Οι Ημέρες της Κρίσης

Σάββατο, 18 Μαρτίου 2017

2521 Ημέρες: Οι G20 υπέρ του προστατευτισμού

Οι υπουργοί Οικονομικών των είκοσι μεγαλύτερων οικονομιών δεν κατάφεραν να πετύχουν μια συμφωνία ενίσχυσης του ελεύθερου εμπορίου το Σάββατο και να τηρήσουν τις παλαιότερες δεσμεύσεις τους να κρατήσουν το εμπόριο ελεύθερο και να απορρίψουν τον προστατευτισμό, καθώς δεν υπήρχε σχετική αναφορά στην κοινή ανακοίνωση των συμμετεχόντων, σύμφωνα με το CNBC και το Reuters. Η σύνοδος των G20 έλαβε χώρα στο Baden Baden της Γερμανίας.
Αν και έκαναν μόνο μια συμβολική αναφορά για την ανάγκη να ενισχυθεί η συμβολή του εμπορίου στην οικονομία, οι υπουργοί Οικονομικών και οι επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών των 20 κορυφαίων οικονομιών του κόσμου πήραν... διαζύγιο από μια παράδοση δεκαετιών, που είχε ως επίκεντρο την απόρριψη του προστατευτισμού και την προώθηση του ελεύθερου εμπορίου.
Σε μια ακόμη σύγκρουση των ΗΠΑ με τη διεθνή κοινότητα, οι οικονομικοί επικεφαλής της G20 υποχώρησαν σε μια δέσμευση για την υποστήριξη χρηματοδότησης της κλιματικής αλλαγής, κάτι αναμενόμενο μετά τον χαρακτηρισμό της "πλάνης" που απέδωσε ο νέος Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump στην κλιματική αλλαγή.
Μιλώντας στο περιθώριο της συνόδου, οι παγκόσμιοι οικονομικοί παράγοντες ανέφεραν πως οι ΗΠΑ κράτησαν έξω από τις συνομιλίες σημαντικά θέματα, πως ήταν απρόθυμες να καταλήξουν σε κοινή συμφωνία με τους υπόλοιπους και, τελικά, ότι τορπίλισαν μια συμφωνία που κανονικά έπρεπε από κοινού να συνυπογράψουν όλοι οι συμμετέχοντες. Ο Trump έχει ήδη κάνει πίσω από μια εμπορική συμφωνία-κλειδί και έχει προτείνει την επιβολή ενός νέου φόρου στις εισαγωγές με την αιτιολογία πως ορισμένες εμπορικές σχέσεις πρέπει να αναδιατυπωθούν προκειμένου να γίνουν πιο δίκαιες για τους Αμερικανούς εργαζομένους.
Οι οικονομικοί ηγέτες της G20, ωστόσο, επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να απέχουν από την ανταγωνιστική υποτίμηση του νομίσματος, μια βασική συμφωνία για την οποία οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα παραπονεθεί, καθώς ορισμένοι από τους εμπορικούς εταίρους της χρησιμοποιούν τεχνητά υποτιμημένο νόμισμα για να αποκτήσουν πλεονέκτημα στο εμπόριο.
Mnuchin: Δεν θέλουμε "πόλεμο" εμπορίου
Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Steven Mnuchin, ο οποίος εκπροσώπησε τον Donald Trump στην πρώτη σύνοδο G20 της θητείας του, δήλωσε πως οι ΗΠΑ δεν θέλουν να εμπλακούν σε "πόλεμο" εμπορίου, αλλά πως το εμπόριο πρέπει να γίνει δικαιότερο, ένας σαφής υπαινιγμός στο μεγάλο εμπορικό έλλειμμα με βασικά μέλη της G20, όπως η Γερμανία και η Κίνα.
Λυπημένη η Γαλλία για το αποτέλεσμα της συνόδου
Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Michelle Sapin, δήλωσε λυπημένος που οι παγκόσμιοι οικονομικοί ηγέτες δεν πέτυχαν να καταλήξουν σε μια ικανοποιητική συμφωνία για την κλιματική αλλαγή και το εμπόριο.
Ωστόσο υποστήριξε ότι έγινε πρόοδος στην αποφασιστικότητα των οικονομικών ηγετών να καταπολεμήσουν τη φοροδιαφυγή, να πατάξουν τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, αλλά και να ενισχύσουν τις επενδύσεις τους στην Αφρική.
"Λυπάμαι όμως που δεν καταφέραμε να συμφωνήσουμε σε δύο θέματα-πυλώνες του σημερινού κόσμου", σημείωσε σε ανακοίνωσή του ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ.
Συμπληρώνοντας ο Sapin αναφέρθηκε στην κλιματική αλλαγή και το ελεύθερο εμπόριο, και σημείωσε πως η Γαλλία είναι πεπεισμένη πως μια οργανωμένη μορφή ελεύθερου εμπορίου θα είναι επωφελής για όλους. 
Την απογοήτευσή του εξέφρασε και ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, Wolfgang Scaheuble, αναφέροντας πως "το τελικό ανακοινωθέν της G20 για το ελεύθερο εμπόριο δεν βοηθάει και πολύ".

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου