Οι Ημέρες της Κρίσης

Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

7η Ημέρα Τα 120 δις της οδυνηρής "σωτηρίας"

«Θα βοηθήσουμε αλλά πάρτε επώδυνα μέτρα»

Επώδυνα μέτρα αναγγέλλει από το Βερολίνο ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν, με τη γερμανική κυβέρνηση να επισπεύδει τις διαδικασίες για ενεργοποίηση του μηχανισμού.
Τρισέ και Στρος-Καν συζήτησαν με τον Σόιμπλε την επιτάχυνση των διαδικασιών για την ενεργοποίηση του μηχανισμούΤρισέ και Στρος-Καν συζήτησαν με τον Σόιμπλε την επιτάχυνση των διαδικασιών για την ενεργοποίηση του μηχανισμούΜε στόχο να πιέσουν τη Γερμανία για επιτάχυνση των διαδικασιών, ώστε να λειτουργήσει ο μηχανισμός στήριξης προς την Ελλάδα, ήρθαν χθες στο Βερολίνο και είχαν συνομιλίες ευρέος φάσματος ο Ντομινίκ Στρος-Καν, επικεφαλής του ΔΝΤ, και ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ, επικεφαλής της ΕΚΤ.
Εως και 135 δισ.
Η αποστολή τους φαίνεται να πετυχαίνει και το Βερολίνο επισπεύδει τις διαδικασίες χορήγησης βοήθειας προς την Ελλάδα. Οσο για το ύψος του πακέτου βοηθείας, σύμφωνα με Γερμανούς αξιωματούχους, το τριετές πρόγραμμα μπορεί να φτάσει μέχρι τα 135 δισ. ευρώ.
Μετά τη συνάντηση στο Βερολίνο, ο κ. Στρος-Καν, προβαίνοντας σε δηλώσεις δεν μάσησε τα λόγια του: «Η αποστολή είναι δύσκολη και για την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό. Δεν είμαστε εδώ για να υποσχεθούμε ροδοπέταλα. Τα μέτρα που πρέπει να παρθούν είναι επώδυνα. Είμαστε όμως εδώ για να βοηθήσουμε την Ελλάδα και να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό ο μηχανισμός στήριξης. Οσο καθυστερούμε, η κατάσταση χειροτερεύει. Αν δεν διορθώσουμε τα πράγματα στην Ελλάδα, θα υπάρξουν συνέπειες και για ολόκληρη την Ευρώπη».
Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επισήμανε ότι «το νομοσχέδιο για την οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα θα είναι έτοιμο μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα». Ο ίδιος πιστεύει ότι τη Δευτέρα -υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει επέλθει συμφωνία στις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΔΝΤ, ΕΚΤ και Ελλάδας -το πρόγραμμα θα παρουσιαστεί στο γερμανικό υπουργικό συμβούλιο. Και την Παρασκευή θα κατατεθεί στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, ώστε μέχρι τις 19 Μαΐου η Ελλάδα να έχει λάβει μέρος της βοήθειας.
Και ο Βεστερβέλε
Χαρακτηριστική ήταν και η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβελε - που μέχρι χθες κρατούσε πολύ σκληρή στάση απέναντι στην οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα.
Αντιλαμβανόμενος την κρισιμότητα της κατάστασης, μετά και την επιδείνωση που σημειώθηκε στις αγορές, αλλά και τις πιέσεις από ΔΝΤ και ΕΚΤ, δήλωσε «Η Γερμανία είναι έτοιμη να δράσει, με σκοπό να προστατεύσει το ευρώ, όσο η Ελλάδα ξεκαθαρίζει ότι θα πράξει το καθήκον της. Θα προστατεύσουμε το κοινό μας νόμισμα για το συμφέρον κάθε Ευρωπαίου πολίτη».
Οι κ. Τρισέ και Στρος-Καν συνομίλησαν και με την καγκελάριο Μέρκελ για το θέμα της οικονομικής βοήθειας. Ενώ από τη μια πλευρά ο υπουργός Οικονομικών κ. Σόιμπλε παίζει τον ρόλο της ατμομηχανής, προωθώντας τα σχέδια της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, η κ. Μέρκελ από την άλλη εμφανίστηκε διστακτική, δείχνοντας ότι παρά τις πιέσεις αυτό που παράλληλα την ενδιαφέρει είναι οι γερμανικές εκλογές της 9ης Μαΐου.
Σε κοινές δηλώσεις της με τον κ. Στρος-Καν, είπε ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να κάνει το καθήκον της, αλλά περιμένει και από την Ελλάδα να κάνει το δικό της. «Πρώτα θα περιμένουμε το ολοκληρωμένο πρόγραμμα των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα και μετά θα αποφασίσουμε», διευκρίνισε.
Συμπλήρωσε δε χαρακτηριστικά ότι «πιστεύω πως είναι θετικό και σημαντικό που το ΔΝΤ συμμετέχει σ' αυτές τις διαπραγματεύσεις. Είχαμε το 2000 μια κατάσταση, όταν τέθηκε το ερώτημα εάν πρέπει η Ελλάδα να ενταχθεί στην ευρωζώνη ή όχι. Οπως αποδείχτηκε τότε, η απόφαση ίσως δεν υπήρξε αποτέλεσμα σε βάθος εξέτασης και πιστεύω τώρα ότι ορθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ με όλη τους την εμπειρία διεξάγουν τις διαπραγματεύσεις γι' αυτό το πρόγραμμα. Εχω απόλυτη εμπιστοσύνη σ' αυτές και πιστεύω ότι μπορούν να ολοκληρωθούν επιτυχώς».
«Δεν χαρίζονται»
Δίπλα της ο κ. Στρος-Καν εξήγησε στους δημοσιογράφους ότι «τα χρήματα που θα δοθούν στην Ελλάδα δεν χαρίζονται αλλά αποτελούν δάνειο».
Ο ίδιος χθες το πρωί συναντήθηκε με τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων των γερμανικών κομμάτων και τους εξήγησε τι τα σχέδιά του για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης.
Ο κ. Τρισέ, που επίσης πήρε μέρος στις συνομιλίες, δήλωσε αργότερα ότι «τους είπα πως διακυβεύεται η εμπιστοσύνη για το σύνολο της ζώνης του ευρώ».
Σύμφωνα με τον αρχηγό της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων, Γιούργκεν Τριτίν, που μετείχε στη συνάντηση: «Το πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα θα έχει διάρκεια τριών ετών και θα ανέρχεται στα 120 δισ. ευρώ».
Πρόσθεσε δε ότι «για την όξυνση της κατάστασης και τα προβλήματα που έχουν διογκωθεί φταίει ξεκάθαρα η πολιτική της καγκελαρίου Μέρκελ». 



Οδυνηρή σωτηρία
«Θα βοηθήσουμε αλλά πάρτε επώδυνα μέτρα»
Στις 10 Μαΐου η έκτακτη σύνοδος για ενεργοποίηση του μηχανισμού
Συναίνεση στη Γαλλία για το σχέδιο βοήθειας στην Ελλάδα
Ανησύχησε κι ο Ομπάμα
«Το Βερολίνο όξυνε την κρίση»
«Ποια είναι η Standard & Poor's» ρωτάει ο Ρεν, με υποβάθμιση της Ισπανίας του απαντάει ο οίκος...
Γιώργος καλεί Ευρώπη σε ρόλο πυροσβέστη
«Πιο σκληρά μέτρα, πιο πολλά λεφτά»!
Σαμαράς κατά Ε.Ε. και οίκων...
Θράσος ΣΕΒ, κυβέρνησης
Ευρωπαϊκό το πρόβλημα
Ζήτησε κοινή πολιτική και ευρωπαϊκά ομόλογα
«Στήριξη» στις τράπεζες «κατηγορώ» στην Αριστερά

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου