Οι Ημέρες της Κρίσης

Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

18η Ημέρα: Συνάντηση πολιτικών αρχηγών

Τα βρήκαν σε καταπολέμηση διαφθοράς, αξιοπιστία πολιτικών - Διαφώνησαν για οικονομία, Καλλικράτη, οικονομικούς μετανάστες

Ζεστό σε θέματα καταπολέμησης της διαφθοράς και ενίσχυσης της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος, κρύο σε θέματα οικονομίας και λειτουργίας του κράτους ήταν το κλίμα χθες στη σύσκεψη του συμβουλίου (τριών) πολιτικών αρχηγών, των Γ. Παπανδρέου, Α. Σαμαρά, Γ. Καρατζαφέρη, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.
Η ασφυκτική πίεση και απαίτηση των πολιτών να αποδοθούν ευθύνες και να τιμωρηθούν οι επίορκοι πολιτικοί φαίνεται ότι λειτουργούν καταλυτικά στα πολιτικά κόμματα εξουσίας, που συγκεντρώνουν και τα περισσότερα πυρά, λόγω του ότι αυτά κυβέρνησαν τον τόπο από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα και έχουν τις μεγαλύτερες ευθύνες για τη σημερινή πολυεπίπεδη κρίση της χώρας.
1 Διαπιστώθηκε διάθεση συναίνεσης σε θέματα που έχουν σχέση με το πολιτικό σύστημα και την καταπολέμηση της διαφθοράς στη δημόσια ζωή. Σημαντική παρέμβαση σε αυτά τα θέματα έκανε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Οπως όλα δείχνουν, κοινός τόπος αναδεικνύονται θέματα που έθεσε και ο κ. Παπούλιας: Οι αλλαγές στον νόμο περί ευθύνης υπουργών, για τον οποίο ήδη ο αρμόδιος υπουργός έχει πει ότι θα φέρει τις σχετικές αλλαγές στη Βουλή τον Ιούνιο. Η κατάργηση, ή ο περιορισμός , της ασυλίας των βουλευτών- που οδηγεί σχεδόν πάντα σε ατιμωρησία- μόνο σε θέματα που έχουν σχέση με τα βουλευτικά καθήκοντα. Η αυστηροποίηση και ο έλεγχος του «πόθεν έσχες» των πολιτικών προσώπων και των κρατικών λειτουργών σε βάθος χρόνου. Η επιτάχυνση του έργου της Δικαιοσύνης. Η διαφάνεια στη χρηματοδότηση των κομμάτων. Η μείωση του αριθμού των βουλευτών. Ολα αυτά θα προχωρήσουν από την κυβέρνηση στο πλαίσιο του Συντάγματος καθώς τονίστηκε στη σύσκεψη ότι ορισμένα απαιτούν αναθεώρηση, που μπορεί να γίνει μετά το 2013.
2 Ωστόσο επαναβεβαιώθηκε η διαφωνία τους σε σειρά άλλων θεμάτων, όπως είναι η οικονομική πολιτική, η δομή και λειτουργία του κράτους (π.χ. σχέδιο «Καλλικράτης»), η πολιτική για τους μετανάστες. Παρών και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, που ενημέρωσε τους αρχηγούς και τον Πρόεδρο για τις οικονομικές εξελίξεις. Ο πρωθυπουργός αρνήθηκε να αναστείλει την εφαρμογή του «Καλλικράτη», που ζήτησε ο πρόεδρος της Ν.Δ., όπως και του νόμου για τη νομιμοποίηση των νόμιμων μεταναστών, που επίσης ζήτησε ο κ. Σαμαράς.
Ολες οι πλευρές υπογράμμιζαν ότι το κλίμα κατά τη διάρκεια της συζήτησης ήταν πολύ καλό. Στη σύσκεψη δεν μετείχαν η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή, την περασμένη Παρασκευή, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, την οποία κατήγγειλαν ως κοινοβουλευτικό πραξικόπημα. Ο κ. Παπανδρέου στις δηλώσεις του είπε ότι είναι κρίμα που οι δυο ηγέτες της Αριστεράς δεν ήταν στη σύσκεψη.
Τι είπαν στη σύσκεψη
ΓΙΑ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Γ. Καρατζαφέρης: Να γίνει οικουμενική κυβέρνηση.
Α. Σαμαράς: Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει νωπή λαϊκή εντολή και δεν συζητούμε για συγκυβέρνηση ή για οικουμενικά σχήματα.
ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΣΤΟΥΣ 200
Α. Σαμαράς: Να δούμε το θέμα των 200 βουλευτών.
Γ. Παπανδρέου: Είναι θέμα εκλογικού νόμου, να το δούμε μαζί.
Γ. Καρατζαφέρης: 100 βουλευτές είναι σαν να λέμε 200 δημόσιοι υπάλληλοι σε κόστος. Δεν γίνεται οικονομία.
Α. Σαμαράς: Δεν είναι θέμα κόστους, είναι θέμα συμβολισμού και πολιτικής αριθμητικής, γιατί η αναλογία βουλευτών σε σχέση με άλλες χώρες είναι μεγάλη. Να δείξουμε και εμείς ότι θυσιάζουμε κάτι.
ΓΙΑ «ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ»
Α. Σαμαράς: Να ελέγχεται το «πόθεν έσχες» από το Ελεγκτικό Συνέδριο και όχι από διάφορες διακομματικές της Βουλής.
Γ. Παπανδρέου: Μήπως πρέπει το θέμα αυτό να ενταχθεί στην αρμοδιότητα της Αρχής για το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος;
Α. Σαμαράς: Αυτές οι Αρχές δεν είναι ευέλικτες. Να μπαίνει στα κόμματα ορκωτός λογιστής και μετά το Ελεγκτικό Συνέδριο. Σε κάθε δημόσια υπηρεσία - οργανισμό να υπάρχει εσωτερικός έλεγχος, για να σφίξουν τα λουριά.
ΓΙΑ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ
Α. Σαμαράς (προς πρωθυπουργό): Μην προχωράς τον «Καλλικράτη» και το μεταναστευτικό.
Γ. Παπανδρέου: Είμαι αποφασισμένος να τα προχωρήσω.
ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ
Γ. Παπανδρέου: Να προχωρήσουμε με τον εκλογικό νόμο.
Α. Σαμαράς: Εμείς έχουμε διαφορετική άποψη για τον νόμο που πάτε να φέρετε.
ΓΙΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ
Α. Σαμαράς: Εάν τα επιτόκια που θα πάρει το επόμενο σχήμα είναι χαμηλότερα, τότε θα πέσουν και τα δικά μας;
Γ. Παπανδρέου: Βεβαίως, διότι αυτό είναι η αρχή της ίσης μεταχείρισης.
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Νομοσχέδια για διαφθορά, αξιοπιστία πολιτικών

Στη Βουλή αναμένεται να φέρει η κυβέρνηση μέσα στους επόμενους μήνες νομοσχέδια για την ενίσχυση της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος και την καταπολέμηση της διαφθοράς στη δημόσια ζωή, για τα οποία δεν απαιτείται συνταγματική αναθεώρηση.
Αυτό προκύπτει από τα όσα είπε χθες στη σύσκεψη των (τριών) πολιτικών αρχηγών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου.
Συνεργάτες του μας έλεγαν ότι οι προτάσεις που κατέθεσε ο κ. Παπούλιας κινούνται στο πνεύμα των απόψεων και θέσεων της κυβέρνησης, είναι σεβαστές και θα προχωρήσουν προς νομοθετική ρύθμιση όσες από αυτές δεν χρειάζονται συνταγματική αναθεώρηση. Η αναθεώρηση θα ανοίξει μετά το 2013, οπότε θα υπάρξουν στα παραπάνω θέματα ευρύτερες αλλαγές. Εχει ήδη κάνει σχετικές ανακοινώσεις ο αρμόδιος υπουργός Δικαιοσύνης για «πόθεν έσχες», άρση ασυλίας βουλευτών, νόμο περί ευθύνης υπουργών. Ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου στις δηλώσεις του εξήρε την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, μιλώντας για «ισχυρή παρουσία και συμβολή στη συζήτηση».
Ο κ. Παπανδρέου, σύμφωνα με τους συνεργάτες του, είπε ότι η συναίνεση πρέπει να στηρίζεται σε αρχές, στην αλήθεια και στη διαφάνεια, για να διαμορφωθεί ένα κλίμα αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος. Που σημαίνει, όπως λένε οι συνεργάτες του, ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει μέχρι τέλους τις δύο εξεταστικές επιτροπές που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη (Βατοπέδι, Ζίμενς), ενώ έχει ανακοινωθεί πρόθεση του ΠΑΣΟΚ να προτείνει και μία για την οικονομία.
Σύμφωνα με τους ίδιους, ο πρωθυπουργός:
* Δεν διαφώνησε με την πρόταση του Αντ. Σαμαρά να μειωθούν σε 200 οι βουλευτές. Είπε όμως ότι αυτό θα εκτιμηθεί ανάλογα και με τις ανάγκες εκπροσώπησης των εκλογικών περιφερειών, στο πλαίσιο αλλαγής του εκλογικού νόμου (μικρό σύστημα βάσει του γερμανικού μοντέλου) που προωθεί η κυβέρνηση.
* Αρνήθηκε τη συγκρότηση «οικουμενικής κυβέρνησης» που πρότεινε ο Γ. Καρατζαφέρης γιατί, όπως είπε, αυτό θα εκληφθεί από τους πολίτες ως μοίρασμα της πίτας της εξουσίας. Αυτό που χρειάζεται, τόνισε, είναι «οικουμενική συνεργασία».
* Απέρριψε την πρόταση του Αντ. Σαμαρά να μην προχωρήσει ο «Καλλικράτης» λόγω οικονομικού κόστους. Η οικονομική διάσταση είναι μόνο μία παράμετρος, ο «Καλλικράτης» όμως είναι μια τομή στη λειτουργία του κράτους, σημείωσε ο πρωθυπουργός. Απέρριψε επίσης και τη θέση των Σαμαρά, Καρατζαφέρη να μην εφαρμοστεί ο νόμος για το μεταναστευτικό. Πρόκειται για νομιμοποίηση των νόμιμων μεταναστών και όχι τους λαθρομεταναστών, είπε.
* Δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα μελετήσει την πρόταση του κ. Παπούλια για τους φοροφυγάδες.
Ο κ. Παπανδρέου μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο ανέφερε ότι αποκόμισε καλή διάθεση για συναίνεση και έγιναν ειλικρινείς προτάσεις για επεξεργασία σε θέματα διαφάνειας στη δημόσια ζωή, στα κόμματα, στη λειτουργία των κομμάτων. Τόνισε πως ο ίδιος κατέθεσε τις προτάσεις της κυβέρνησης και ενημέρωσε για τα επόμενα βήματά της και άφησε μια αιχμή για τη Ν.Δ., ότι στα λόγια συνήθως συναινεί αλλά στην πράξη δεν το κάνει, όπως π.χ. στον «Καλλικράτη». Αναφερόμενος στις προτάσεις της Ν.Δ., είπε ότι πολλά από όσα πρότεινε είτε προχωρούν είτε έχουν υλοποιηθεί είτε θα έρθουν αργότερα.
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ

Συναίνεση για θεσμικές αλλαγές

Με πνεύμα συναίνεσης στις θεσμικές αλλαγές για τη διαφάνεια του πολιτικού συστήματος, αλλά επιμένοντας στη θέση του για την απόσυρση του «Καλλικράτη» και του μεταναστευτικού νόμου, εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Α. Σαμαράς στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών.
Πόσο εύθραυστη είναι η συναίνεση φαίνεται και από την άποψη Σαμαρά για τις εξεταστικές. «Αφήνει περιθώρια συναίνεσης μια κυβέρνηση που έχει γεμίσει τον κόσμο εξεταστικές επιτροπές;» είπε («Νέα»).
Ηταν εμφανής η προσπάθεια του προέδρου της Ν.Δ. να μην μπει στο ίδιο κάδρο με τον «ένοικο της ίδιας πολυκατοικίας» Γ. Καρατζαφέρη. Τάχθηκε κατά της οικουμενικής κυβέρνησης, την οποία πρότεινε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, και ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει διμερείς συναντήσεις με τους αρχηγούς των δύο κομμάτων της Αριστεράς προκειμένου να υπάρξει μια «στοιχειώδης συνεννόηση μεταξύ όλων των πολιτικών δυνάμεων. Κι εδώ, ασφαλώς, θεωρούμε απαραίτητη τη συμμετοχή των κομμάτων της Αριστεράς».
Επανέφερε την πρότασή του για τη μείωση του αριθμού των βουλευτών στους 200. Ο Γ. Παπανδρέου δεν το απέκλεισε. «Να δείξουμε και εμείς ότι θυσιάζουμε κάτι», είπε ο κ. Σαμαράς.
Πρότεινε τη γενίκευση του «πόθεν έσχες» στους δημόσιους λειτουργούς, το ασυμβίβαστο ανάμεσα στην ιδιότητα του κομματικού στελέχους και του επικεφαλής ενός δημόσιου οργανισμού, τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων. Για το «πόθεν έσχες» εκτιμά ότι πρέπει να ελέγχεται από το Ελεγκτικό Συνέδριο και όχι από διάφορες διακομματικές της Βουλής.
Ο Γ. Παπανδρέου αντιπρότεινε να περάσει στην αρμοδιότητα της Αρχής για το ξέπλυμα του «μαύρου» χρήματος. «Αυτές οι Αρχές δεν είναι ευέλικτες», απάντησε ο Α. Σαμαράς. «Να μπαίνουν στα κόμματα ορκωτός λογιστής και μετά το Ελεγκτικό Συνέδριο», είπε, ενώ πρότεινε Αναθεωρητική Βουλή.
Τάχθηκε όμως κατά του «Καλλικράτη» και του μεταναστευτικού, υποστηρίζοντας ότι δημιουργούν εσωτερικά μέτωπα.
Τέλος, πρότεινε «την αποκατάσταση των χαμηλοσυνταξιούχων, των ανέργων και των χαμηλόμισθων, βρίσκοντας χρήματα -γύρω στα 500 εκατομμύρια ευρώ- από ισόποσες περικοπές αλλού για να καλυφθεί η διαφορά».
Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ

Να συγκροτηθεί οικουμενική

Τη γνωστή πρότασή του να συγκροτηθεί οικουμενική κυβέρνηση επανέφερε στο τραπέζι του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης.
«Αυτό που χρειάζεται ο τόπος είναι οικουμενική συνεννόηση», ανταπάντησε ο πρωθυπουργός, ενώ αντίθετος δήλωσε και ο πρόεδρος της Ν.Δ. Α. Σαμαράς. «Γιώργο, έχει φρέσκια εντολή από τον λαό», είπε ο κ. Σαμαράς στον Γ. Καρατζαφέρη, ο οποίος ανταπάντησε: «Ναι, αλλά έχουμε και φρέσκιες εξελίξεις».
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ πρότεινε να δημιουργηθεί μια ειδική, ad hoc επιτροπή της Βουλής από τους αρχηγούς των κομμάτων και τους διατελέσαντες προέδρους της Βουλής, με σκοπό να εξεταστεί ο γεωμετρικός τρόπος αύξησης του δημόσιου χρέους. Οσον αφορά τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» των πολιτικών, ο κ. Σαμαράς πρότεινε να γίνεται από ορκωτούς λογιστές και εν συνεχεία από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Ο κ. Παπανδρέου αντιπρότεινε ο έλεγχος να γίνεται από την ανεξάρτητη αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ συμφώνησε με τον πρωθυπουργό, αλλά ζήτησε να ενισχυθεί η αρχή με τεχνοκράτες και επιστήμονες.
Ολοι οι αρχηγοί συμφώνησαν επίσης να προχωρήσουν σε ευρύτατες αλλαγές στον νόμο περί ευθύνης υπουργών κατά τη συνταγματική αναθεώρηση του 2013, οι οποίες θα ισχύσουν από το 2018, καθώς οι όποιες αλλαγές μέχρι τότε θα είναι σχετικά περιορισμένες.
Αποχωρώντας από το προεδρικό μέγαρο, ο κ. Καρατζαφέρης δήλωσε: «Ηταν μια συνάντηση που έγινε σε καλό κλίμα. Συζητήθηκαν πέρα απ' τα οικονομικά και μια άλλη σειρά θεμάτων. Εχω την αίσθηση ότι, αν όλα αυτά που συζητήθηκαν, πραγματοποιηθούν, θα μπορούσε η κρίση να γίνει ευκαιρία για τη χώρα».

Με προτάσεις για διαφάνεια ο Πρόεδρος

Με συγκεκριμένες προτάσεις άμεσης εφαρμογής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρ. Παπούλιας, βρέθηκε, χθες στην ειδική υπό την προεδρία του σύσκεψη αρκετά βήματα μπροστά από τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων Γ. Παπανδρέου, Αντ. Σαμαρά και Γ. Καρατζαφέρη.
Πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής με τη μετατροπή της σε ιδιώνυμο αδίκημα πρότεινε ο Κάρολος Παπούλιας, υποδεχόμενος τους πολιτικούς αρχηγούς στο Προεδρικό Μέγαρο.
Τονίζοντας ότι η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική αλλά και βαθύτατα πολιτική, γιατί χρεοκόπησαν το πελατειακό σύστημα και ένα μοντέλο αδιαφανούς άσκησης της εξουσίας.
Η πάταξη της φοροδιαφυγής, είπε, είναι από τους αναγκαίους πολιτικούς όρους και για να αποκατασταθεί η κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά και γιατί αποτελεί μέρος της λύσης του οικονομικού προβλήματος.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρότεινε ακόμη:
*Να καταργηθεί η βουλευτική ασυλία και να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.
*Να υπάρξει απόλυτη διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων, με την υπαγωγή τους στους κανόνες του δημόσιου λογιστικού.
*Να αλλάξει επί το ουσιαστικότερο το «πόθεν έσχες» των βουλευτών και ο εκλογικός νόμος για να εξαφανιστεί το μαύρο πολιτικό χρήμα.
*Μηδενική ανοχή σε οποιαδήποτε εξαίρεση πολιτικού από τους κανόνες που ισχύουν για όλους τους πολίτες.
*Αυστηροποίηση και εφαρμογή του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα, για να τιμωρούνται γρήγορα και παραδειγματικά οι επίορκοι.
Τέλος ο κ. Παπούλιας πρόσθεσε:
«Είναι αξεπέραστη η οδύνη για τον φρικτό θάνατο τριών νέων ανθρώπων, που έπεσαν θύματα αποκρουστικής βίας. Οι διαδηλώσεις δεν μπορεί να χρησιμοποιούνται για την τέλεση παράνομων πράξεων. Η ελευθερία της διαμαρτυρίας καθενός σταματά εκεί που αρχίζει το δικαίωμα της ζωής, της ελευθερίας και της εργασίας του άλλου. Πρέπει να βάλουμε ένα τέλος τώρα».
Οι προτάσεις του Προέδρου
1. Κατάργηση βουλευτικής ασυλίας.
2. Αλλαγή νόμου περί ευθύνης υπουργών.
3. Αυστηροποίηση ελέγχου «πόθεν έσχες»
4. Αλλαγή εκλογικού νόμου υπέρ της διαφάνειας
5. Μείωση της κρατικής επιχορήγησης
6. Πάταξη μαύρου πολιτικού χρήματος
7. Κήρυξη της φοροδιαφυγής σε ιδιώνυμο αδίκημα
8. Αυστηροποίηση δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα
9. Γρήγορη τιμωρία επίορκων
ΚΚΕ

Πανηγύρι ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ. και ΛΑΟΣ

«Πανηγύρι» χαρακτήρισε το ΚΚΕ τη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών και τις δηλώσεις που ακολούθησαν. «Αμέσως μετά το πανηγύρι που έστησαν οι ηγέτες του ΠΑΣΟΚ, της Ν.Δ. και του ΛΑΟΣ, κατακρεουργείται και ό,τι έχει απομείνει από το Ασφαλιστικό», ανακοίνωσε το ΚΚΕ λίγη ώρα μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού και των προέδρων της Ν.Δ. και του ΛΑΟΣ, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Σε πεντασέλιδη ανακοίνωση που εξέδωσε στη συνέχεια το Πολιτικό Γραφείο του ΚΚΕ, κάλεσε τους εργαζομένους να «πάρουν στα χέρια τους τις τύχες τους» με σκοπό «για την απόκρουση της ολομέτωπης επίθεσης».
Σύμφωνα με το ΚΚΕ, «η κρίση είναι πανευρωπαϊκή και παγκόσμια, δεν αποτελεί μόνον ελληνικό φαινόμενο. Τα ελλείμματα και το χρέος προήλθαν από την τεράστια συσσώρευση πλούτου στους ιδιοκτήτες των μέσων παραγωγής, από την εκμετάλλευση των εργαζομένων, από την εξαγωγή κεφαλαίων, από την προσαρμογή στις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης».
Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι το ΚΚΕ επιβεβαιώθηκε για όσα έλεγε προεκλογικά, δηλαδή ότι «έρχεται θύελλα», ενώ σε άλλο σημείο επισημαίνει πως «τις εξελίξεις υπέρ του λαού δεν θα τις καθορίσουν οι προσπάθειες αναμόρφωσης του σάπιου πολιτικού συστήματος, που επιδιώκονται είτε με αλλαγές στον αριθμό βουλευτών και στο εκλογικό σύστημα».
Η Αλέκα Παπαρήγα έχει προγραμματίσει σειρά ομιλιών. Σήμερα το μεσημέρι, επρόκειτο να μιλήσει στο αμφιθέατρο Πληροφορικής του ΤΕΙ Αθήνας, αύριο, στις 12.30, σε εκδήλωση που διοργανώνουν οι κομματικές οργανώσεις της ΚΝΕ στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, στο αμφιθέατρο «Ι. Παναγιωτόπουλος» της Πολυτεχνικής Σχολής. Την Πέμπτη το μεσημέρι, θα μιλήσει στο αμφιθέατρο AULA της Φιλοσοφικής Σχολής.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΔΕΚΑΕΤΙΩΝ ΘΥΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΓΧΩΡΙΑ ΤΡΟΪΚΑ

«Σύσκεψη-παρωδία»

«Σύσκεψη-παρωδία», χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας τη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών -Γ. Παπανδρέου, Αντ. Σαμαρά και Γ. Καρατζαφέρη- σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε αμέσως μετά το συμβούλιο στο Προεδρικό Μέγαρο.
Με έμφαση υποστήριξε ότι το συμβούλιο «χωρίς την παρουσία των κομμάτων της Αριστεράς δεν μπορεί να υποκαταστήσει το λεγόμενο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών». Χαρακτήρισε δε τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς «εγχώρια τρόικα», που «σε συνεργασία με τη διεθνή τρόικα θυσιάζει κατακτήσεις δεκαετιών του ελληνικού λαού».
Αργότερα, όταν του τέθηκε το ερώτημα εάν φοβάται περιθωριοποίηση της Αριστεράς γιατί οι εκπρόσωποί της δεν συμμετείχαν στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, απάντησε: «Ας μην επιχειρήσουν κάποιοι αυτόν τον ολισθηρό δρόμο. Να ενοχοποιηθεί η Αριστερά φορτώνοντας ευθύνες που δεν έχει». Απαντώντας στο ερώτημα εάν πρόκειται να επικοινωνήσει με την ηγεσία του ΚΚΕ, όπως έχει προαναγγείλει, είπε ότι «αυτό που προέχει είναι να υπάρξει συντονισμός και κοινή δράση των αριστερών δυνάμεων» αλλά «δεν κάνουμε καμία κίνηση εντυπωσιασμού».
Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ρωτήθηκε για την ανακοίνωση της Ανανεωτικής Τάσης του ΣΥΝ, με την οποία του ασκούσε κριτική για την απόφασή του να μην παραστεί στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, απάντησε: «Η έκβαση της συνάντησης των τριών πολιτικών αρχηγών από κάθε άποψη, συμμετοχής, ατζέντας, επικοινωνιακής προβολής και διαχείρισης, κατέδειξε την πλήρη ορθότητα των λόγων για τους οποίους αρνηθήκαμε να μπούμε σε αυτό το κάδρο της προκάτ συναίνεσης σε οικονομικές επιλογές που θα έχουν βαριές συνέπειες». Στην τοποθέτησή του, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στις προτάσεις που έχει κάνει ο πολιτικός σχηματισμός της Αριστεράς τόσο στο θέμα της οικονομικής κρίσης όσο και στο θέμα της λειτουργίας των θεσμών και του πολιτικού συστήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου