχυση από τα λόγια της Αθήνας». Η αρθρογράφος της εφημερίδας γράφει πως στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας οι συμμετέχοντες υπουργοί ζήτησαν από τον Έλληνα υπουργό Φιλ.Σαχινίδη να διερευνήσει στην Αθήνα το ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος.

Παράλληλα, η ανταποκρίτρια της εφημερίδας στην Αθήνα Κριστιάνε Σλέτσερ, εκφράζει την άποψη ότι οι Έλληνες φαίνεται να επέστρεψαν στα μετριοπαθή κόμματα και ότι κάθε παρέμβαση από έξω τους σπρώχνει πρακτικά προς ριζοσπαστικά κόμματα.

«Όπως και πριν λίγες μέρες πριν τις εκλογές στις 6 Μαΐου η εκ του μακρόθεν παρέμβαση Σόιμπλε στους Έλληνες να ψηφίσουν πολιτικούς που τάσσονται υπέρ του μνημονίου ενίσχυσε ουσιαστικά τον ΣΥΡΙΖΑ, έτσι μπορεί να γίνει και τώρα. Ο Τσίπρας ίσως χαίρεται όταν Ευρωπαίοι πολιτικοί προτείνουν μαζί με τις εκλογές να γίνει και δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας ή όχι στο ευρώ» υποστηρίζει η Σλέτσερ.

Άλλο δημοσίευμα αναφέρει ότι η Γερμανίδα καγκελάριος δεν προχώρησε σε συγκεκριμένη πρόταση, αλλά επιχείρησε να βολιδοσκοπήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εάν συμφωνεί με μία τέτοια απόφαση.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, πληροφορίες για το οποίο μετέδωσε το Mega, η κ. Μέρκελ ζήτησε από τον Κ.Παπούλια να μην διαρρεύσει το θέμα, επισημαίνοντάς του πως ομιλεί όχι ως καγκελάριος της Γερμανίας, αλλά για λογαριασμό ολόκληρης της Ευρώπης.

Μάλιστα, δεν ήταν τυχαίο το γεγονός, σύμφωνα πάντα με όσα μετέδωσε το Mega, ότι το τηλεφώνημα έγινε ενώ στο Προεδρικό Μέγαρο βρισκόταν ο Γερμανός πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

«Το Βερολίνο αντικρούει την κυβέρνηση στην Αθήνα» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Frankfurter Allgemeine Zeitung και στο σχετικό άρθρο γίνεται περιγραφή της χθεσινής ανταλλαγής ανακοινώσεων, αλλά και της επιβεβαίωσης του Έλληνα κυβερνητικού εκπροσώπου προς το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Επισημαίνεται δε ότι η πρόταση του κ. Παπανδρέου για δημοψήφισμα τον περασμένο Νοέμβριο είχε συναντήσει αντιστάσεις, μεταξύ άλλων και από το Βερολίνο.

Ο συντάκτης της Bild Πάουλ Ροντσχάιμερ, ο οποίος κάλυψε τις συναντήσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς στην Αθήνα, αναφέρει ότι το τηλεφώνημα της καγκελαρίου στον Κάρολο Παπούλια έγινε την ώρα της συνάντησης του προέδρου με τον κ. Σουλτς. «Η καγκελάριος θέλει να γνωρίζει ποια είναι η γνώμη του κ. Παπούλια - εκείνος το απορρίπτει» επισημαίνει η εφημερίδα και σημειώνει ότι η ιδέα για δημοψήφισμα προέκυψε στο πλαίσιο συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. 

Η Berliner Morgenpost δεν υιοθετεί τις ελληνικές ανακοινώσεις και προτιμά κατ' επανάληψη την διατύπωση «φέρεται να δήλωσε...». Αναφέρει δε ότι «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση διέψευσε κατηγορηματικά την πληροφορία», αλλά σημειώνει και την επιβεβαίωση της αρχικής ανακοίνωσης από τον Έλληνα κυβερνητικό εκπρόσωπο. Η εφημερίδα μεταφέρει ακόμη τις αντιδράσεις των ελληνικών κομμάτων.
Η Berliner Zeitung, σε άρθρο με τον τίτλο «Η Μέρκελ μπαίνει στο περιθώριο διεθνώς», υποστηρίζει ότι «η καγκελάριος δεν θα μπορέσει καν να υποστηρίξει το πρόγραμμα της για λιτότητα στην Σύνοδο των G-8» και αναφέρεται σε «σύγχυση σχετικά με πρόταση δημοψηφίσματος για το ευρώ».
Στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Der Spiegel γίνεται λόγος για «συγκεχυμένο μήνυμα από την Αθήνα» και τονίζεται: «Πρώτα λέει η ελληνική κυβέρνηση ότι η Μέρκελ πρότεινε στην Αθήνα δημοψήφισμα για την παραμονή στην Ευρωζώνη. Στη συνέχεια ακολουθεί κατηγορηματική διάψευση του Βερολίνου. Πλήρης σύγχυση. Στην πραγματικότητα, μια τέτοια ψηφοφορία δεν θα είχε αυτή τη στιγμή σχεδόν καμία πιθανότητα να υλοποιηθεί».
Στο περιοδικό Stern το θέμα παρουσιάζεται ως εξής: «Δήθεν πρόταση Μέρκελ προκαλεί σύγχυση. Η διάψευση ήρθε άμεσα. Η οργή στην Αθήνα είναι μεγάλη».
Σε «παιχνίδι σύγχυσης» και «κεραυνό εν αιθρία» αναφέρονται και οι Financial Times της Γερμανίας. «Σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, η Ανγκελα Μέρκελ φέρεται να πρότεινε στη χώρα δημοψήφισμα για το ευρώ. Λίγα λεπτά αργότερα η γερμανική κυβέρνηση το διαψεύδει. Στην Αθήνα επικρατεί δυσπιστία και οργή» σημειώνεται.
Στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD και στο πρόγραμμα Tagesthemen αναφέρθηκε: «Η Μέρκελ προτείνει δημοψήφισμα. Ή μήπως όχι;» ενώ ο ανταποκριτής του σταθμού από την Αθήνα, επικαλούμενος πηγές της Προεδρίας της Δημοκρατίας και άλλη «αξιόπιστη πηγή» διευκρίνισε ότι η κ. Μέρκελ «έθεσε προς συζήτηση» το θέμα του δημοψηφίσματος και τόνισε ότι μια τέτοια πρόταση, ασχέτως του πώς εννοείτο, στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή ερμηνεύεται όχι ως πρόταση, αλλά ως επιταγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου